Boekenblog september 2015

Wil je weten welke prachtige nieuwe boeken er in de boekenwinkels liggen? Lees dan vooral mijn boekenblog, gemaakt met behulp van gastblogger Karin.

Meneer Macaroni gaat picknicken – Max Velthuijs & Jocelyn Wild – Leopold – ISBN 9789025868130

meneer_macaroni_gaat_picknickenHet verhaal:

Het is prachtig weer. Meneer Macaroni zegt dat het volgens zijn weervoorspeller de hele dag zo blijft. De perfecte dag voor een picknick! Met een mand vol broodjes gaan de vrienden op weg, op zoek naar het beste plekje. Maar dat is nog niet zo eenvoudig…

Team juf Sanne zegt:

Meneer Macaroni heeft een goed idee: we gaan picknicken! Olifant, Krokodil (twee broers), Kat en Zebra gaan graag met hem mee. Ze halen hun vriend Schildpad ook op en omdat hij toch nog ligt te slapen mag hij in de mand mee, bij het eten.
Natuurlijk gaan ze eerst op zoek naar de juiste plek om dat te gaan picknicken, maar dat valt niet mee. Want wat voor de een een goede plek is, is dat voor de ander juist niet. Als ze eindelijk een plek hebben gevonden die voor iedereen goed is laden ze de auto uit. De ene verrassing volgt de andere op en gelukkig is er natuurlijk een hele mooie, zelfs koninklijke afloop. Meneer Macaroni en zijn vrienden zullen zich dit avontuur nog lang herinneren!
Mooi boek over vriendschap en keuzes maken, met prachtige illustraties van Max Velthuis.

Lees verder voor meer tips …

Meer over het weer – Mack – reeks ‘Wondere wereld’ – Clavis – ISBN 9789044824261

meer_over_het_weer

Het verhaal:

Het weer is elke dag weer anders. Soms is de hemel stralend blauw en schijnt de zon, soms hangen er donkere wolken in de lucht en regent het. En soms waait het zo hard dat je niet meer vooruit kunt komen. Een echte storm! In de winter dwarrelen er weleens zachte sneeuwvlokjes uit grijze wolken. Dan kun je een sneeuwpop maken! Het weer kan ontzettend leuk zijn, maar soms ook best gevaarlijk. Bij een tornado, bijvoorbeeld. In dit boek kom je alles te weten over die mooie, ongelooflijke en spannende kanten van het weer.

Een informatief boek boordevol leuke weetjes over het weer en de natuur, met prachtige foto’s en grappige tekeningen. Voor alle kinderen vanaf 5 jaar.

Team juf Sanne zegt:

Mooi boek over het weer, een onderwerp waar kinderen altijd vragen over zullen blijven stellen.
Het boek is ingedeeld in vier thema’s (wind en regen, kou en warmte, wolken en licht en meer over het weer) die ook weer verdeeld zijn in onderwerpen (windstilte, briesje, harde wind, storm, zandstorm, orkaan, tornado, …). Elk onderwerp beslaat twee bladzijden, allemaal heel overzichtelijk en op dezelfde manier ingedeeld. De teksten zijn in begrijpelijke taal geschreven, de hoeveelheid informatie is prima voor jonge kinderen. Zo zie je elke keer op de bladzijden: een foto met een tekst er onder, een foto met een grappig getekend detail met vaak een feit en een getekende denkvraag.
Een goede aanvulling op elke boekenkast, zowel op school als thuis.

 

De papawinkel – Sanne Miltenburg – Clavis – ISBN 9789044825657

papawinkel

Het verhaal:

Vandaag viel een folder van de Papawinkel in de bus. In de Papawinkel vind je allerlei soorten papa’s. Zelf heb ik al een papa. Maar ik heb er niets aan. Wanneer pap een keertje met me voetbalt, is hij na vijf minuten al moe. Als ik in het zwembad van de hoogste duikplank durf, ziet hij het niet eens. En op de kermis vindt hij alles te duur. Ik heb er genoeg van. Ik ga pap inruilen voor een nieuwe papa. Maar zijn de papa’s in de Papawinkel echt leuker?

Een hilarisch en origineel prentenboek over papa’s en hun zonen. Voor iedereen vanaf 4 jaar.

Team juf Sanne zegt:

Geweldig boek, herkenbaar voor alle kinderen. Grappig, maar ook te gebruiken als opstapje om over de relatie tussen vader en kind te praten.
Papa lijkt niet de gewenste papa te zijn, hij is eigenlijk best een beetje saai. Als de folder van de papa-winkel in de bus valt ontstaat een geweldig idee: de hoofpersoon uit het boek gaat zijn vader ruilen in de papa winkel. Maar… zijn die andere vaders echt wel een verbetering? Ze vallen eigenlijk allemaal op een andere manier tegen. Gelukkig lukt het nog om in de papa winkel de beste deal ooit te sluiten!

 

Piraat Jan-Wolf – Natalie Quinthart & Philippe Goossens – Clavis – ISBN 9789044823837

piraat_jan_wolf

Het verhaal:

Jan-Wolf is altijd bang en slap. Behalve als hij, alleen in zijn kamer, uit volle borst zeeroverliedjes kan zingen. Op een nacht droomt Jan-Wolf dat piraten hem meenemen naar hun schip. Zal hij daar zijn angst overwinnen en een echte piraat worden?

Een prentenboek over zelfvertrouwen en fantasie waar je vrolijk van wordt. Voor zeerovers en zangers vanaf 5 jaar.

Team juf Sanne zegt:

Dit boek gaat over Jan-Wolf die zich altijd bang en slap voelt, maar niet als hij veilig en alleen in zijn kamer is… dan zingt hij over heldendaden van piraten en wordt hij ‘zo hard als staal’.
Op een nacht wordt Jan-Wolf zomaar uit zijn kamer ontvoerd naar open zee. Jan-Wolf komt terecht op het piratenschip van Kapitein Drake en moet liedjes zingen over de heldendaden van deze grote Kapitein. Eerst durft Jan-Wolf dat niet, hij kent deze kapitein immers helemaal niet. Na het enteren van het schip waarbij Jan-Wolf de heldendaden met eigen ogen ziet, lukt het nog niet. Wanneer hij opschrijft wat zijn probleem is, komt hij achter een nog veel groter probleem van de kapitein en langzaam maar zeker groeit zijn zelfvertrouwen…
Natuurlijk neemt Jan-Wolf dit zelfvertrouwen mee in zijn dagelijkse leven. Prachtig fantasierijk boek over zelfvertrouwen, gevoelens en emoties, doorspekt met humor.

 

Kapitein Brulbaard in een verhaal met een staartje – Fred Blunt – De vier windstreken – ISBN 9789051164251

brulbaard_staartje

Het verhaal:

Wanneer kapitein Brulbaard en zijn bemanning de Gekruiste Knekelschat vinden, doet zijn aartsvijand admiraal Zwijnenpoot er alles aan om de buit van hem te stelen. Dat lukt als een van zijn scheepsmaatjes zich verkleedt als zeemeermin. Maar Brulbaard laat niet met zich sollen en zet de aanval in… op een wel heel bijzondere manier!

Team juf Sanne zegt:

Grappig verhaal over twee stoere piraten, gezworen vijanden op de woeste baren en een schat.
Kapitein Brulbaard heeft de schat gevonden en kapitein Zwijnenpoot doet er alles aan om hem van het schip te stelen, uiteraard op een hele sluwe manier. Zodra Brulbaard ontdekt dat de schat verdwenen is wordt de tegenaanval ingezet. De piraten zijn wel aan elkaar gewaagd.
Prachtig boek met veel humor om met een klein groepje te lezen. De tekeningen zijn veelal gedetailleerd en zijn afwisselend van groot naar stripverhaal-achtig met tekstwolkjes. Is het einde van het boek wel het einde van dit verhaal? Het nodigt uit om een vervolg te maken. Natuurlijk kunnen we wachten op de schrijver, maar je kunt er ook zelf mee aan de slag!

 

Vroem! Het grote autoboek van Karel – Liesbeth Slegers – Clavis – ISBN 9789044824216

vroem_grote_autoboek_van_karel

Het verhaal:

Voertuigen zijn belangrijk in de leefwereld van Karel. Hij vindt ze allemaal geweldig: sterke werkers, zoals de tractor en de vuilniswagen, maar ook snelle helpers, zoals de brandweerauto en de politiewagen. En natuurlijk is Karel ook dol op gewone wegvoertuigen, zoals de auto en de motorfiets. Vroem! Een heleboel wielen rijden voorbij in dit grote autoboek. Met als extraatje versjes en vraagjes die het boek nog aantrekkelijker maken voor kleuters. Jonge kinderen zijn vaak gefascineerd door voertuigen, ook Karel.

Team juf Sanne zegt:

Wat een prachtig boek is dit, echt een boek dat bij elk kind dat van auto’s houdt in de boekenkast moet staan.
Karel stelt zichzelf voor aan de kinderen die hij meeneemt om door het boek heen te rijden. De platen en voorleesverhaaltjes wisselen elkaar af, ook worden er vragen gesteld tussen de verhaaltjes door waardoor de kinderen actief mee kunnen doen. Het boek is onderverdeeld in snelle helpers, stoere werkers die bouwen en stoere werkers op de boerderij. Deze drie onderdelen worden door een verhaaltje onderbroken maar vormen wel een goed geheel. Het boek bevat tekeningen, foto’s, verhaaltjes, rijmpjes, weetjes en informatie over auto’s, onderdelen, de wegen, functies noem het maar op. Supergaaf ontdekboek voor peuters en kleuters.

 

Het grote treinenboek – Mattias de Leeuw – Lannoo – ISBN 9789401420624

grote_treinenboek

Het verhaal:

Een historische treinreis met indrukwekkende prenten. Het grote treinenboek brengt je overal waar treingeschiedenis werd geschreven! Het is een onvergetelijke tocht door tijd en ruimte. Haast je, stap in, de trein wacht niet! Kies een plaatsje en laat je meevoeren op een fantastische reis door de tijd. Kom alles te weten over treinen door de jaren heen: van de eerste stoomtrein tot de TGV, van een goederentrein tot een slaaptrein …

Team juf Sanne zegt:

Prachtig boek met grote kijkplaten waar de geschiedenis van de trein in wordt beschreven. Van de eerste spoorlijn in Engeland die in 1825 aangelegd werd tot de langste trans-siberische spoorweg van 9289 kilometer, een mooie reis door de tijd in een boek. Een boek waarin je alle ontwikkelingen van het spoor en de treinen aangeboden krijgt op mooie platen, met talloze weetjes en genoeg informatie om het boek steeds weer te pakken, te bekijken en te lezen.
Een echte aanwinst voor jongens en meisjes, ouders en grootouders die liefhebbers van treinen, vervoer en geschiedenis zijn. Bij ons thuis staat het in een kookboekstandaard op de kast, zodat we er steeds weer naar kunnen blijven kijken.

 

Kleine blauwe truck – Alice Schertle & Jill McElmurry – Gottmer – ISBN 9789025760823

kleine_blauwe_truck

Het verhaal:

‘Kleine blauwe truck’ is een klassiek prentenboek over auto’s, dieren en de boerderij. Het boek is al jaren razend populair in Amerika, en nu eindelijk ook in het Nederlands te verkrijgen. Auto’s op de boerderij Kleine blauwe truck is de vriendelijkste wagen van de boerderij. Hij is bevriend met alle dieren en staat altijd voor iedereen klaar. Zélfs de knorrige kiepwagen, die altijd hard langs hem heen rijdt, helpt hij uit de brand. Of eigenlijk: uit de modder. Maar dan komt kleine blauwe truck zelf vast te zitten… Gelukkig heeft hij een hoop vrienden die hem graag een duwtje komen geven! Amerikaanse bestseller ‘Kleine blauwe truck’ is een vrolijke kakafonie van toeters en dierengeluiden, die jonge kinderen maar wat graag mee zullen willen roepen. Deze moderne klassieker is een absolute bestseller in de Verenigde Staten en zal ongetwijfeld ook de harten van kleuters (en hun ouders) in ons land veroveren.

Team juf Sanne zegt:

Een auto, bekende boerderijdieren, prachtige herfsttinten, een verhaal op rijm en heel veel mogelijkheden om interactief voor te lezen. Alle ingrediënten voor een geweldig boek dat veel kinderen heel erg aan zal spreken.
Het thema vriendschap is waardevol en prachtig vormgegeven. Iedereen heeft vrienden nodig, dat merkt ook de onaardige gele truck. Hij rijdt eerst hard voorbij en duwt iedereen aan de kant. Maar als hij vast komt te staan in de modder heeft hij hard hulp nodig. De dieren willen hem eerst niet helpen, maar de kleine, blauwe truck wel. Het lukt hem niet alleen en de dierenvrienden komen hem dan wel allemaal te hulp.

‘Vrienden zijn belangrijk,’
zegt hij blij. ‘Dat weet ik nou
Jij hebt mij geholpen
En je vrienden helpen jou.’

Prachtig boek, ook als opstap naar een kringgesprek over vriendschap en behulpzaam zijn.

Het grote liedjesboek van Fien en Milo – Pauline Oud – Clavis – ISBN 9789044824230

grote_liedjesboek_fien_milo

Het verhaal:

Fien en Milo zijn dol op zingen! Over eendjes die zwemmen in het water, een grote rode paddenstoel met witte stippen en een hoedje van papier. Fien en Milo zingen en dansen de hele dag. Zing, dans en knutsel je mee?

Een vrolijk en kleurrijk boek vol bekende en minder bekende kinderliedjes om fijn mee te zingen. En leuke opdrachtjes om te dansen en te knutselen! Voor peuters vanaf 30 maanden, met de vaardigheden van het kind als thema.

Team juf Sanne zegt:

Een lief, vrolijk boek voor jonge kinderen over Fien en Milo, met 14 bekende liedjes, gekoppeld aan andere opdrachten. De kinderen worden steeds weer uitgenodigd om met Fien en Milo mee te doen.
Zoek je mee? Zing je mee? Doe je mee? Kies je mee? Knutsel je mee? Muis Milo en konijn Fien nemen je mee in dit kleurrijke boek. Fijn boek om met je kind te bekijken en mee aan de slag te gaan.