Wat doet de CPNB?

Stichting CPNB, daar heb je vast wel eens iets over gehoord. Maar wat ze precies doen, weet je dat ook?  Romkje de Bildt werkt bij de CPNB en ik mocht haar een paar vragen stellen over haar werk als coördinator Educatie. Ze deelt ook een gouden tip voor leerkrachten, dus lees vooral verder.cover_mies

Cover Prentenboek kinderboekenweek 2015
Mies van Hout.

Hoi Romkje! Wat fijn dat je wilde meewerken aan dit interview. Ik steek gelijk van wal. Kun je ons vertellen wat de CPNB precies doet?

CPNB staat voor Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek en wij vertegenwoordigen uitgevers, boekhandels en bibliotheken. In de praktijk betekent dat dat we allerlei grote boekencampagnes organiseren, zoals bijvoorbeeld de Kinderboekenweek en De Nationale Voorleesdagen. Maar ook (voor grote mensen) de Boekenweek en de Maand van het Spannende Boek. 

cpnb

Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe de kerntitels de voor de Kinderboekenweek worden bepaald! Kun je dat vertellen?

Als het nieuwe thema bekend is, sturen uitgevers ons de titels op van boeken die zij bij het thema vinden passen. Zelf gaan we ook naar goede titels op zoek. Samen met een educatief medewerker van de Openbare Bibliotheek Amsterdam hebben we een longlist samengesteld. Deze lijst met ongeveer 40 boeken hebben we voorgelegd aan verschillende leerkrachten en boekverkopers. Op basis van hun voorkeuren hebben we daarna een selectie gemaakt.

Wat maakt jouw baan zo leuk?

Dat ik me steeds weer in nieuwe thema’s en onderwerpen mag verdiepen, van platvissen tot ruimterobots. En dat ik heel veel leuke boeken lees!voorleesdagen

Waarom zijn de Kinderboekenweek en de andere campagnes belangrijk?

Door mee te doen met onze campagnes zorg je ervoor dat de school op een feestelijke manier het vuurtje voor lezen en leesplezier warm houdt. Op zo’n moment krijgen ouders weer even goed mee dat (voor)lezen – vooral ook thuis – belangrijk is. De campagnes zijn mooi over het jaar en de groepen verdeeld: de Kinderboekenweek in oktober voor de hele school, De Nationale voorleesdagen eind januari voor de onderbouw en De Nederlandse Kinderjury van maart tot en met mei voor midden- en bovenbouw. Zo vier je met iedereen twee keer per jaar het leesplezier!mies

Heb je een gouden tip voor ons?

Onze lespakketten voor de Kinderboekenweek en de Voorleesdagen kun je tegen kostprijs kopen, maar daardoor moet dat heel lang van tevoren. Tegen de tijd dat de Voorleesdagen zijn, krijg ik vaak de vraag of het lespakket nog verkrijgbaar is. Indien je graag de lesmap met het vingerpoppetje van het Prentenboek van het Jaar 2016 wilt, moet je die echter nu al bestellen. Dat kan alleen deze week nog via onze website www.kinderboekengids.nl. Ik verstuur vijf keer per jaar een nieuwsbrief voor wie graag op de hoogte blijft van onze campagnes. Opgeven kan via www.cpnb.nl/onderwijs.

Bedankt, Romkje! We komen graag over een paar maanden nog eens bij je terug. Wil jij Romkje dan iets vragen? Mail naar sanne@jufsanne.com.