Interview met onderwijsgek Marcel Schmeier

Al jaren volg ik Marcel Schmeier, alias Onderwijsgek, met veel interesse op Twitter. Zijn tweets zijn zakelijk maar met veel directe voorbeelden uit de praktijk. Recentelijk kwam zijn boek ‘Expliciete Directe Instructie’ uit waarvan de tweede druk inmiddels is verschenen. Hoogste tijd om Marcel eens aan de tand te voelen over dit populaire boek.

edi_cover

Beste Marcel, wat fijn dat je we een aantal dingen mogen vragen! Kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben Marcel Schmeier, ook bekend als Onderwijsgek. Ik heb meer dan 10 jaar in het speciaal basisonderwijs gewerkt en daarna nog enkele jaren in het regulier onderwijs als leerkracht en intern begeleider. Inmiddels werk ik als adviseur bij Expertis Onderwijsadviseurs, maar ik voel me nog altijd leerkracht. De teams die ik begeleid vinden dat ook fijn: ik weet hoe de dagelijkse praktijk eruit ziet en kom dus niet met onuitvoerbare plannen.

Misschien een open deur, maar waarom onderwijsgek?

Toen ik net actief werd op internet, moest ik een gebruikersnaam hebben en dit schoot me als eerste te binnen. Inmiddels dragen mijn website en Twitter-account ook deze naam. Sommige mensen spreken met zelfs aan als ‘Onderwijsgek’. Haha!

onderwijsgek01

Je bent onderwijsadviseur, komt op veel scholen en tweet fanatiek over het onderwijs. Zie je mooie dingen?

Leerkrachten werken keihard. Ik heb nog nooit een leerkracht gezien die niet zijn best deed. De meeste mensen in het onderwijs geven hun ziel en zaligheid en hebben een groot hart voor hun leerlingen. Misschien zijn wij wel de meest betrokken beroepsgroep van Nederland.

Wat kan volgens jou beter in het onderwijs?

Het is geweldig dat we zo hard werken in het onderwijs, maar doen we wel de juiste dingen? Er gaat veel tijd verloren aan allerlei zaken die niet direct bijdragen aan het leren van kinderen: vuurwerkvoorlichting, avondvierdaagse, papierprikken, gezonde voeding en bedenk het allemaal maar. Allerlei maatschappelijke organisaties proberen hun onderwerp aan de orde te krijgen op school.

Belangrijk? Natuurlijk! Maar onderwijstijd kan maar één keer gebruikt worden. Veel dingen kun je ook buiten school leren, maar er zijn geen clubjes waar je leert lezen, schrijven en rekenen. Daarvoor hebben we scholen opgericht. Laten we die kostbare onderwijstijd goed gebruiken. Kinderen hebben namelijk maar één kans op goed onderwijs. Vooral kansarme kinderen zijn de dupe van onderwijs dat zich niet goed op de kerntaak weet te richten.

Het boek ‘Expliciete Directe Instructie’ heb jij bewerkt en vertaald. Hoe is dat tot stand gekomen?

In januari 2014 googelde ik uit nieuwsgierigheid op mijn smartphone wat onderwijstermen, waaronder de woorden ‘instructie basisonderwijs’. Hierna deed ik hetzelfde bij de grootste online boekwinkel van Nederland en ik was verbaasd, dat ik maar twee boeken over dit onderwerp aantrof.

Er zijn talloze boeken over het onderwijs geschreven. Hoe kan het dat slechts zó weinig het meest belangrijke aspect centraal stellen? Ik vroeg me af of dit een Nederlands verschijnsel zou zijn of dat er ook in het buitenland nauwelijks gepubliceerd wordt over dit onderwerp.

Bij de internationale internetboekhandels verscheen een lange lijst met boeken over instructie. Bovenaan de zoekresultaten stond de titel Explicit Direct Instruction (EDI): The Power of the Well-Crafted, Well-Taught Lesson gevolgd door vele enthousiaste reacties van leerkrachten die het boek hadden gelezen en toegepast in hun klassen. Ik zocht contact met de auteurs en precies een jaar later is het boek beschikbaar in het Nederlands.

PICA-EDI_bw_def.indd

Waarom raad je mensen aan dit boek te lezen?

Vanwege de praktische toepasbaarheid in de klas. Dit boek gaat niet over vage nieuwe onderwijsconcepten die je vertellen dat je het helemaal anders moet gaan doen. Dit boek sluit aan op wat de meeste leerkrachten al doen: de leerstof duidelijk uitleggen, samen inoefenen en daarna zelfstandig laten verwerken.

Maar dit boek reikt je wel veel aanvullende tips en technieken aan die je lessen boeiender, interactiever en doelgerichter maken. De leerlingen zijn hierdoor meer betrokken en gemotiveerd en je ziet resultaat van je inspanningen: gedragsproblemen nemen af en de leerwinst neemt toe. Dat is de beste motivator voor zowel de leerlingen als de leerkracht.

tweet

 

Dit is al de tweede druk van het boek binnen twee maanden. Wat is het geheim van het succes?

Mijn mailbox en Twitter-tijdlijn lopen al weken vol met enthousiaste reacties van leerkrachten uit alle delen van Nederland en Vlaanderen: “We krijgen ons vak weer terug: onderwijzer!” Mensen lezen het boek en zijn daarna zo enthousiast over de toepasbaarheid in hun dagelijkse praktijk dat ze het collega’s aanbevelen.

De eerste druk van 1800 exemplaren was daardoor binnen een mum van tijd uitverkocht. Directeuren kopen een boek voor al hun teamleden en zelfs hele besturen hebben het boek aangeschaft. Ik heb een training bij het boek ontwikkeld en veel scholen kiezen ervoor om EDI als invulling voor hun teamscholing voor volgend schooljaar te nemen.

 

Bezoekers van JufSanne.com lezen EDI met korting!

Bestel Expliciete Directe Instructie nu met korting in de webshop van uitgeverij Pica: voor slechts 22,50 euro (i.p.v. 24,95 euro) Ggebruik bij de bestelling van het boek de volgende actiecode: juf15edi . Deze korting is geldig t/m 15 april 2015.

PICA-EDI_bw_spreads.indd

 

Reacties van lezers lees je hier.