Aan de slag met ‘Wie is het?’

Na schooltijd spelen mijn zoontje en ik vaak een spelletje. Vorige week koos hij voor ‘Wie is het?’. Ik had het spel al tijden niet meer gespeeld en was even vergeten hoe hoog de educatieve waarde van ‘Wie is het?’ eigenlijk is. Zo snel mogelijk erachter komen welk kaartje ik heb door slimme vragen te stellen, en door het omslaan van de kaartjes op het speelbord zie je snel de voortgang. Vlug analyseren welke kaartjes overeenkomsten hebben, en elimineren. Dit proces herhaalt zich tot er één kaartje overblijft. Én, niet te vergeten, de spelers moeten alles goed onder woorden kunnen brengen. In 20 minuten tijd hadden we 8 potjes gespeeld en won mijn zoon het spel. Hij had gewoon leuk gespeeld en was niet bezig met wat hij ervan geleerd had. Mijn hersens sloegen op hol, hier kan ik wat mee! Wat ik heb verzonnen? Dat lees je in dit blog …

2015-03-14 15.53.17

 

2015-03-14 15.53.23

Het idee:

Allereerst keek ik op Pinterest, daar vind je alles waarvan je dacht dat jij het bedacht had. Ik vond een paar varianten van zelfgemaakte kaartjes met, bijvoorbeeld, de Amerikaanse presidenten en pasfoto’s van kinderen. Ook leuk! Maar mijn idee was om verder te gaan dan personen. Waarom niet kaarten maken met vormen, dieren, eten en drinken of beginklanken? Of nog beter! Waarom niet kinderen zelf kaarten laten maken van een onderwerp waar zij geïnteresseerd in zijn? Mijn zoontje houdt van auto’s, machines, werktuigen en dergelijk. Ik kocht bij de HEMA drie stickervellen met auto’s en ging met mijn dochter aan de slag.

2015-03-14 15.15.09

We namen allebei een gekleurd leeg vel en de stickertjes. Vervolgens vertelden we elkaar om de beurt welke sticker we wilden opplakken.

2015-03-14 15.20.47

Daarna maakten we nog een vel met stickers. Dit waren de “raadkaartjes”, deze zitten los in de doos en geven de opdracht weer. Dit voertuig moet geraden worden. Een kleine waarschuwing, het knipwerk moet wel precies. Anders passen de kaartjes niet goed in het frame. Ik heb de kaartjes gewoon over de personenkaartjes van het ‘Wie is het?’ spel bevestigd, een klein klontje kleefgom kan daarbij helpen. Het spel kon beginnen!

2015-03-14 15.53.17

De eerste vraag die mijn dochter (8) stelde was: rijdt het op benzine? Ik was direct verrast. Waar je met het gewone ‘Wie is het?’ spel praat over haarkleur, geslacht of accessoires, gaf deze variant de mogelijkheid om zeer andere vragen te stellen. Nog meer voorbeelden van vragen die mijn dochter stelde:

 • Is het een werktuig?
 • Kan het iets optillen?
 • Heeft het een graafbak?
 • Is het bedoeld om veel mensen mee te vervoeren?
 • Heeft het meer dan vier wielen?
 • Heeft het een zwaalicht?
 • Kan er meer dan 1 persoon op het voertuig?
 • Zie je op het plaatje meer dan twee ramen?

Pas toen ze niets meer kon bedenken ging ze over op de kleur vraag. Ondertussen vroeg ze me of een tractor ook een werktuig was en waarom rupsbanden eigenlijk nodig zijn.
Toen ik het spel met mijn zoontje (7) speelde stelde hij juist hele andere vragen:

 • Is het een groot voertuig?
 • Kan het snel?
 • Rijdt het in de stad?

Toen het spel afgelopen was, concludeerde hij dat het erg leuk vond, “Het is weer eens wat anders!”. Heb je geen voertuigstickers, dan kun je voertuigkaartjes vinden in de download:

wieishet_voertuigen

Naar mijn idee kun je dit aanpassen naar diverse thema’s of begrippen. Ik heb een aantal kaarten voor je gemaakt om je op weg te helpen. ‘Wie is het?’ gebruikt steeds 24 kaartjes. Ik bied er 30 zodat je variatie kunt aanbieden, en zo is het niet zo erg als er een kaartje verdwijnt. Download hier het bestand. Er zitten ook lege kaarten bij zodat je zelf aan de slag kunt in de groep. Deze aanvulling bij ‘Wie is het’ kan plusleerlingen een uitdaging bieden.

Deze kaart met dieren biedt veel mogelijkheden:dieren

 • Is het een waterdier? Of: Kan dit dier zwemmen?
 • Is het een Afrikaans dier?
 • Is het een insect?
 • Kan het dier vliegen?
 • Is het een groot of klein dier?
 • Heeft het een vacht?
 • Heeft het schubben?
 • Heeft het veren?
 • Is het een huisdier?
 • Is het een boerderijdier?

Als variatie zijn er ook kaartjes met boerderijdieren:

wieishet_boerderijdieren

Een andere set van kaartjes in de download gaat over beginklanken. De eerste vraag moet gaan over een klank: begint het met de b, k, h, s? Dan kunnen er nog andere vragen gesteld worden om erachter te komen welk kaartje er bedoeld wordt?

beginklank

Deze kaart is wellicht een stuk moeilijker. Maar ik ben zeer benieuwd hoe creatief de kinderen met hun vraagstelling zijn:

cijfersletters

Mogelijke vragen bij eten en drinken:

 • Kun je het eten?
 • Kun je het drinken?
 • Eet je het koud?
 • Is het gezond?
 • Is het groente?
 • Is het fruit?
 • Groeit het?etenendrinken

Bij kleuren en vormen speelt grootte ook een rol:

vormenkleur

Bij deze kaart hebben de objecten een vorm. Een eerste vraag kan al veel kaartjes elimineren. Welke andere overeenkomsten kunnen ze benoemen om zo kaartjes te verwijderen?

vormen01

 

Download hier het bestand met de kaartjes. Veel plezier!