Gastrecensie: Hubelino

Regelmatig bekijken we interessante producten voor het onderwijs met het doel je te informeren over het bestaan van deze producten. Deze keer is dat Memolino en First Counting, een uitbreidingset van Hubelino. Juf Lucy ging er voor ons mee aan de slag. Juf Lucy: “Ik kreeg van juf Sanne de vraag of ik van Hubelino de Learn Sets wilden recenseren. Natuurlijk wilde ik dat! Ik vind het altijd leuk om nieuw materiaal in mijn klas te introduceren!

hub0

Met een groepje van vier 4 kinderen heb ik Memolino geïntroduceerd. We hebben samen de letters en de plaatjes besproken. Omdat het een Duits product is, zaten er veel verschillende klanken bij, de z van zitrone bijvoorbeeld. Deze heb ik weggelaten, net als de C, Q en de X. De kinderen kregen de eerste letter van hun naam en moesten daarbij een plaatje zoeken. Zodra ze het gevonden hadden mochten ze die op de grondplaat vastmaken. Zo hebben we alle letters behandeld. Er bleven nog wat plaatjes over en deze hebben we nog bij de letters gelegd. Ze vonden het bijzonder leuk om te doen!

hub1

Een andere dag zijn vier andere kinderen uit groep 2 aan de slag gegaan en ik heb ze deze keer alle letters gegeven. Zonder enige uitleg wisten de kinderen wat ze moesten doen. Na tien minuten ben ik gaan kijken hoe ver ze waren, er lagen nog een paar klanken en letters, waar ze geen plaatje bij konden vinden, zoals de F, de R en de T. Het plaatje van de auto hadden ze bij de O neergelegd. Ik heb het goed gerekend, maar met uitleg dat het eigenlijk auto is en dat je de AU vooraan hoort. Ik vind het een leuk en leerzaam spel, jammer dat het niet in het Nederlands beschikbaar is. De kinderen kunnen er zelf mee aan de slag en hebben weinig uitleg nodig. Kinderen die de letters nog niet kennen, maar wel de klank horen, kunnen met behulp van de leerkracht dit ook goed maken. Ik hoop dat er snel een Nederlandse versie komt, maar dan wel met klankzuivere woorden. Het feit dat het hoofdletters waren stoorden de kinderen niet.

Ook heb ik van Hubelino de First counting geïntroduceerd in de klas. Dit zijn de cijfers 0 t/m 9 en +, – en = teken. Van alles zitten er 5 in de doos. Eerst ben ik met een groepje van vier kinderen uit groep 1 aan de slag gegaan. Ik had Duplo blokjes erbij gepakt om de hoeveelheid bij de cijfers te kunnen plaatsen. We hadden een trappetje gemaakt tot en met 7 en daar de cijfers op gedaan. Twee kinderen hebben met blokjes en de cijfers  sommen gemaakt en maakten de som zo visueel. Ze vonden het erg leuk om te doen. Twee jongens uit groep 2 hebben zonder blokjes sommen gemaakt met goed resultaat. Eerst alleen erbij sommen, want vonden ze toch makkelijker dan eraf sommen. Later heb ik toch ook eraf sommen gezien, omdat het plusteken op was. Ook maakten de jongens getallen zoals 54, en wat krijg ik als ik er een 9 voor doe, 954. Dit vonden ze te moeilijk en gingen uit zichzelf verder met sommen maken. Ze zijn niet boven het tiental uitgekomen. Maar dat was geen bewuste keuze.

hub2

Ik vind het materiaal van Hubelino echt goed, stevig en goed te combineren met Duplo. Jammer dat het in een kartonnen doos zit, in de klas gaat dit snel kapot. Een voordeel is dat het niet te zwaar is voor de kinderen. Ik ben enthousiast! Hopelijk blijft Hubelino uitbreiding maken, want wij zijn fan van dit materiaal.

Juf Sanne kreeg dit recensiemateriaal van Robbie’s Toys.