Koning varken – Koos Meinderts & Stern Nijland

Een verhaal met een staartje … een heerlijke parabel in verrassende kleuren. Er was eens een koning die dol was op varkensvlees. Alles aan een varken vond de koning even lekker, van de roze oren tot het puntje van de krulstaart en alles ertussenin. De koningin vindt het maar niks dat haar man zoveel varkens eet. Ze waarschuwt: ‘Als je niet uitkijkt, ga je nog op een varken lijken.’ ‘Leuk toch,’ antwoordde de koning. ‘Hangt mijn staartje eindelijk aan de goeie kant en zit er nog een mooie krul in ook.’ De koninklijke varkens vinden het een eer om voor de koning te sterven – tot een van de varkens, een biggetje nog, besluit zich niet te schikken in zijn lot. Op een wel heel bijzondere manier weet hij te ontsnappen. Eind goed, al goed? Dat is de vraag. Want het verhaal heeft een staartje (zonder krul) …

Met een bijzondere techniek – linosneden die op iedere pagina in twee andere kleuren zijn afgedrukt – brengt Stern Nijland het verrassende verhaal van Koning Varken tot leven.

Koning varken Boek omslag Koning varken
Koos Meinderts & Stern Nijland
Lemniscaat

Het verhaal:

Een verhaal met een staartje … een heerlijke parabel in verrassende kleuren. Er was eens een koning die dol was op varkensvlees. Alles aan een varken vond de koning even lekker, van de roze oren tot het puntje van de krulstaart en alles ertussenin. De koningin vindt het maar niks dat haar man zoveel varkens eet. Ze waarschuwt: ‘Als je niet uitkijkt, ga je nog op een varken lijken.’ ‘Leuk toch,’ antwoordde de koning. ‘Hangt mijn staartje eindelijk aan de goeie kant en zit er nog een mooie krul in ook.’ De koninklijke varkens vinden het een eer om voor de koning te sterven – tot een van de varkens, een biggetje nog, besluit zich niet te schikken in zijn lot. Op een wel heel bijzondere manier weet hij te ontsnappen. Eind goed, al goed? Dat is de vraag. Want het verhaal heeft een staartje (zonder krul) …

Met een bijzondere techniek – linosneden die op iedere pagina in twee andere kleuren zijn afgedrukt – brengt Stern Nijland het verrassende verhaal van Koning Varken tot leven.

Team juf Sanne zegt:

Een prachtig verhaal, een echte parabel, over eten en gegeten worden. De grote vraag in het boek is de zin van het leven. Zo heb je weer een mooie opstap tot filosoferen met kinderen. Ook de personages zijn goed doordacht. De koning die zijn eigen zin doet, het slimme varken en de domme koningin die niet eens ziet dat er echt een varken naast haar in bed ligt! Het boek heeft een einde, maar daar komt het staartje pas… lees en geniet! Dit boek is in maar een paar kleuren uitgevoerd, eenvoudig maar heel sterk.