Boekentips!

Als vaste bezoeker van JufSanne.com weet je dat ik bijzonder fan ben van boeken. Met de hulp van gastblogger Karin geven we je graag tips van de nieuwste en meest bruikbare titels voor het onderwijs:

De zoute goudvis – Paul  Biegel & Mies van Hout – Lemniscaat – ISBN 9789047704973  

De zoute goudvis

Het verhaal:

Nu verdrink ik, dacht de visser en hij keek nog eenmaal naar de wereld boven water. Hij zag de laatste vissenbek wijd opengaan: hij zag een rood-gouden kop tevoorschijn komen; hij zag een diamanten oog glinsteren. Toen zakte hij weg in de golven. De zoute goudvis, dacht de visser. Ik heb hem gezien, maar ik was te laat. In ‘De zoute goudvis’ worden zeven verhalen van meesterverteller Paul Biegel tot leven gebracht door Mies van Hout. Droom weg bij de vertellingen van Biegel en ontmoet de meest wonderlijke personages – van een Roemeense kikkerkoning tot zacht zingende nevelkindertjes.

Team juf Sanne zegt:

Zeven prachtige nooit eerder gepubliceerde verhalen,  elk op zijn eigen manier geschreven. Lang, kort, fantasie, om over na te denken het is allemaal aanwezig. Ze hebben ook niet allemaal met een ‘happy end’, maar dat maakt dit boek juist zo geweldig. Het ene verhaal (bv de nevelkindertjes) heeft een diepere boodschap dan het andere (bijvoorbeeld het verdwaalde konijn). Het boek heeft prachtige tekeningen die de verhalen ondersteunen, mede door het kleurgebruik. Op de cover zie je de hoofdpersonen uit alle zeven verhalen terug. Een prachtig boek om bij weg te dromen met kinderen.


Superslimme dieren – Jean Paul Schutten – Kluitman – ISBN  9789020691436

Superslimme dieren (plaatje BOL)

Het verhaal:

Beestachtig leuk boek van Gouden Griffel winnaar Jan Paul Schutten. Superslimme dieren is het leukste boek voor iedereen die gek is op de fascinerende wereld van dieren. Iemand die daar zeker door gefascineerd is, is Jan Paul Schutten zelf. In dit informatieve boek vertelt hij zijn lezers alles over knappe dierenprestaties. Hij laat zien dat veel van onze uitvindingen of ontdekkingen eigenlijk al jaren worden gebruikt door dieren in de vorm van slimme aanpassingen aan hun omgeving: samenwerkingsverbanden, vermommingen, verdedigingstechnieken en navigatiesystemen. Er komen bekende dieren als de aap, de kikker en de mier voorbij, maar ook bijzondere dieren als de pompomkrab, de vogelpoepmot en de thermometervogel.

Team juf Sanne zegt:

Superslim boek! Anders dan andere boeken heeft de schrijver de hoofdstukken niet per dier maar juist op prestaties gerangschikt. De tekst is prettig geschreven, in verschillende lettertypen, diverse stukjes per bladzijde en bevat lekker veel informatie. Prachtige foto’s waar de teksten om en doorheen geschreven zijn maken samen met de grappige illustraties het boek helemaal af. Het boek begint met een quiz en bevat QR codes waarmee de dieren nog meer tot leven komen. Een leerzaam boek voor jong en oud.


Dag meneer, hebt u een hond? – Marjet Huiberts – Gottmer – ISBN 9789025759872

Dag  meneer, hebt u een hond

Het verhaal:

‘Dag meneer, hebt u een hond?’ is een vrolijk prentenboek over het kopen van een huisdier. Het is gemaakt door Marjet Huiberts en Iris Deppe, van wie eerder samen het prentenboek ‘We hebben er een geitje bij!’ verscheen. Mik mag een huisdier kopen Mik, die we al kennen uit ‘We hebben er een geitje bij!’, mag een huisdier, en hij heeft zijn zinnen op een hond gezet. Maar in de dierenwinkel hebben ze jammer genoeg geen honden. Mik vindt het moeilijk om het juiste huisdier te kiezen. Alle dieren uit de dierenwinkel passeren de revue, met al hun voors en tegens. Uiteindelijk verlaat Mik de winkel zonder hond aan zijn riem, maar wél met een ander dier, waar hij dolgelukkig mee is. Met tekst op rijm van Zilveren Griffel-winnares Marjet Huiberts, en schattige tekeningen van jong talent Iris Deppe.

Team juf Sanne zegt:

Mik gaat naar de dierenwinkel om een hond te gaan kopen, maar die hebben ze helaas niet. Hij gaat al rondkijkend door de winkel om een ander dier uit te zoeken. “Kies mij” zegt het dier, een herhaling die in de tekst op rijm bij diverse dieren terugkomt. Bij elk dier komen er weer  bezwaren, totdat… hij het liefste dier in de winkel vindt. Mooie duidelijke pastelkleurige tekeningen ondersteunen dit lieve verhaal. Leuk boek voor jonge kinderen.

 

En nu mijn bad uit! – Britta Teckentrup – Gottmer – ISBN 9789025760670

En nu mijn bad uit

Het verhaal:

‘En nu mijn bad uit!’ is een leuk prentenboek over dieren die in bad gaan van Britta Teckentrup. Bijzonder is dat de watervlakken in de tekeningen glanzend zijn, zodat het net lijkt alsof het badwater over de pagina’s golft.

Ellie de olifant gaat in bad. Ellie de olifant houdt van in bad gaan, maar ze is niet de enige! Als ze net lekker aan het spelen is, duiken er steeds meer dieren bij haar in bad: een krokodil, een flamingo, een muis en zelfs een tijger. Arme Ellie, nu heeft ze helemaal geen ruimte meer! Maar daar weet ze wel wat op. Die lange slurf heeft ze natuurlijk niet voor niks…

De interactieve opzet van dit kleurrijke prentenboek maakt het een feest om voor te lezen. De lezer wordt aangemoedigd het boek te kantelen en te schudden, waardoor het badwater (dat glanzend voelbaar en zichtbaar is op de pagina’s) alle kanten op golft. En natuurlijk mag de lezer hard mee roepen: ‘EN NU MIJN BAD UIT!’

Team juf Sanne zegt:

Vrolijk boek met kleurige illustraties en een leuke toevoeging: het badwater in het boek is glanzend en te voelen, door een glad laagje. Het verhaal gaat over een olifant die in bad gaat en betrekt de lezer actief door kleine opdrachten te geven. Maar er springen steeds meer dieren bij haar in bad, en dat vindt olifant Ellie niet leuk! Maar daar weet ze wel wat op. Gaaf boek om steeds opnieuw voor te lezen aan jonge kinderen.

 

Heksje Mimi en de baby – Kathleen Amant – Clavis – ISBN 9789044823615

Heksje Mimi (klein)

Het verhaal:

‘Dit is mijn broertje Finn,’ glundert heksje Ella. Wat is hij schattig! Heksje Mimi en Roosje kijken met grote ogen naar de heksenbaby. ‘Willen jullie even op hem passen?’ vraagt Ella. En voor Mimi iets kan zeggen, is Ella weer verdwenen. ‘Een baby,’ zucht Mimi. ‘Help! Wat moeten we daar nou mee?’ Baby Finn kan niet mee op de bezem. En verstoppertje spelen vindt hij ook niet leuk. Dan begint het opeens vreselijk te stinken in Mimi’s huisje. Waar komt die gekke geur vandaan?

Een herkenbaar en grappig verhaal over omgaan met kleine baby’tjes en anderen helpen. Voor heksenvriendjes vanaf 3 jaar.

Team juf Sanne zegt:

Met mooie kleuren en duidelijke tekeningen heeft Kathleen weer een nieuw avontuur van deze schattige heks en haar vriendinnen gemaakt. Een van de heksjes neemt haar babybroertje mee en Mimi en Roosje mogen er op passen. Ze hebben echt geen flauw idee wat het baby broertje graag zou willen doen en als hij gaat huilen zoeken ze allerlei manieren om hem op te vrolijken. Als het stinkt in huis onderzoeken de heksjes alle mogelijkheden waar het vandaan kan komen, maar de oorzaak vinden ze pas als zus Ella terugkomt. Lekker vies en heel herkenbaar voor jonge kinderen. Een mooi boek over vriendschap, baby’s en natuurlijk een knipoog naar toveren en de heksjes.

 

Elfje Floriene en de wiebeltand – Li Lefébure & Margot Senden – Clavis – ISBN 9789044824193

Elfje Floriene (klein)

Het verhaal:

Elfje Floriene gaat logeren bij Draakje Donatius en haar vriend Vosje Vigilius zal er ook zijn. Samen koekjes eten en voetballen. Gezellig! Alleen wil Floriene dat vandaag niet doen. Want ze heeft een wiebeltand. Straks valt haar tand er nog uit. En dat gaat vast heel erg veel pijn doen. Ze durft er niets van zeggen tegen haar vriendjes, tot ze haar wiebeltand niet langer kan verbergen … Een grappig verhaal over een lief elfje met een wiebeltand. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Team juf Sanne zegt:

Wat een schattig elfje is Floriene toch… en wat is het herkenbaar voor veel kinderen dat ze door haar wiebeltand niets durft te doen. Stel je voor dat haar tand er uit gaat… dat gaat vast erg zeer doen. Floriene gaat logeren bij haar vriend Draakje en haar vriend Vosje is er ook. Ze durft niets ver haar wiebeltand te zeggen maar als Floriene haar lievelingskoekjes af slaat en ook niet met hun favoriete voetbalspel mee wil doen hebben haar vrienden in de gaten dat er iets met haar aan de hand is. Gelukkig komt het allemaal op z’n pootjes terecht en heeft het verhaal een happy end.

Een mooi verhaal met gave tekeningen, met een toegift op de schutbladen. Heel geschikt voor kinderen die gaan wisselen, maar ook logeren, vriendschap en de angst voor pijn komt aan bod.

 

Kees van Dijk – Elle van Lieshout, Erik van Os & Jan Jutte – Lemniscaat – ISBN 9789047704997

Kees van Dijk (klein)

Het verhaal:

Een hilarisch prentenboek over een doodgewone dinosaurus met voorspellende gaven.

Er was een dinosaurus,
zijn naam was Kees van Dijk.
Hij woonde met zijn vrouw Marie
in de buurt van Waterswijk.

Op de speelse wijze die hun prentenboekenteksten zo aansprekend maakt, huppelen Erik van Os en Elle van Lieshout door het leven van de dinosaurusfamilie Van Dijk. We horen hoe pa op jacht gaat en ma het huishouden doet, hoe Kareltje – het kind – met zijn vriendjes speelt en het gezin ’s avonds gezellig tafelt. En voor het slapengaan vertelt vader Kees natuurlijk een verhaal…

En als ze gingen slapen
bij de ondergaande zon
zei Kareltje: ‘Vertellen pap!’
en Kees van Dijk begon
te vertellen over later
en met al wat Kees verzon
leek het of hij heel ver
in de toekomst kijken kon.

Team juf Sanne zegt:

Kees van Dijk klinkt heel gewoon, mar in het boek lees je een geweldig verhaal. De platen zijn in het hele boek over twee bladzijden,  met een korte maar duidelijke tekst van maar vier regels op rijm. Er is dus heel veel te zien en te beleven in dit prentenboek over doodgewone dinosaurussen in een doodgewoon gezin. Ze beleven doodgewone, bijna menselijke dingen: vader gaat aan het werk, moeder doet het dagelijks werk en de zoontjes spelen met hun vrienden. Maar ’s avonds voor het slapengaan spoort Kees vader aan om te gaan vertellen. Dan gaat vader los in zijn fantasie en dat verhaal zal heel herkenbaar zijn voor elke lezer…

Geweldig boek met een leuk detail: de kaft van het boek is een poster.

 

Wat eten we vanavond? – Pascal Brissy & Annick Masson – Clavis – ISBN 9789044825596

Wat eten we vanavond (klein)

Het verhaal:

Raymond en Marcel, twee stoere wolven, hebben niets meer te eten: hun koelkast is leeg. ‘TOK TOK TOK!’ Nee maar, opeens staat er een lammetje in een schattig jurkje voor de deur! Een heerlijk verhaal over twee wolven en een lammetje, waarin alles anders gaat dan verwacht. Voor iedereen vanaf 5 jaar.

Team juf Sanne zegt:

Verrassend verhaal, vol humor over een onverwachte vriendschap. De twee stoere, hongerige wolven hebben niets meer te eten. Ze kunnen maar aan een ding denken en dat is eten. Ze roosteren het laatste dat in huis is, een maiskolf, en de geur hiervan zorgt voor onverwacht bezoek. De wolven zijn verrast, hun eten staat ineens voor de deur! Het lammetje komt binnen en zorgt voor een onverwachte wending van het verhaal…

Leuk boek over vriendschap, dieren en eten, verrassend anders en met humor.