Raadgedicht: poëzie op het schoolrooster

Rian Visser is schrijfster van kinderboeken én ondernemer. Een zeer bezige bij met veel goeie ideeën, waaronder Raadgedicht. In dit interview vertelt ze over dit fantastische idee en lees je waarom Raadgedicht op jouw lesrooster thuishoort.

RaadgedichtLogo_blauw_500

Hoi Rian! Wat fijn dat je op JufSanne.com wilt vertellen over Raadgedicht. Wat is Raadgedicht precies?

Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Voor de kinderen de opdracht of ze het ontbrekende woord kunnen raden.

RianVisser

Hoe is Raadgedicht ontstaan?

Raadgedicht is bij toeval ontstaan tijdens mijn werk als Schoolschrijver. Ik zocht naar een manier om de hele school gedichten te laten lezen en bedacht daarvoor een wedstrijd. Elke week hing ik in de gang een gedicht op van een bekende jeugddichter. Daarbij was een woord afgedekt. De kinderen moesten het gedicht goed lezen om dat woord te kunnen raden. Bij het gedicht stond ook een foto van de dichter en in welk boek het gedicht verschenen was. De antwoorden werden op briefjes geschreven en in een brievenbus gestopt. De week erna kregen de winnaars een tweedehands kinderboek uit mijn prijzenkast. Op Koningsdag koop ik altijd veel kinderboeken om weg te kunnen geven.

Wat waren de reacties binnen scholen?

Raadgedicht was op alle scholen een groot succes. De kinderen dromden in de gang samen om het gedicht. Leerkrachten kwamen soms informeren wat het antwoord was. Groot en klein had er plezier in. Kinderen lazen het gedicht heel grondig en discussieerden erover. Ze verzonnen verschillende woorden die er konden staan. Ze vonden het spannend en leuk. Hun eigen fantasie en taalgevoel werd geprikkeld.Daarom ben ik gaan nadenken over een manier om dit voor alle scholen in Nederland beschikbaar te maken. Via internet is dat mogelijk.

Raadgedicht_prom

Je hebt een website en een app gemaakt, hoe werkt dat?

Ik had dus bedacht dat er een website en een app moest komen, maar daarvoor was geld nodig. Gelukkig wilden een aantal organisaties, zoals het Kinderboekenmuseum, het Poëziepaleis, uitgeverij Zwijsen en Stichting Lezen het project financieel steunen. Voor scholen is het gratis!

Tien bekende Nederlandse jeugddichters hebben speciaal voor Raadgedicht een gedicht aangeleverd. Dat gedicht is helemaal nieuw. Elke maandag verschijnt er een nieuw gedicht en elke vrijdag verschijnt de oplossing. Via de gratis app krijg je een melding zodra het gedicht of de oplossing online staat. Ook wordt er via de website regelmatig een lessuggestie gegeven voor het werken met poëzie in de klas. En via de nieuwspagina op de website blijf je op de hoogte van andere activiteiten op het gebied van leesbevordering.

denkfotoranje_300_blog

Hoe gebruik je Raadgedicht?

De gedichten zijn geschikt voor kinderen vanaf tien jaar. Maar zelfs groepen 3 en 4 doen al mee. En ook volwassenen vinden het leuk. Het is niet snel te kinderachtig. Er zijn verschillende manieren waarop je Raadgedicht kunt gebruiken. Lees het gedicht samen op het digibord. Laat de kinderen woorden noemen en schrijf deze op het bord. Stem daarna op de beste oplossing en stuur deze in. Of print het gedicht en deel het uit. Laat de kinderen elk hun oplossing op een briefje schrijven en doe er zelf een wedstrijd mee.

Sommige gedichten lenen zich er goed voor om te combineren met andere vakken. Bij Skelet heeft meester Xander Wiggers een skelet op het bord laten zien om de kinderen te helpen bij het zoeken naar woorden. Welke botten zitten er allemaal in je lichaam? Zo wordt het een mooie woordenschatles of biologieles. Heb je niet zoveel tijd, dan is 10 minuten per week genoeg om mee te kunnen doen.

Via de mail en het formulier in de app kunnen ervaringen met Raadgedicht gedeeld worden. Maak daar gebruik van! De bedoeling is om Raadgedicht jaarlijks te doen, dus jouw feedback is welkom.

Bedankt Rian, ik hoop dat veel leerkrachten meedoen met dit geweldige initiatief. Want tien minuten per week, dat is toch prima te doen? Veel plezier met Raadgedicht, collega’s!

denkfotorood_300_blog