Kees van Dijk – Elle van Lieshout, Erik van Os & Jan Jutte

Een hilarisch prentenboek over een doodgewone dinosaurus met voorspellende gaven.

Er was een dinosaurus,
zijn naam was Kees van Dijk.
Hij woonde met zijn vrouw Marie
in de buurt van Waterswijk.

Op de speelse wijze die hun prentenboekenteksten zo aansprekend maakt, huppelen Erik van Os en Elle van Lieshout door het leven van de dinosaurusfamilie Van Dijk. We horen hoe pa op jacht gaat en ma het huishouden doet, hoe Kareltje – het kind – met zijn vriendjes speelt en het gezin ’s avonds gezellig tafelt. En voor het slapengaan vertelt vader Kees natuurlijk een verhaal…

En als ze gingen slapen
bij de ondergaande zon
zei Kareltje: ‘Vertellen pap!’
en Kees van Dijk begon
te vertellen over later
en met al wat Kees verzon
leek het of hij heel ver
in de toekomst kijken kon.

Kees van Dijk Boek omslag Kees van Dijk
Elle van Lieshout, Erik van Os & Jan Jutte
Lemniscaat

Het verhaal:

Een hilarisch prentenboek over een doodgewone dinosaurus met voorspellende gaven.

Er was een dinosaurus,
zijn naam was Kees van Dijk.
Hij woonde met zijn vrouw Marie
in de buurt van Waterswijk.

Op de speelse wijze die hun prentenboekenteksten zo aansprekend maakt, huppelen Erik van Os en Elle van Lieshout door het leven van de dinosaurusfamilie Van Dijk. We horen hoe pa op jacht gaat en ma het huishouden doet, hoe Kareltje – het kind – met zijn vriendjes speelt en het gezin ’s avonds gezellig tafelt. En voor het slapengaan vertelt vader Kees natuurlijk een verhaal…

En als ze gingen slapen
bij de ondergaande zon
zei Kareltje: ‘Vertellen pap!’
en Kees van Dijk begon
te vertellen over later
en met al wat Kees verzon
leek het of hij heel ver
in de toekomst kijken kon.

Team juf Sanne zegt:

Kees van Dijk klinkt heel gewoon, mar in het boek lees je een geweldig verhaal. De platen zijn in het hele boek over twee bladzijden,  met een korte maar duidelijke tekst van maar vier regels op rijm. Er is dus heel veel te zien en te beleven in dit prentenboek over doodgewone dinosaurussen in een doodgewoon gezin. Ze beleven doodgewone, bijna menselijke dingen: vader gaat aan het werk, moeder doet het dagelijks werk en de zoontjes spelen met hun vrienden. Maar ’s avonds voor het slapengaan spoort Kees vader aan om te gaan vertellen. Dan gaat vader los in zijn fantasie en dat verhaal zal heel herkenbaar zijn voor elke lezer…

Geweldig boek met een leuk detail: de kaft van het boek is een poster.