Gastrecensie: Reken-Kapla

Een tijdje geleden publiceerde ik een inspiratiefilmpje met Kapla op het YouTube kanaal van Juf Sanne. Voor mij was het doel om te laten zien dat je met kleine aanpassingen het materiaal in je klas een nieuwe impuls kunt geven. Door het toevoegen van simpele extra’s verrijk je het materiaal. Of het ook het spel verrijkt is aan de kinderen. Juf Clowy heeft de set, als gebruikt in het filmpje, gewonnen en heeft dit voor ons getest. In dit blog lees je haar bevindingen:

Juf Clowy: Een filmpje op YouTube over Kapla van Juf Sanne en hoe je dit op een andere manier kan inzetten, dat klinkt interessant. Het filmpje gaf mij gelijk veel ideeën en toen kwam er ook nog een winactie … erg leuk om iets te winnen! Toen het pakketje binnen kwam, heb ik deze gelijk uitgepakt en alles eens goed bekeken. De vraag die ik me daarbij stelde was “Hoe kan ik deze Rekenkapla verder uitbreiden zodat het ook voor een groep 3 leuk is en blijft?”.

Ik ben o.a. verder  gegaan met het concept dat juf Sanne opgezet heeft:

– Cijfers t/m 20
– Turfnotaties
– Vijfstructuur met figuurstickers aanbrengen

rekenkapla1

Na de zomervakantie heb ik de Reken-Kapla in de klas gezet en in het begin heb ik eigenlijk niets gezegd. De kinderen kwamen er al snel achter dat deze Kapla toch net even anders was: “Wauw die glittertape!  Juf we hebben echt de mooiste Kapla!”. En een andere leuke bijkomstigheid: de meiden waren ook gelijk geïnteresseerd.

IMG_0748

Lees verder –>

Al snel ontstonden er hele discussies. Zo moesten alle blauwe Kapla stukken bij elkaar, maar het moest wel van licht naar donker, of toch van donker naar licht? En er staan cijfers op, steeds twee dezelfde, die moeten natuurlijk ook ergens bij elkaar in het bouwwerk. Maar wacht, er zijn ook turfstreepjes! De kleurstickers zorgde ook voor het ordenen in het bouwwerk. Eerst de twee stukken met de meeste kleuren, en zo omhoog bouwen tot je bij de stukjes met één kleursticker was.IMG_0730

Nog niet eerder heb ik kinderen zo zien nadenken over hoe een bouwwerk gemaakt moest worden. Normaal was het de discussie wat het zou worden, nu kwam daar de discussie bij hoe de stukken geordend moesten worden. Zo leuk om te zien en horen! Natuurlijk wordt er af en toe ook lekker gebouwd zonder dat er echt rekening gehouden wordt met alle verschillende stukken, maar deze toevoegingen zorgen echt voor ander spel.

rekenkapla2

Een andere manier om de Kapla in te zetten is door in een kleine groep opdrachten te geven op rekengebied. Kinderen die extra instructie of oefening nodig hebben met bijvoorbeeld de getallenlijn, de turfnotaties of later met het automatiseren kun je met deze toevoegingen op een leuke manier begeleiden, bijvoorbeeld: “Pak het stukje dat hoort bij de som 8 + 3”. Het is een toevoeging die op verschillende manieren ingezet kan worden. Zelf ontdekkend leren, samenwerkend leren, overleggen, uitleggen, structuren aanbrengen, ordenen en ook voor extra oefening of instructie is het goed te gebruiken. En zo makkelijk aan te passen of uit te breiden! Ik ben fan!

kapla

IMG_0739