Gastblog: Meester Rob over Engels aan kleuters

Sinds kort heeft Kleutermeester Rob een eigen website waarop hij zijn ervaring in het onderwijs aan kleuters met ons deelt. Zo lezen we er geweldige tips over diverse onderwerpen, zien we Rob in een heus ridderpak en schrijft hij recensies over boeken en projecten. Ik heb Rob gevraagd of hij eens een gastblog op JufSanne.com zou willen schrijven, en toen hij mij vertelde dat hij dat graag over Engels aan kleuters zou willen hebben, was ik natuurlijk razend enthousiast. Engels is ‘zeg maar’ echt mijn ding en ik ben er bijzonder van overtuigd dat het geven van Engels aan kleuters een goed idee is. Maar veel leerkrachten delen die mening niet en hebben bezwaren. Rob heeft deze bezwaren eens op een rijtje gezet in dit gastblog:

shutterstock_253216894

Rob: Leerlingen moeten vanaf groep 1 van de basisschool al Engels krijgen. Dit is het advies van de werkgroep Platform Onderwijs 2032. Mij klinkt het als muziek in de oren, maar niet iedereen denkt daar zo over. ‘Zonde van de tijd’, ‘Kleuters moeten spelen’, ‘Laat hen eerst maar eens fatsoenlijk Nederlands leren’ of ‘Dat kan ik niet’ zijn veel gehoorde tegenargumenten. Maar ik ben het hier niet mee eens, en ik zal proberen uit te leggen waarom …

“Tijdsverspilling!”

Het geven van Engels aan jonge kinderen is absoluut geen tijdsverspilling. Het is algemeen bekend en bewezen dat kinderen op jonge leeftijd een stuk makkelijker een tweede taal leren dan op latere leeftijd. Wanneer je vroeg begint met Engels levert je dit dus juist tijdswinst op. Het kind zal dus niet alleen met een hoger niveau Engels de basisschool verlaten, het zal hem ook nog eens een stuk gemakkelijker zijn afgegaan en met veel meer vertrouwen gaat hij zijn middelbare schooltijd in. En bedenk je dit: de tijdsinvestering per dag is minimaal. 10 Minuten is al voldoende, en moet voor iedereen goed te doen zijn.

Daarnaast is het handig als je dagelijkse routines vervangt voor Engelse activiteiten. Deze handelingen doe je elke dag, waarom dan niet in het Engels? Je zult merken dat kinderen dit ontzettend snel oppakken.

shutterstock_182290238

“Kleuters moeten spelen!”

Natuurlijk moeten kleuters spelen. Maar wie zegt dat zij Engels niet spelenderwijs kunnen leren? Bied Engels aan zoals je ook je andere vakken aanbiedt. Laat de kinderen de lesstof beleven. Laat hen veel bewegen, zingen, lachen. Maak je lessen Engels leuk, net als je andere lessen. Zet hen niet simpelweg voor een digibord, dat doe je met taal en rekenen toch ook niet?

“Laat hen eerst maar eens fatsoenlijk Nederlands leren.”

Natuurlijk is het belangrijk dat kinderen goed Nederlands leren. Maar … Engels als tweede of zelfs derde taal aanleren staat dit proces niet in de weg. Vanaf de jaren ’60 zijn er talloze onderzoeken geweest naar het effect van het aanleren van een tweede taal op de moedertaal. Uit recente onderzoeken blijkt dat er geen positieve of negatieve effecten zijn. Oudere onderzoeken geven soms een klein positief effect maar nooit een negatief effect.

“Dat kan ik niet!”

Les geven in een taal die je zelf niet goed beheerst kan inderdaad eng zijn, maar vergeet niet dat het voor de kinderen ook nieuw is. Samen kunnen jullie dit dus gaan ontdekken. Het feit dat je iedere dag maar kort les geeft in het Engels zorgt ervoor dat je maar weinig voorbereiding nodig hebt voor deze lessen. Daarnaast heb je als kleuterleerkracht natuurlijk het voordeel dat je simpel begint en dat je kleine stapjes maakt. Tip! Maak gebruik van Nederlandse woordkaarten en schrijf op de achterkant de Engelse woorden ter ondersteuning. Bied de woorden spelenderwijs aan, in de gymzaal of buiten met veel beweging en speelse activiteiten. En bedenk je: Als de kinderen het kunnen, kan jij het ook.

shutterstock_123522649

 

Engels aan kleuters in de praktijk.

Hoe geef je nu Engels aan kleuters? Juf Sanne kan dit een stuk beter uitleggen. Ik heb het namelijk van haar geleerd op een inspiratiedag van Kleuteruniversiteit, maar ik zal het in mijn woorden proberen uit te leggen. Een les Engels bied je op dezelfde manier aan als je een les woordenschat zou aanbieden in het Nederlands. Je zorgt ervoor dat de les aansluit op je thema, je verzint daar voor elke dag een leuke activiteit omheen waarbij iedere week 4-5 nieuwe woorden centraal staan. Je zorgt voor een redelijk tempo in je les zodat de kinderen betrokken blijven en complimenteert hen veel. Laat de kinderen niet heel de tijd stil zitten maar juist lekker veel bewegen. English is fun! Geef iedere dag 10 minuten Engels en je zult merken dat de kinderen de stof ontzettend snel oppikken.

Daarnaast zul je merken dat het ook helpt bij je andere lesstof. Door activiteiten te koppelen aan cijfers/tellen, begrippen, kleuren en vormen of een combinatie hiervan leren de kinderen niet alleen de nieuwe woorden aan, maar zijn zij ook direct in de weer met het isnlijpen van andere vaardigheden.

Is je interesse gewekt? Op mijn website heb ik een artikel geschreven waarin ik laat zien hoe Engels geven op de manier van juf Sanne er precies uitziet en hoe ik het dit schooljaar heb opgebouwd met de kinderen. Lees het hier.shutterstock_262755425