Kietel nooit een krokodil

Een woeste roverhoofdman geeft op zijn sterfbed zijn drie kinderen een heel belangrijk advies:
‘Draai poten uit, neem prinsen bij de neus, doe wat je wil.
Beroof de koningin, maar kietel nooit een krokodil!’
Zijn twee zonen, ongehoorzaam als roverszonen zijn, gaan direct na de laatste adem van hun vader op zoek naar een krokodil om te kietelen – en dat komt hun duur te staan. De dochter lijkt een stuk braver, maar een lieverdje is ze allerminst…
Het eerste boek van dit verrassende duo, Held op sokken, kreeg een eervolle vermelding bij de Woutertje Pieterse Prijs 2014: ‘Een pittige parodie op ridderverhalen die van de eerste tot de laatste bladzijde klopt.’

Kietel nooit een krokodil Boek omslag Kietel nooit een krokodil
Bette Westra & Thé Tjong-King
Gottmer

Het verhaal:
Een woeste roverhoofdman geeft op zijn sterfbed zijn drie kinderen een heel belangrijk advies:
‘Draai poten uit, neem prinsen bij de neus, doe wat je wil.
Beroof de koningin, maar kietel nooit een krokodil!’
Zijn twee zonen, ongehoorzaam als roverszonen zijn, gaan direct na de laatste adem van hun vader op zoek naar een krokodil om te kietelen – en dat komt hun duur te staan. De dochter lijkt een stuk braver, maar een lieverdje is ze allerminst…
Het eerste boek van dit verrassende duo, Held op sokken, kreeg een eervolle vermelding bij de Woutertje Pieterse Prijs 2014: ‘Een pittige parodie op ridderverhalen die van de eerste tot de laatste bladzijde klopt.’

Team Juf Sanne zegt:
Een spannend verhaal op rijm over een roverhoofdman, zijn stoere zonen en gehoorzame dochter. Vader voelt zijn einde naderen en geeft zijn kinderen een goede raad mee: “Draai poten uit, neem prinsessen bij de neus, doe wat je wil. Beroof de koningin, maar kietel nooit een krokodil.” De gehoorzame dochter doet wat haar vader had gezegd maar de jongens juist niet. Zij gaan na hun vaders dood uit ongehoorzaamheid op zoek naar een geschikte krokodil. Wat volgt laat zich raden…

Een mooi boek met een pakkend verhaal en prachtige tekeningen dat kinderen duidelijk aanspreekt. Bette Westera gaat het onderwerp dood niet uit de weg en de tekeningen van Thé Tjong King ondersteunen het contrast tussen de stoere broers en het zo braaf lijkende zusje. Ik vind het boek goed te gebruiken in het thema rovers/piraten maar ook als opstap om over een goede raad in gesprek te gaan.