Boekenblog: april 2015

Ik houd je dolgraag op de hoogte van mooie, nieuwe kinderboeken die bruikbaar zijn voor gebruik in de klas. Een flinke stapel met goeie tips, we beginnen gelijk!

Gebruik je fantasie – Nicola O’Byrne – Gottmer – ISBN: 9789025759735

Gebruik je fantasie van Nicola O’Byrne

Het verhaal:

Pas op met wat je verzint!
Konijn verveelt zich. Wolf weet wel een goede oplossing. ‘Zullen we samen een verhaal verzinnen?’ stelt hij voor. Wolf werkt in een bibliotheek en weet alles over verhalen. Konijn vindt het een fantastisch idee, dus laat Wolf hem zien hoe hij zijn fantasie moet gebruiken om een spannend verhaal te maken. Konijn is razend benieuwd naar wat er gaat gebeuren, maar al gauw wordt duidelijk dat het einde dat Wolf heeft bedacht niet goed uitpakt voor Konijn. Gelukkig weet Konijn inmiddels ook hoe hij zijn fantasie moet gebruiken!
Eerder verscheen van Nicola O’Byrne het prentenboek ‘Pas op! Dit boek bijt!’, dat werd gekozen voor de Prentenboek TopTien: de 10 mooiste prentenboeken van 2015. Net als dat bijzondere prentenboek heeft ook dit boek een indrukwekkende uitklapper en een uitnodigend gat in het achterplat.

Team juf Sanne zegt: 

Een geweldig boek van de auteur van “PAS OP,  dit boek bijt!” Op een dag was konijn zich aan het vervelen. ‘Ik wou dat er iets gebeurde,’ zei hij… Gelukkig komt wolf er aan, hij werkt in een bibliotheek en stelt voor om samen een verhaal te verzinnen. Maar hoe moeten we beginnen? Gewoon, zegt wolf, gebruik je fantasie… Konijn verzint van alles en wolf stuurt het verhaal de juiste kant op. Konijn geniet van wat ze verzinnen en gaat in het verhaal mee tot hij in de gaten krijgt dat wolf het verhaal een kant op stuurt waardoor het voor hem niet goed af kan lopen. ‘Maak je geen zorgen. We zijn bijna aan het einde.’ Ineens draait konijn zich om en zegt: ‘Dat dacht ik niet.’ Konijn draait de rollen om en verzint zelf een ander einde aan het verhaal. Een prachtige uitklapbare plaat op posterformaat maakt dit einde heel speciaal. ‘Dat was nog eens een goed idee.’ Konijn en wolf zijn in reële kleuren getekend, zonder poespas of omgeving. In het boek worden verschillende lettertypen gebruikt wat het verhaal duidelijk versterkt. De letters voegen net zo veel toe als de illustraties. Een mooi boek met grappige verwijzingen en veel herkenning. Heeft mijn hart gestolen, dit boek.

Lees verder voor meer tips …

Boer Boris gaat naar de markt – Ted van Lieshout en Philip Hopman – Gottmer – ISBN: 9789025759919

Boer Boris gaat naar de markt

Het verhaal

In het vijfde boek van de succesvolle serie wil Boer Boris naar de markt om zijn producten te verkopen. Maïs, pudding, kaas, brood, aardappels, groenten… Hij wil er vanaf! Maar hoe moet hij op de markt komen? De verkeerssituatie is erg onduidelijk en geen enkel voertuig lijkt toegestaan. Fietsen, auto’s en ook raketten zijn verboden. Zal Boris zijn weg naar de markt kunnen vinden? De Boer Boris-serie bestaat inmiddels al uit vijf delen en is al vaak in de prijzen gevallen. ‘Boer Boris in de sneeuw’ werd bekroond met een Vlag & Wimpel, en ‘Boer Boris gaat naar zee’ werd gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2015!

Juf Sanne zegt:

Boer Boris heeft mijn hart gestolen. Deze kleuterboer heeft me totaal ingepakt om en nabij het boek Boer Boris in de sneeuw en ook deze nieuwe titel is weer fantastisch. Boer Boris wil naar de markt maar wordt steeds belemmerd vanwege zijn gekozen voertuig. Uiteindelijk vindt hij het beste voertuig voor de klus en vertrekt Boer Boris (wederom) in optocht naar de markt waar hij zijn waar kan verkopen.
Dit boek biedt voor het onderwijs zeer veel mogelijkheden. Naast het voor de hand liggende, het bespreken van de borden en de verkeerssituaties, valt er veel te bekijken, te tellen en te benoemen. Op elke plaat heeft Philip Hopman een muisje getekend. Het vinden van dit muisjes is nog zo makkelijk niet! Het boek heeft drie prachtige spreads zonder tekst voor veel kijkgenot. De tekst is op rijm. lijkt simpel, maar probeer het maar eens, dit is meesterlijke rijm.
Je bent gewaarschuwd, wanneer je een Boer Boris boek leest, zul je verkocht zijn.

Gezocht: Koen konijn, boekenboef – Emily MacKenzie – Van Goor – ISBN: 9789000343867

Gezocht Koen konijn, boekenboef jpg

Het verhaal:

Humoristisch en stoer prentenboek over het belang van lezen. Koen Konijn houdt ontzettend veel van lezen. Als hij zijn eigen boeken uit heeft, gaat hij zelfs op pad om boeken te stelen. Hij breekt in bij Arthur. Maar die ziet al snel de lege plekken in zijn boekenkast. Samen met de politie gaat hij op zoek naar de boekenboef.

Team juf Sanne zegt: 

De titel klinkt al spannend want wat zou dat zijn, een boekenboef? Kinderen worden zo vanaf de titel geboeid door dit verhaal. Koen, het konijn, droomt van boeken en niet van worteltjes of sla. Hij houdt zo veel van boeken dat hij, wanneer hij al zijn eigen boeken uit heeft, huizen binnensluipt en de boeken leest van mensen die liggen te slapen. Hij neemt de boeken zelfs mee terg naar zijn hol. Koen wordt daar erg blij van, maar Arthur raakt zijn boeken kwijt. Dat hij zijn lievelingsboek kwijt is dat vindt hij heel erg. Arthur pakt zijn speurdersspullen om op zoek te gaan naar de dief. Hij ziet Koen en probeert hem tegen te houden, maar Koen ontsnapt… Zijn moeder gelooft hem niet en ook zijn juffrouw geloven hem niet. De agent grinnikt en lacht hem uit als hij Koen beschrijft. Die nacht gaat Koen op zoek naar boeken in een ander huis en komt dik in de problemen… het is het huis van de politieagent! Koen wordt gearresteerd en Arthur mag hem als dader aanwijzen. Maar hoe doe je dat als er acht konijnen op een rij staan die precies op elkaar lijken? Gelukkig is hij wel te ontmaskeren en lost Arthur de leeshonger van Koen op een makkelijke manier op.

Goed te gebruiken met kinderen bij verschillende thema’s zoals leesbevordering, politie, maar ook de meer sociale thema’s want wat doe je als een ander iets heeft dat jij graag zou willen hebben? Superleuk boek, vanwege de woordgrappen ook geschikt voor kinderen die zelf kunnen lezen.

Beer is jarig – Bonny Becker & Kady MacDonald Denton – Hoogland en van Klaveren – ISBN: 9789089671431

Beer is jarig

Het verhaal:

Beer houdt NIET van verjaardagen. Hij vindt feestjes, ballonnen, wenskaarten en cadeautjes maar niks. Het liefst zou hij op z’n verjaardag alleen zijn en zijn huis schoonmaken of zoiets. Maar zijn vriendje Muis denkt daar anders over!

Team Juf Sanne zegt:

Het vierde deel uit de serie boeken over beer. Met prachtige platen in aquarellen met zachte kleuren, die vaak bijna beide bladzijden beslaan. Een mooie, grote bruine beer en een kleine grijze muis zijn de hoofdpersonen. De geluiden die beer bij het poetsen van zijn huis maakt staan schuingedrukt, leuk om die ook echt te maken tijdens het voorlezen. Beer is jarig maar houdt absoluut niet van verjaardagen en feest. Hij wil helemaal niet jarig zijn, hij vindt het veel fijner om lekker te poetsen in zijn eigen huis. Zijn vriendje muis wil wel feest vieren en probeert op allerlei manieren binnen te komen en feest te vieren met beer. Beer herkent hem telkens weer en muis neemt dit in de volgende vermomming mee om nog minder herkenbaar te zijn. Als er een pakje door de schoorsteen komt en beer muis naar buiten stuurt heeft hij eigenlijk wel een beetje spijt. Hij heeft namelijk nog nooit een cadeautje gekregen… Als de bel gaat ligt er een pakje op de stoep. Beer kijkt in de doos en ziet een prachtige taart. Hij zoekt en roept nog, maar vindt geen spoor van muis. Voorzichtig pakt de doos op en neemt hem mee naar binnen. En net wanneer hij een hap van deze heerlijke chocoladetaart in zijn mond wil stoppen… een happy end!

 

Ha Ha Fopschaap – Mark en Rowan Sommerset – Van Goor – ISBN: 9789000343461

haha_fopschaap

Het verhaal:

Onweerstaanbaar, hilarisch prentenboek voor jong en oud! In dit ongelooflijk grappige prentenboek haalt Fopschaap een streek uit met Oen Kalkoen. Er ligt een bergje ‘gratis slimme pillen voor kalkoenen’ op de grond, maar is het wel zo slim om ze op te eten? De sprekende, heldere beelden en scherpe dialogen brengen het verhaal tot leven.

Team Juf Sanne zegt:

Een grappig vierkant boekje, heel sterk uitgevoerd in maar een paar kleuren. Meer heeft dit boek ook niet nodig, de eenvoud en humor siert het verhaal. Geweldig voor kinderen die van poepgrappen houden. De platen laten met praatwolkjes de dialoog zien tussen schaap en kalkoen, de tekst is zo in de platen geïntegreerd. Hierdoor is het boek uitermate geschikt is om samen te lezen of de dieren hun eigen stemmen te geven. Wanneer je het voor een groep voorleest is het goed om letterlijk de plaats van het dier in te nemen, een stap opzij dus wanneer het andere dier spreekt.

‘Fopschaap verveelt zich… daar komt Oen Kalkoen’. Schaap gaat in gesprek met kalkoen, eerst een beetje gewoon maar al snel neemt het gesprek een grappige wending. Kalkoen gelooft schaap op zijn woord en hij neemt hem flink in de maling. Kalkoen stapt er met beide benen in, geweldig!

 

Dol op de limonade – Mark en Rowan Sommerset – Van Goor – ISBN: 9789000343478

dol op limonade

 

Het verhaal: 

Het lachwekkende vervolg op Ha Ha Fopschaap. Oen Kalkoen wil wraak nemen op Fopschaap voor de streek die hij hem geleverd heeft. Misschien kan Oen Kalkoen dat glaasje gele limonade daar wel voor gebruiken… Dat wordt weer lachen met dit hilarische duo!

Team Juf Sanne zegt: 

Dit boek is het vervolg op Ha Ha Fokschaap, het eerste boek van Mark en Rowan Sommerset. Een grappig vierkant boekje, heel sterk uitgevoerd in maar een paar kleuren. Meer heeft dit boek ook niet nodig, de eenvoud en humor siert het verhaal. Geweldig voor kinderen die van poepgrappen houden. De platen laten met praatwolkjes de dialoog zien tussen schaap en kalkoen, de tekst is zo in de platen geïntegreerd. Hierdoor is het boek uitermate geschikt is om samen te lezen of de dieren hun eigen stemmen te geven. Wanneer je het voor een groep voorleest is het goed om letterlijk de plaats van het dier in te nemen, een stap opzij dus wanneer het andere dier spreekt. ‘Kalkoen wil wraak nemen.’ Wraak op de actie van schaap uit het vorige boek en hij heeft een heel goed plan. Schaap is zo slim dat hij de wraak van kalkoen omdraait en kalkoen stapt er weer met beide benen in… dit keer zelfs in zijn eigen grap. Het boek sluit af met nog een grap van schaap, het boek vraagt om een vervolg.

 

De dokter –  Liesbet Slegers – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044822571

de dokter

 

Het verhaal:

De dokter helpt zieke mensen.Als je ziek bent, onderzoekt de dokter wat er mis is. Ze meet je temperatuur of kijkt in je oortjes of in je keel. En als je heel erg ziek bent, komt de dokter naar jou toe.
Een helder informatief boek op kleutermaat over de dokter en alles wat zij doet. Voor alle lezers vanaf 4 jaar

Team juf Sanne zegt:

Een nieuw boek uit deze beroepenserie met duidelijke platen en goed geschreven teksten. Slegers gaat moeilijke woorden niet uit de weg waardoor dit informatieve boek voor verschillende leeftijdsgroepen te gebruiken is. Het boek beschrijft duidelijk wat een dokter doet en gebruikt en neemt ons dan mee in de praktijk van de dokter. Er komen kinderen op bezoek: de ene is ziek en wordt onderzocht, de andere moet een prik en zelfs een spoedgeval tussendoor. ‘En als kindjes blij naar huis gaan, is de dokter ook blij.’ Dit boek is goed te gebruiken om voor te lezen, maar de platen zijn ook heel erg geschikt om als vertelplaten te gebruiken met jongere kinderen.
Dol op de beroepenserie vanwege de duidelijke uitleg bij de mooie platen wat zorgt voor een hoge bruikbaarheidsgehalte in de klas. Dat Liesbet nog maar lang mag doorgaan met deze fantastische serie.

 

Kleurtjes zoeken met Fien en Milo – Pauline Oud – Clavis – ISBN: 9789044824063

Kleurtjes-zoeken-met-Fien-en-Milo

Het verhaal:

Fien en Milo doen hun rode laarsjes aan.
Ze gaan fijn buiten spelen!
Buiten stampen ze lekker in de plassen
en ze spelen met een groen schepje in het zand.
Milo krijgt een ballon. Een gele.
Help jij mee al die kleurtjes zoeken?

Een vrolijk verhaal over samen spelen en kleuren zoeken.  Voor peuters vanaf 24 maanden, met de taalvaardigheid van het kind als thema.

Team Juf Sanne zegt:

Kleurig boek in de serie van Fien en Milo met mooie duidelijke tekeningen. Geschikt voor peuters om lekker voor te lezen, maar ook om actief bezig te zijn. De tekst geeft de lezer zoekopdrachten: ze zoeken hun rode laarsjes, kun jij ze helpen? Op de bladzijde staan 6 paar schoenen in de kleuren rood, groen, geel, blauw en oranje waar het kind dan weer uit kan kiezen. De volgende bladzijde laat Fien en Milo zien met hun rode laarsjes aan terwijl ze spelen, met een vrolijke tekening en tekst. Milo is natuurlijk klein en ondeugend dus er gaat wel eens iets anders dan het zou moeten gaan. Ze spelen telkens gezellig samen, de grote Fien neemt het steeds voor de kleinere Milo op. Leuk boek met herhalingen, duidelijk en prettig geschreven. Boeiend voor jonge kinderen, goed te gebruiken thuis en op (de peuter-)school.

 

Het verhaal van de leeuw die niet kon schrijven –  Martin Baltscheit – Hoogland en van Klaveren – ISBN: 9789089670458

Het verhaal van de leeuw die niet kon schrijven

Het verhaal:

De leeuw kon niet schrijven, maar dat stoorde hem niet. De leeuw kon immers brullen als de beste en zijn tanden laten zien. En meer hoefde hij niet. Maar op een dag ontmoette hij een leeuwin….

Team Juf Sanne zegt:

De kaft van dit boek ziet er uit als een envelop, met postzegels voorop en mooie stempels. De titel staat er in schrijfletters op geschreven. Er was eens… het boek vertelt verhaal van een leeuw die een brief wil schrijven aan een mooie leeuwin, maar hij kan niet schrijven. Daarom vraagt hij hulp aan andere dieren uit het bos. Zij doen heel erg hun best om een brief te schrijven, maar ze schrijven allemaal wat ze zelf graag met een vrouwtje zou willen doen. Dat is natuurlijk precies iets anders dan wat een leeuw zou doen.
Leeuw pakt de brief aan en wil hem versturen maar bedenkt net op tijd dat hij wel wil weten wat er in de brief staat. Aap schrijft bijvoorbeeld of ze met hem in de bomen wil klimmen. Nee hè… brult leeuw, zoiets zou ik toch nooit schrijven? Hij verscheurt de brief en gaat op pad naar een ander dier. Zo doen heel veel dieren hun best maar niemand kan schrijven wat leeuw aan leeuwin zou willen vertellen. Wanneer hij staat te brullen wat hij zou willen zeggen tegen haar vraagt een stem ‘maar waarom heb je dan zelf niet geschreven?’ Zo verrast de mooie leeuwin de leeuw weer. Het einde van het boek is erg lief…

Prachtig boek met mooie en duidelijke platen. Het is uitermate geschikt voor kinderen die bezig zijn om te leren lezen en schrijven maar het is ook een heerlijk boek om te gebruiken wanneer je over emoties in gesprek wil gaan. Natuurlijk past het boek prima bij het postkantoor en wanneer je over dieren werkt. Een mooie aanvulling voor elke boekenkast.

 

Anna en de zomer – Kathleen Amant – Clavis – ISBN: 9789044824087

Anna en de zomer

Het verhaal:

Het is zomer! De zon schijnt en het is heerlijk warm buiten.
Met haar sandaaltjes aan huppelt Anna door het gras.
De grassprietjes kietelen aan haar tenen.
Anna is dol op de zomer. Met kleine Lars speelt ze in de zandbak.
En samen plonsen ze lekker in het zwembadje.
Dan heeft mama een leuke verrassing voor hen …

Een vrolijk en leerrijk verhaal over een warme zomerdag. Voor peuters vanaf 30 maanden, met de wereld rondom het kind als thema.

Team Juf Sanne zegt:

Een nieuw deel uit de Anna-serie, wat is het weer een mooie! Anna huppelt op haar sandalen door de tuin en de grassprieten kietelen aan haar tenen. Ze komt allemaal leuke dingen tegen die bij de zomer horen. De auteur Kathleen Amant verstaat de kunst om dingen zo te schrijven dat het hele boek een mooi positief verhaal is. Zo steekt Anna een kers in haar mond en spuugt de pit uit, want: ‘die mag ze niet opeten’. En wanneer Anna de tent in de tuin ziet en vraagt of ze er die nacht in mag slapen zegt mama geen nee maar: ‘ik heb een veel beter idee, we gaan picknicken voor de tent.’ Mooi boek, herkenbaar voor de kinderen, lekker om voor te lezen en weer goed geschreven.

 

Niet slaan, Anna! – Kathleen Amant – Clavis – ISBN: 9789044824094

Niet slaan Anna

Het verhaal:

Anna heeft twee handjes. Twee handjes en tien vingers.
Met haar handjes kan Anna lekker zwaaien, eten en fietsen.
En af en toe helpt ze mama met opruimen.
Maar soms wordt Anna boos. Dan willen haar handjes slaan.
Of aan de haren van Leon trekken. Dat doet pijn!
Andere kindjes slaan, dat mag niet …

Een herkenbaar verhaal over omgaan met boosheid en leren emoties op de juiste manier te uiten. Voor peuters vanaf 24 maanden, met de emoties van het kind als thema.

Team Juf Sanne zegt:

Nog een nieuw boek uit de Anna-serie, en ook deze voegt weer een stukje toe. Anna is een heel lief meisje met twee handen waar ze heel veel mooie en goede dingen kan doen zoals zwaaien, eten, fietsen, wassen en opruimen. Maar soms… ‘dan doen haar handjes stoute dingen. Dan willen ze…’ Anna krijgt straf, ze moet op de gang, en papa praat het snel met haar uit. Je mag wel boos zijn, ‘maar ze mag niet slaan. Want slaan dat hoort niet. En slaan doet pijn’. Weer goed getroffen en heel herkenbaar voor jonge kinderen die om moeten leren gaan met dingen die niet mogen. Kathleen schrijft het weer heel mooi en het boek eindigt heel lief: ‘Maar weet jij waar Anna’s handjes echt goed in zijn? In knuffelen. Met…’