Lucas en de ziekte die kanker heet – Stefan Boonen, Ilse Vanhoutte, Pauline Oud

Die avond vertelde mama over het knobbeltje in haar borst. Ze had kanker. Ik schrok en mijn zus Els begon te huilen. Papa legde uit dat kanker een ziek stukje in je lichaam is. Soms maar heel klein, maar wel gevaarlijk. ‘Van kanker genezen is niet makkelijk,’ zei mama, ‘maar heel vaak komt het weer goed.’ Een gevoelig prentenboek over een mama die ziek wordt. Met achter in het boek nuttige informatie voor ouders en leerkrachten om kanker te bespreken met kinderen.

Lucas en de ziekte die kanker heet Boek omslag Lucas en de ziekte die kanker heet
Stefan Boonen, Ilse Vanhoutte, Pauline Oud
Clavis

Het verhaal:

Die avond vertelde mama over het knobbeltje in haar borst. Ze had kanker. Ik schrok en mijn zus Els begon te huilen. Papa legde uit dat kanker een ziek stukje in je lichaam is. Soms maar heel klein, maar wel gevaarlijk. ‘Van kanker genezen is niet makkelijk,’ zei mama, ‘maar heel vaak komt het weer goed.’ Een gevoelig prentenboek over een mama die ziek wordt. Met achter in het boek nuttige informatie voor ouders en leerkrachten om kanker te bespreken met kinderen.

Team juf Sanne zegt:

Prachtig boek over een heel moeilijk onderwerp. We krijgen helaas allemaal wel eens te maken met deze ziekte, de een wat verder weg dan de ander. Maar hoe leg je het uit aan kinderen?

Dit boek vertelt het verhaal van Lucas, die van zijn moeder te horen krijgt dat ze een knobbeltje in haar borst heeft gevonden. De onrust, het verdriet, de onzekerheid, alle onderzoeken, de operatie, het herstel, de chemo, het bestralen en de gevolgen van alles worden allemaal duidelijk en helder beschreven. Het boek gaat heel eerlijk met de materie om (‘Van kanker genezen is niet makkelijk,’ zegt mama. ‘Maar heel vaak komt het weer goed.’). Ook aan het dubbele gevoel dat Lucas heeft (ik maak plezier terwijl mama daar helemaal geen zin in heeft) wordt aandacht besteed.

Wat geweldig dat er over dit moeilijke onderwerp een boek is geschreven. Het boek is duidelijk, informatief en achterin zit een bijsluiter waar ouders, leerkrachten en hulpverleners nog meer nuttige informatie kunnen vinden. Dit boek is heel goed te gebruiken in een thuissituatie maar zeker ook op school.