Boekenblog juni 2015

Dol, verzot, bezeten en verliefd op boeken. En ik breng dat graag over op mijn bezoekers. In deze blog houd ik, geholpen door gastblogger Karin, je op de hoogte van de nieuwste, leukste en meest bruikbare titels voor het onderwijs.

Kriebelbeestjes – Petr Horácek – Lemniscaat – ISBN: 9789047705857

kriebelbeestjes

Het verhaal:

Ontdek door te kijken en te voelen de kleine kriebelbeestjes in de tuin. Een stevig kartonboekje met een kleurige verrassing achterin!

Team Juf Sanne zegt:

Mooi uitgevoerd stevig kartonboekje in vrolijke kleuren en vriendelijk kijkende beestje met doorkijkjes naar de volgende bladzijde. Spannend voor kleinere kinderen, wat komt er tevoorschijn? Kan ik het al zien of raden? De tekst bestaat uit vragen: Zie je…? En de verrassing achterin zal de kinderen duidelijk boeien! Goed te gebruiken bij jonge kinderen.

Lees verder voor de andere recensies …

Wat is er zwart en wit? – Petr Horácek – Lemniscaat – ISBN: 9789047705659

9789047705659

Het verhaal:

Wat is er zwart en wit? De bladzijden worden steeds smaller tot je het antwoord op het raadsel vindt. Wat is er zwart én wit? Stevig kartonboekje met steeds smaller wordende pagina’s.

Team Juf Sanne zegt:

Wat origineel dat de bladzijden in dit boek steeds smaller worden! En wat worden de voorgaande pagina’s goed gebruikt in de laatste bladzijde. De kleuren zwart en wit aanleren is met dit boekje een feestje! Het boek is uitgevoerd in mooie kleuren, eenvoudige tekeningen en korte maar duidelijke teksten. Jonge kinderen zullen geboeid zijn door dit boek en het steeds weer pakken.

 

Aardbeien zijn rood – Petr Horácek – Lemniscaat – ISBN: 9789047705574

 

9789047705574

Het verhaal:

Sla één voor één de gekleurde bladzijden om en vind de heerlijke fruitige verrassing! Een stevig en vrolijk kartonboekje.

Team Juf Sanne zegt:

Nog zo’n leuk boek van Horácek dat net als het boek “Wat is er zwart en wit” anders is dan je zou verwachten. De bladzijden worden steeds smaller en op de laatste bladzijde komen ze allemaal samen tot een heel mooi geheel. De kleuren aanleren is met dit boek erg prettig en de kleuren worden ook nog gekoppeld aan fruitsoorten. Heerlijk boek om met jonge kinderen te gaan ontdekken en daarna natuurlijk het kleurige fruit te gaan proeven.

 

Van wie is die hoed? – Joukje Akveld & Thé Tjong-Khing – Gottmer – ISBN: 9789025759681

hoed

Het verhaal:

‘Van wie is die hoed?’ is het eerste deel van een nieuwe serie peuterboekjes van Joukje Akveld. In elk deel wordt steeds de vraag gesteld: wie of wat hoort hierbij? Van wie is die hoed? Links een hoge hoed, rechts vier figuurtjes: een sporter, een vrouw in een strandjurk, een sneeuwman en Sinterklaas. Van wie is die hoed? Als de keuze is gemaakt, volgt een prachtige tekening: natuurlijk is het de sneeuwman met zijn hoge hoed!

Team Juf Sanne zegt:

Mooi gebonden boek met kartonnen bladzijden  zeer geschikt voor jonge kinderen. Het boek heeft weinig tekst en mooie, tot de verbeelding sprekende tekeningen. Je kunt het boek gebruiken door het met de kinderen te lezen en/of er een zoekspel van te maken. Natuurlijk is het ook mogelijk om de kinderen te prikkelen tot andere combinaties. Want wat zou een ridder met een koksmuts op gaan maken? En wat is het verhaal als een kok een zonnehoed op zijn hoofd zet? Zo prikkelt dit boek duidelijk de fantasie.

 

Een prachtige dag – René van Blerk – Rubinstein – ISBN: 9789047616870 – A beautiful day – René van Blerk – Rubinstein – ISBN: 9789047616887

een prachtige dag

Het verhaal:

Edvard slaapt. Hij heeft de hele dag geschilderd, want hij is kunstenaar en altijd aan het werk. Nu ligt hij in bed, onder een dikke gestreepte deken. Buiten is het koud en donker, maar binnen droomt Edvard van warmte en licht. Edvard droomt… van een prachtige dag. In Een prachtige dag gaan schilders Edvard Munch en Vincent van Gogh samen naar het strand. Ze hebben allebei hun schilderspullen meegenomen, maar er is zoveel te zien… Wat moeten ze nou schilderen?

Team Juf Sanne zegt:

Wat geweldig, dit blinkende boek is in verschillende talen uitgebracht. Ik mag de Engelse en Nederlandse versie voor jullie bekijken. De illustrator Erik Kriek gebruikt prachtige kleuren in de tekeningen die hij in de stijl van Van Gogh heeft gemaakt. Hij geeft ons een mooi beeld van verschillende manieren van kijken door schilders en hun manier van werken. De een schildert namelijk wat hij ziet, de ander wat hij zag. Ik zou dit boek graag willen gaan gebruiken als opstap naar een project over kunst of juist voor een bijzondere tekenles in een midden of bovenbouwgroep.

 

Rijksmuseum – Wim Pijbes – Rubinstein – ISBN: 9789047616825

rijksmuseum

Het verhaal:

Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes maakte een persoonlijke keuze uit de collectie Van Appel tot Zwaan. Zo maak je op vroege leeftijd kennis met beroemde werken uit het Rijksmuseum in 26 aansprekende details.

Team Juf Sanne zegt:

Wat een verrassing! Een prachtig boek met kartonnen bladzijden waar zorgvuldig gekozen details van meesterwerken uit het Rijkmuseum op staan. Het boek is gekoppeld aan het alfabet. Je leest bijvoorbeeld de b is van boek en er staat een plaat naast van een detail uit een schilderij van Frans Hals. Prachtig om dit boek met kinderen te bekijken, maar het is natuurlijk ook geweldig om daarna de echte schilderijen op te zoeken en te bekijken in het museum. Een geweldige opstap om al met jonge kinderen naar kunst te kijken en met kunst aan het werk te gaan. Het is natuurlijk ook voor oudere kinderen te gebruiken in lessen over kunst.

 

De Vikingen! – Arend van Dam – van Holkema & Warendorf – ISBN: 9789000340309

de Vinkingen!

Het verhaal:

De Vikingtijd is een van de spannendste periodes uit onze geschiedenis. Arend van Dam neemt je mee op reis door deze gevaarlijke, maar ook verrassende tijd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, vielen de Vikingen ons land helemaal niet zomaar binnen, maar werden ze daar om gevraagd door een zeer hooggeplaatst persoon. De Vikingen! staat propvol verhalen over onverschrokken landveroveraars, plunderingen en oorlogstactiek. Maar ook over ontdekkingsreizigers, handelaren en uitvindingen. Wat betreft verhalende non-fictie voor kinderen staat Arend van Dam aan de top. Met De Vikingen! bevestigt hij zijn reputatie als ongeëvenaard verteller.

Team Juf Sanne zegt:

Arend van Dam verstaat de kunst verhalen uit de geschiedenis op een prachtige wijze te vertellen zodat de kinderen van nu er telkens weer geboeid naar luisteren of ze graag zelf lezen. Hierdoor is het boek geschikt voor verschillende leeftijden en past het binnen de gehele basisschool, als ondersteuning van de geschiedenislessen of gewoon als prettig (voor-)leesboek. Duidelijk geschreven met grappige illustraties die het verhaal nog levendiger maken.

 

Kleine zevenslaper kan niet slapen – Sabine Bohlmann – de Vier Windstreken – ISBN: 9789051164015

Kleine zevenslaper

Het verhaal:

De zevenslapers bereiden zich voor op hun winterslaap. Alleen Kleine Zevenslaper kan niet slapen. Alle dieren proberen hem te helpen: de vos, de nachtegaal, de slak, de beer, de uil… Ze vallen één voor één in slaap, maar Kleine Zevenslaper is nog klaarwakker. Een vertederend prentenboek voor iedereen die niet kan slapen!

Team Juf Sanne zegt:

Een schattig diertje kijkt je met grote, vragende ogen aan op de kaft… Wat een mooi beestje! Het lijkt een muisje met een eekhoornstaart maar het is een echte zevenslaper. De kleine zevenslaper moet aan zijn winterslaap van zeven maanden gaan beginnen, maar hij is helemaal niet moe! Hij doet natuurlijk zijn uiterste best en krijgt hulp van verschillende dieren die hem hun maniertjes om in slaap te vallen vertellen. Ze hebben het er zo druk met dat zij in slaap vallen, zij wel, maar de zevenslaper niet. Dan krijgt de zevenslaper een geweldig idee en dan valt hij eindelijk… in slaap. Mooie combinatie van tekst, waar de samenspraak tussen dieren steeds weer in terug komt, en illustraties. De dieren zijn levensecht en met veel details afgebeeld, ook op echt formaat. De kleine slak kruipt door het boek, de grote beer past maar voor een deel in het boek. Je mag het boek daar dan ook draaien zodat de beer nog beter past! Heerlijk boek om aan kinderen voor te lezen voor ze naar bed gaan, maar ook op andere plaatsen prima te gebruiken.

 

Ik weet wat ik worden wil – Erik van Os en Elle van Lieshout – Gottmer – ISBN: 9789025753184

Ik weet wat ik worden wil

Het verhaal:

Een origineel versjesboek van Erik van Os en Elle van Lieshout, waarin wel 35 beroepen aan bod komen, van bakker tot minister-president en van fotomodel tot klusjesvrouw. Een ideaal voorleesboek dat uitnodigt tot ellenlange ‘serieuze’ gesprekken over de toekomst. Door de schattige illustraties van Mies van Hout wordt het extra toegankelijk. Op de bijbehorende cd worden de leukste versjes uit het boek gezongen door Erik van Os zelf, die al jarenlang met zijn gitaar optreedt voor grote groepen kinderen.

Team Juf Sanne zegt:

Leuk boek met in dichtvorm geschreven liedjes over heel veel verschillende beroepen mèt cd. Heerlijk voor kinderen om bij weg te dromen, te verzinnen wat ze willen worden als ze nog groter zijn en om lekker (voor) te lezen. Er zitten leuke woordgrappen in waardoor het voorlezen een feestje is. Het ook erg leuk is om deze versjes te gebruiken als raadsels bij kinderen, er zijn er een heleboel geschikt! Uiteraard ook goed te gebruiken in het onderwijs bij het thema beroepen.

 

Een hoop vrienden – Kerstin Schoene – De Eenhoorn – ISBN: 9789058389831

9200000038419138

Het verhaal:

Een kleine pinguïn is droevig omdat hij niet kan vliegen. Alles heeft hij al geprobeerd. In z’n eentje lukt het hem gewoon niet. Gelukkig heeft de kleine pinguïn heel veel vrienden in de zoo. Die zullen hem helpen. Help jij hem ook? Een liefdevol verhaal over klein zijn, een fantastisch idee en echte vrienden.

Team Juf Sanne zegt:

De voorkant van dit boek laat een pinguïn zien die een blije olifant knuffelt, wat een lief begin. Die kleine pinguïn is zo verdrietig, hij is een vogel en kan toch niet vliegen… en hij wil zo graag een keer boven de wolken zweven… Alle dieren werken samen om de wens van pinguïn te vervullen, zoals echte vrienden dat voor elkaar doen. Mooi verhaal over vriendschap en behulpzaam zijn maar ook om met de kinderen te bedenken hoe je handig stapelt en een toren bouwt. Kijk zelf maar eens of de dieren dat op de meest makkelijke manier hebben gedaan.

 

Beterschap – Milja Praagman – De Eenhoorn – ISBN 9789058389930

Beterschap

Het verhaal:

Muis zucht. Waar is varken toch? Uiteindelijk vindt Muis Varken onder een stapel dekens. Hij ziet er heel slap uit. Muis voelt paniek. Wat moet ze doen? Welk medicijn moet ze Varken geven? ‘Het beste medicijn is goed voor hem zorgen,’ weet Uil. Muis verzorgt Varken de hele dag. ’s Avonds valt ze uitgeput in slaap… Vertederend prentenboek over twee goede vrienden die er altijd zijn voor elkaar.

Team Juf Sanne zegt:

Vrienden zijn er altijd voor elkaar, zelfs als ze de leukste plannen in het water zien vallen. Muis zou naar een dansfeest gaan, maar dat gaat natuurlijk niet nu varken ziek is. Maar wat nu? Gelukkig zijn er een heleboel vrienden die kunnen vertellen wat ze nu moet doen: goed voor hem zorgen. Maar hoe doe je dat? Uiteraard hebben alle dieren wat lekkers voor de zieke meegenomen: honing, bloemen, frambozen en bessen, alles staat voor hem klaar. Muis doet natuurlijk enorm zijn best en de volgende dag is varken weer beter, maar muis… je kunt het vast raden. De illustraties zijn mooi en in zachte kleuren uitgevoerd. De boodschap geruststellend: iedereen is wel eens ziek, maar je wordt ook wel weer beter. Wat een fijn verhaal.