Interview met Tosca Menten en win haar nieuwste boek!

Heeft Tosca Menten nog een introductie nodig? Nee toch? We hoeven je toch niet te vertellen dat dit Nederlands grappigste kinderboekenschrijfster is en dat ze meer dan 300.000 boeken heeft verkocht? Dat er na aanleiding van haar waanzinnig populaire Dummie de Mummie boeken een zeer succesvolle bioscoopfilm te zien was en er alweer een nieuwe in de maak is? Nee toch? Dat dacht ik al.

tosca5zwartwitklein_001

Ik ontmoet Tosca Menten in mijn kinderboekenwinkel ‘In de Wolken’ waar ze een lezing geeft aan een groep van 25 kinderen. Omdat mijn dochter een smak op het asfalt heeft gemaakt, zijn we aan de late kant en sluipen we zachtjes naar binnen. Je hoort Tosca al geanimeerd praten en met een enorme dosis enthousiasme: “Ik kom jullie vandaag vertellen over mijn boeken, maar dit boek daar ben ik nog het meest trots op. Dat komt omdat het mijn nieuwste boek is! Maar het is nog niet eens uit, zie je wel?” En ze laat alleen de cover zien. “Maar … ik kan jullie wel alvast iets vertellen over dit boek. Het heet Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist. Gekke naam hè?”

Lees verder voor de rest van het verhaal, het interview en de winactie.

De volgende vijf minuten vertelt ze, met passie, over haar nieuwe boek en ze betrekt de kinderen in haar verhaal. Ze geeft ruimte om te reageren, vraagt en toont interesse in haar publiek. Daarna vertelt ze over haar andere titels met dezelfde passie en enthousiasme en wederom spreekt ze het publiek aan om met haar mee te doen. Met een lied en het afmaken van een gedicht, de aandacht van de kinderen verslapt geen moment! En eerlijk gezegd staan de ouders ook te dringen en gluren door de kasten om ook wat van het verhaal mee te krijgen.

Na afloop van de lezing neemt Tosca de tijd om te signeren en geeft elk kind een flinke portie aandacht. Ze vertelt persoonlijke verhalen en is echt geïnteresseerd in die van de kinderen. Dat er een lange rij staat, maakt haar absoluut niet zenuwachtig. Er worden om de haverklap foto’s gemaakt mét de pop Dummie, handtekeningen gezet en gezellige gesprekjes gehouden. Na afloop krijg ik de gelegenheid om Tosca nog wat vragen te stellen:

Juf Sanne: Je beschrijft jouw boeken als “een beetje gek”. Denk je dat jouw boeken daarom zo’n enorme aantrekkingskracht op kinderen hebben?

Tosca: De gebeurtenissen zijn inderdaad niet zo alledaags, en dat spreekt kinderen wel aan. Maar tegelijk zijn er veel herkenbare dingen waar kinderen in het dagelijks leven één op één mee te maken hebben, dat houdt het verhaal toch ook weer dicht bij hen zelf. Verder kies ik altijd de positie van het kind dat het in het verhaal niet zo getroffen heeft. Dat biedt misschien wat handvatten en troost. En hoe erg of verdrietig alles soms is, er moet wel gelachen worden. 

sanne_tosca

Juf Sanne: Ben jij zelf eigenlijk ook nog een beetje een kind?

Tosca: Nee. Ik ben een vrij serieuze volwassene en helemaal niet zo wild of spannend. Ik ben ook op een veel minder onbevangen manier met de wereld en het leven bezig dan kinderen en ik voel me gauw verantwoordelijk. Maar ik ben gelukkig niet zo heel erg aangepast, en dat heb ik dan weer een beetje met kinderen gemeen. En ik ben net zo koppig en ongeduldig als Dummie.

Juf Sanne: Je bent nu zo’n 15 jaar schrijfster. Wat is je het meest bijgebleven? En welk boek?

Tosca: 2012, het jaar waarin ik het Kinderboekenweekgeschenk mocht schrijven was voor mij nog steeds een absoluut hoogtepunt in mijn carrière. Ik kan hopeloos onzeker zijn, maar heb me gedurende dat hele jaar erg gewaardeerd gevoeld om mijn boeken, mijn werk en alles daaromheen. Ik vond het een feest en vrijwel alles uit dat jaar heb ik nog scherp voor ogen. Het gaf me ook de kans om met muzikanten het toneel op te gaan, iets wat ik heel graag bleek te doen. Dat Dummie verfilmd werd en wordt is natuurlijk ook super. 

Bekijk hier een stukje van de voorstelling: Plofzak Drollemans! Tosca Menten draait door!

Juf Sanne: Kun je iets vertellen over je nieuwste boek: Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist?

Tosca: Dirkje Bakkes woont al zo lang als hij zich kan herinneren bij zijn nare oom Griep en tante Fop op hun brandnetelplantage. Totdat oom Griep een reuzenbrandnetel heeft gemaakt, moet Dirkje daar brandnetels trekken en sorteren. Maar een reuzenbrandnetel maak je niet zomaar. Als Dirkje er per ongeluk zelf een heeft gemaakt, gaat het afschuwelijk mis…

Het is een knotsgek boek, waarin een paar heel verschrikkelijke dingen gebeuren. Dat is allemaal de schuld van oom Griep en tante Fop, daar kan ik ook niks aan doen. Ik hoop dat de kinderen vinden dat ik passend wraak op ze heb genomen.

(Nieuwsgierig naar dit boek? Lees hier het eerste hoofdstuk!)9789000344185_download

Juf Sanne: Wat is jouw advies voor leerkrachten?

Tosca: Laat kinderen iedere dag even vrij lezen en lees iedere dag tien minuutjes voor. Ga niet op de automatische piloot en haal de bezem door een eventueel verouderde schoolbibliotheek vol achterhaalde evergreens en beduimelde boeken van ooit (die bibliotheken bestaan echt). Probeer juist voor elkaar te krijgen dat de bibliotheek gevuld wordt met een gevarieerde selectie van boeken van schrijvers van nu. Betrek de leerlingen daarin, met sponsorlopen voor de bieb, of acties. Lezen is leuk! En bestel een extra setje van de boeken van Roald Dahl.

Tosca! Bedankt voor de leuke middag en zeker tot ziens!

Wil jij kans maken op één van de twee exemplaren van Tosca haar nieuwste boek? Geef dan antwoord op de volgende vraag:

Hoe noemt oom Griep zijn neefje Dirkje Bakkes? (Je kunt het antwoord terugvinden in het eerste hoofdstuk van het boek.)

Stuur je antwoord voor 6 mei 2015 naar sanne@jufsanne.com o.v.v. Dirkje Bakkes en vergeet daarbij niet je (woon)adres te vermelden.

De winnaars zijn bekend! Gefeliciteerd Jenny Oreel, Manasse Stolk en Juf Esther uit Sijbekarspel. De uitgever stuurt jullie een exemplaar van Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist. Veel (voor)leesplezier gewenst!

Wil je nog meer te weten komen over Tosca? Ga dan naar haar site en word een echte Tosca kenner.