Boekenblog oktober 2015

De Kinderboekenweek is weer achter de rug en ik moet zeggen dat ik bijzonder heb genoten van deze editie. Het thema van dit jaar ‘Raar maar waar’, natuur en techniek, bracht veel geweldige nieuwe titels met zich mee die natuurlijk altijd zeer bruikbaar blijven. Verder zijn er weer prachtige nieuwe prentenboeken uit en ik bespreek altijd graag de titels die ik bruikbaar vind voor het onderwijs. Gelukkig zijn dat er weer lekker veel deze keer:

Willewete De Post – Netty van Kaathoven & Hiky Helmantel – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044825701

willewete_post

Het verhaal:

Willewete … dat zijn informatieve prentenboeken die een antwoord geven op de vragen van jonge kinderen. Sommige onderwerpen staan dicht bij hen, andere een beetje verder. Ze gaan over de wereld en de natuur om ons heen, over het leven in het verleden en het leven nu. Op een speelse en spitsvondige manier vertellen deze boeken wat kinderen graag willen weten.

Weet jij wat er gebeurt met je brief als je die op de post doet? Wie komt hem dan halen? En waar gaat je brief naartoe? Dit boek geeft antwoord op al je vragen over de post. Wie werkt er allemaal? En wat doen die mensen precies? Je vindt in dit boek ook een vrolijk versje, een leuke knutselopdracht, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte postexpert wordt! Een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar over wat je elke dag nodig kunt hebben, namelijk de post.

Juf Sanne zegt:

De Willewete serie van Clavis is fantastisch en ik zal je vertellen waarom ik dat vind. Informatieve titels voor kleuters die ZIJN er gewoon bijna niet. Deze serie sluit aan bij de belevingswereld van het jonge kind, is prachtig vormgegeven, is zeer rijk geïllustreerd, is afwisselend en overlaad niet in de hoeveelheid informatie. Er zijn inmiddels 39 Willewete titels in vier categorieën:

willewete_collage

In de categorie ‘De Wereld’ moet je denken aan titels als:
– Op reis met de auto / vliegtuig / trein / schip
– De Noord- en Zuidpool.
– Seizoenen
– Vulkanen
– Wereldkinderen

In de categorie ‘Geschiedenis’ vind je o.a.:
– Grote uitvindingen
– Ridders
– Piraten
– Prinsessen
– Romeinen

In de categorie ‘Natuur’ o.a.:
– Sterren en planeten
– Dolfijnen
– Zo zie ik eruit
– Dinosaurussen
– De hond

In de categorie ‘Veel te doen’ o.a.:
– Naar het ziekenhuis
– Naar de manage
– Een huis bouwen
– Naar het pretpark
– Naar het theater

Kijk voor een volledig overzicht op de site van Clavis.

Willewete De Post begint, zoals elke Willewete, met een voor een kind herkenbare situatie. Het meisje Saran wil uitnodigingen maken voor haar feestje en haar vader vraagt wie ze allemaal zou willen uitnodigen. Daarna begint de weg van de brief met uitleg over postcodes, tarieven, adressen en afzenders. Zodra de brief gepost is, wordt er uitgelegd wat er dan allemaal gebeurt: van het verdeelcentrum naar het sorteercentrum en zo verder. De brieven van Saran komen allemaal ergens anders terecht en worden dus ook op verschillende manieren naar de plaats van bestemming gebracht. Op de grote uitvouwplaat is de weg van de brief goed te volgen. En de auteur heeft ook gedacht aan het krijgen van elektronische brieven en berichten via Whatsapp of e-mail. Ook wordt de geschiedenis van de post nog even aangekaart. En zoals altijd sluit het boek af met een versje, een knutselsuggestie en de mini-quiz waarin vragen over het boek gesteld worden. Willewete De Post is een waardevolle aanvulling in de categorie Veel te doen en zal heel wat nieuwsgierige kleuters verblijden. Het boek heeft duidelijke en gezellige illustraties van Hiky Helmantel. Bij veel Willewete titels heeft Kleuteruniversiteit educatieve projecten gemaakt.

 

Willewete Water – Suzan Boshouwers & Barbara van Rhenen – Clavis Uitgeverij – ISBN:9789044826616

willewete_water

Het verhaal:

Wil je alles weten over water? In dit boek lees je meer over hoe belangrijk water voor ons is en hoe je water kunt gebruiken. Je komt ook te weten hoe water eruit kan zien, hoe dieren omgaan met water en hoe water over de wereld reist. Je vindt in dit boek ook een leuke doe-tip, een versje, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt. Een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar over de natuur, namelijk water.

Juf Sanne zegt:

Willewete Water is qua inhoud al best moeilijk voor kleuters. Toch gaat Suzan Boshouwers de moeilijke details niet uit de weg. Hoe oud de Aarde eigenlijk is, het ontstaan van het leven in het water, de kringloop van het water, alles wordt besproken. De tekst is niet eindeloos en de platen verhelderen veel. De soms wat moeilijke stukken in het begin zijn wat mij betreft geen bezwaar, het maakt juist een hoop duidelijk en geeft aanleiding tot een gesprek. Het boek bespreekt verder de functies van water in het dagelijks leven en in het menselijk lichaam. Wat gebeurt er als er te veel water is, of juist te weinig? Al deze zaken komen aan de orde. Het boek sluit af met een bekend kinderliedje, een recept voor waterijsjes en de miniquiz. Zeer bruikbaar tijdens thema ‘Water’ in een kleutergroep.

 

Monstertuin – Amy Sparkes & Sara Ogilvie – Lemniscaat Uitgeverij – ISBN: 9789047707196

monstertuin

Het verhaal:

Als de beheerder van huis is… dansen de monsters op tafel! Vermijd de vlammen van de Paarse Knoeren, kietel de Flufforries. Zet met de Hangdongel, de Morf en de Dragomen de boel op stelten, maar… kijk uit voor de Woeste Wurgelguik! Kan één jongetje een hele monstertuin leiden? Lees en zie het in dit gruwelijk geestige verhaal van de illustrator van Neushoorns eten geen pannenkoeken en Zo zijn ouders.

Juf Sanne zegt:

Een jongen krijgt op een dag een brief waarin staat  dat hij een dagje dierentuin heeft gewonnen. Alleen deze dierentuin is anders dan anders, hij zit vol met monsters! De beheerder neemt een dagje vrij en laat de jongen alleen achter met dit ongecoördineerde zooitje. Die heeft er al snel genoeg van en brengt acuut orde in de Monstertuin. De beheerder keert terug en ziet tot zijn grote verbazing dat de jongen alles volledig onder controle heeft. “Hoe doe je dat in één dag? Tja, je hebt het of je hebt het niet.” De volgende dag gaat de deurbel en staan de monsters en de beheerder op de stoep. De jongen heeft voorgoed de dierentuin gewonnen, want ze kunnen hem niet meer missen. Het is een grappig verhaal op rijm met veel humor. Er is veel aandacht besteed aan de vormgeving van de tekst en het boek heeft super vrolijke en kleurige prenten, waar je naar blijft kijken.

 

Maar waar Beer? – Sophy Henn – Van Goor – ISBN: 978900345885

Wanneer de beer van een jongen te groot wordt, zoeken ze samen een plek waar hij beregroot kan zijn. Stad en land wordt afgezocht , totdat de ideale plek eindelijk is gevonden. Natuurlijk houden de jongen en de beer contact via de telefoon. Logisch. Bijzondere illustraties, bijna retro, aandoenlijk verhaal. Kinderen blijven nieuwsgierig naar welke plek er op de volgende pagina wordt afgebeeld. De soms humoristische situaties waarin de beer en de jongen belanden, zorgen voor veel plezier bij het jonge publiek.

 

Sterrenwachter – Mark Haayema & Harmen van Straaten – De Vier Windstreken – ISBN: 9789051164466

 

Waar is Ko? – Marieke van Ditshuizen & Cobi Boomsma – De Vier Windstreken – ISBN: 9789051164442

 

Daar buiten slaapt een aap – Henriette Boerendans – Gottmer – ISBN: 9789025760854

 

Drakenfeest – Esther Miskotte – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044826104

drakenfeest_boek

Het verhaal:

In het bos van Koosje Konijn is het maar saai en stil. De meeste dieren houden een winterslaap. Maar boven in de bergen geeft Djordjo de draak een feest. Ook Koosje krijgt een uitnodiging. Maar is een drakenfeest wel zo’n goed idee voor kleine pluizige beestjes als Koosje? Dit is het tweede prentenboek over Koosje Konijn en de draak Djordjo. Een feestelijk verhaal over vriendschap en de kracht van muziek, met achterin twee liedjes om zelf te zingen en te dansen. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Juf Sanne zegt:

Het eerste boek van Esther Miskotte ‘Drakensnot’ ging over gezond eten, zonder dat op een belerende toon te doen. Grappig en speels en met een eind goed al goed komt het verhaal aan z’n eind. Met ‘Drakenfeest’ gaat het verhaal over Draak Djordjo en konijn Koosje verder. Koosje baalt dat de dieren een winterslaap houden, want het is zo verdraaid stil in het bos. Dan krijgt hij een uitnodiging voor een feest van zijn vriend Djordjo de draak. Bij aankomst voelt Koosje zich niet op zijn gemak tussen de vrienden van de draak: een trol, weerwolf en heksen. Wanneer Djordo een vogeltje in een kooi bruusk probeert te laten zingen, houdt Koosje zich niet langer stil en grijpt in. Wederom moet hij Djordjo even opvoeden. Wanneer de vogel en Koosje een liedje spelen zitten alle ‘monsters’ ademloos te luisteren. Uiteindelijk wordt het een heel gezellig feest met muziek en lekkere hapjes, en vindt Koosje eindelijk een vriendje dat geen winterslaap houdt. Op de laatste pagina vind je liedjes die je kunt beluisteren op de site van Djordjo en Koosje. Hier vind je tevens nog meer leuke extra’s die je in je klas kunt inzetten. Een boek over feest, muziek en vriendschap. Kleurrijke, sfeervolle illustraties en een schattig verhaal.

 

Prinses Piccalilly – Saarein te Blake & Sassafras De Bruyn – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044825633

prinsespiccalilly

Het verhaal:

Prinses Piccalilly is boos geboren. Ze kijkt altijd zuur en lacht nooit. Als de koning en koningin een prins voor haar zoeken, stuurt ze alle kandidaten weg. Tot een prins haar gewoon voorbijrijdt…

Juf Sanne zegt:

Een modern en grappig sprookje over een prinses die een ware prins vindt in een gelijke. Mooie, schilderij waardige illustraties en een vermakelijk verhaal met een dikke vette knipoog naar bekende sprookjes.