Prijsvraag: win het boek ‘Stilzitten als een kikker’ van Eline Snel

Juf Karin recenseerde voor ons het boek ‘Stilzitten als een kikker’, een boek over mindfulness voor kinderen van Eline Snel. Lees haar ervaringen en hoe je dit boek kunt winnen …

stilzittenalseenkikker

Over de titel moest ik even over nadenken, maar een kikker kan inderdaad erg stil zitten! Een kikker beweegt dan alleen als het nodig is en zit echt heel stil.

Eline Snel neemt je met dit boek mee in mindfulness oefeningen waarin ze kinderen leert om stil te gaan zitten en rust te zoeken. Het boek is prettig en herkenbaar geschreven, goed leesbaar en niet dwingend maar vol mogelijkheden. Het is geschikt voor alle kinderen, jonge kinderen hebben wel begeleiding nodig maar het is ook heel leuk om dit samen met je kind te gaan ervaren. Achterop het boek staat: “Kinderen hebben het vaak te druk, net als volwassenen. Ze kunnen niet slapen, piekeren, zijn snel afgeleid en onrustig. De aan knop doet het, maar waar zit de pauzeknop?“

Eline Snel heeft een manier ontwikkeld om kinderen te leren hoe ze uit hun hoofd en in hun buik kunnen komen. Daar hebben gedachten geen invloed meer en is het stil en rustig. Het is geen behandeling, maar een manier van omgaan met klachten of problemen die er nu eenmaal zijn. “Op de zee heb je immers geen invloed, je kunt de golven niet tegenhouden. Maar je kunt wel leren surfen, surfen zonder zeil.”

Met haar rustige en duidelijke stem vertelt ze op de bijgeleverde CD precies wat je mag gaan doen. Er klinkt een belletje, Eline vertelt wat ze in die oefening gaat aanbieden, hoe je mag gaan zitten en de oefening begint. “Als je het fijn vindt… doe maar wat jij prettig vindt… en net als de kikker zit jij stil. Om zo stil te kunnen zitten heb je aandacht nodig, aandacht en rust.” Geen dwang, maar wel duidelijke ontspanningsoefeningen en een manier om uit je hoofd te komen en je aandacht op een andere manier te richten op je ademhaling in je buik. Je gedachten en gevoelens laten zijn voor wat ze zijn en er met aandacht en op afstand en zonder oordeel naar te kijken, hier en nu.

stilzitten

Bij ons thuis was het dikke pret, de eerste keren oefenen. Mijn eigen kinderen (10-13-15 jaar) moesten wel wennen aan de oefeningen. Al na een paar keer oefenen vroegen ze er zelf om.
De rust ervaren, je adem voelen, afstand nemen en een situatie overzien voelt voor ons allemaal toch wel heel prettig. Herhalen van oefeningen is goed, je weet dan ook wat er komt en kan de oefening je meer eigen maken. Niet voor niets lees je dan ook in het boek: oefen regelmatig, houdt het licht en luchtig, herhaal oefeningen, wees geduldig. Maar ook: waardeer als het kind oefent en vraag naar ervaringen.

Eline sluit een van de oefeningen op de CD af met “Ik wens je veel momenten van aandacht toe vandaag, en heel veel plezier” een mooie afsluiting van een geweldig boek. Een aanrader om te gebruiken in je gezin, praktijk of op school.

Juf Sanne zegt:

Ik kwam met dit boek in aanraking via een uitzending van de Boeddhistische Omroep Stichting die ik tijdens het zappen tegenkwam. Het programma trok mijn interesse omdat er in een klassensituatie aandacht werd besteed aan aandachtstraining. Als gauw kwam ik erachter dat Eline Snel een boek had geschreven over haar methodiek. Het leek mij interessant om het boek eens door een andere leerkracht te laten bekijken en beluisteren om te zie of het voor het onderwijs ook waardevol zou kunnen zijn. Juf Karin zou dit boek aanraden voor gebruik in kleinere groepjes voor kinderen die hier voor open staan en die heel erg in hun hoofd blijven zitten, vooral beelddenkers en hoog sensitieve kinderen.

Prijsvraag

Wil jij een exemplaar van dit boek winnen? Doe dan mee met de prijsvraag en vertel waarom jij het boek zou willen winnen.

Stuur je antwoord voor 8 mei 2015 naar Juf Sanne o.v.v. ‘Stilzitten als een kikker’ en vergeet daarbij niet je (woon)adres te vermelden.

De winnaars zijn bekend! Dorethee Kruiper, Perla Knoops en Ashley Verschueren, GEFELICITEERD!