Museumeducatie in de klas met een gastdocent van EYE

Graag vestig ik jullie aandacht op een bijzonder educatieproject van EYE. Heb je daar nog niet eerder van gehoord? EYE is het huis voor de film in Nederland. Zeer belangrijk voor de geschiedenis en toekomst van de filmindustrie. EYE heeft een fantastisch educatieprogramma en biedt de mogelijkheid om in je klas aandacht te schenken aan de (film)geschiedenis via een Filmjuwelen gastles. Waarom is dat interessant? Omdat het begrijpen van beeldtaal van film onmisbaar is geworden in de huidige maatschappij. Film kan, net als andere kunsten, ontroeren, vermaken en aan het denken zetten.

filmjuwelen3

Wat is Filmjuwelen?

Filmjuwelen is de verzamelnaam voor alle erfgoedgerelateerde educatieprojecten van EYE. EYE is het nationale museum voor de film aan het Amsterdamse IJ, en beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres. EYE wordt ook wel ‘het filmgeheugen van Nederland’ genoemd, en verzorgd onder andere museumeducatie voor het basisonderwijs.

Binnen Filmjuwelen is er aandacht voor de rijke EYE-filmcollectie, die wordt ingezet als bronmateriaal. Doel is het verleden visueel tastbaar te maken en te vertellen over de (film)geschiedenis. Alle onderdelen van Filmjuwelen zijn goed inzetbaar voor kunst-, cultuur- en erfgoededucatie. Filmjuwelen bestaat uit filmvoorstellingen, workshops, lesmaterialen en gastlessen, die zowel in EYE als in de klas plaatsvinden.

filmjuwelen2

Gastlessen

De Filmjuwelen-gastlessen slaan een brug tussen de belevingswereld van de leerlingen en meer dan 100 jaar filmgeschiedenis. Onder begeleiding van een gastdocent worden in de klas een aantal korte films vertoond  uit de collectie van EYE binnen een herkenbaar aantrekkelijk thema voor de leerlingen. Door de combinatie van een interactieve inleiding, filmkijken en doe-opdrachten, is dit een gevarieerde les voor alle leerlingen. Zij zingen mee met de film, acteren zonder geluid en ontdekken overeenkomsten en verschillen tussen vroeger en nu. De Filmjuwelen-gastlessen voor schooljaar 2014-2015 bestaan uit drie verschillende filmprogramma’s samengesteld voor groep 3/4, 5/6 en 7/8. De inhoud van de erfgoedles sluit aan bij de kerndoelen 52, 55 en 56.

Meer informatie over EYE en Filmjuwelen kun je vinden op de website: http://www.eyefilm.nl/educatie/primair-onderwijs/

De kosten voor een gastles zijn € 100,- incl. BTW per klas en duurt 90 tot 120 minuten. De Filmjuwelen-gastles is te boeken via EYE Educatie: filmjuwelen@eyefilm.nl of tel 020 758 2360.

filmjuwelen1