Doodgewoon

In dit prachtige voorleesboek van het succesvolle duo Bette Westera en Sylvia Weve staat één thema centraal: de dood. Samen tackelen zij dit onderwerp, dat niet alleen voor kinderen lastig en ongrijpbaar is. Met haar herkenbare taalgebruik en subtiele luchtigheid weet Westera in haar gedichten een geheel nieuwe dimensie aan de verschillende facetten van de dood te geven. Hoe erg je iemand kunt missen die er niet meer is, waarom ook jonge mensen sterven, en waar iemand naartoe gaat als hij dood is – het komt allemaal aan de orde. Maar bovenal tonen Westera’s gedichten, in samenspraak met de bijzondere illustraties van Weve, dat doodgaan bij het leven hoort en daarom eigenlijk doodgewoon is.

Doodgewoon Boek omslag Doodgewoon
Bette Westera en Sylvia Weve
Gottmer

Het verhaal:
In dit prachtige voorleesboek van het succesvolle duo Bette Westera en Sylvia Weve staat één thema centraal: de dood. Samen tackelen zij dit onderwerp, dat niet alleen voor kinderen lastig en ongrijpbaar is. Met haar herkenbare taalgebruik en subtiele luchtigheid weet Westera in haar gedichten een geheel nieuwe dimensie aan de verschillende facetten van de dood te geven. Hoe erg je iemand kunt missen die er niet meer is, waarom ook jonge mensen sterven, en waar iemand naartoe gaat als hij dood is – het komt allemaal aan de orde. Maar bovenal tonen Westera’s gedichten, in samenspraak met de bijzondere illustraties van Weve, dat doodgaan bij het leven hoort en daarom eigenlijk doodgewoon is.

Team Juf Sanne zegt:
Wat een prachtig boek! Het valt meteen op door zijn “dood-gewone” uitstraling. Prachtig in zijn eenvoud, rustige en aansprekende kleuren en variatie in hele en gedeelde bladzijden. De inhoudsopgave is al een tijdlijn, die dood en gewoon verbindt. Een lastig onderwerp waar op dit niveau vrij weinig in te vinden is. Vreemd eigenlijk, want de dood hoort bij het leven en we krijgen er allemaal mee te maken. We willen er niet aan denken maar iedereen kan doodgaan. Hoe gaat het dan? Wat gebeurt er en vooral wat is het gevoel dat er bij hoort? Gedichten beschrijven in dit boek dood-gewoon de dood. Het is er, het voelt vreselijk maar het hoort bij het leven en het is zoals het is.

Humor bij de dood van een huisdier, ‘dodemoederdag’ maar ook zomaar wat titels die ik greep uit dit boek ‘Missen doe je altijd overal’, ‘niet bang’, ‘op eigen kracht’.
Achter in het boek staat en index waarin een aantal begrippen die te maken hebben met dood en begraven uitgelegd worden. Van Magere Hein tot euthanasie, maar ook reïncarnatie en mummies beschrijft Bette Westera op een begrijpelijke manier en zonder oordeel.
Prachtig, zoveel herkenning, troostende woorden en de combinatie van een traan met een glimlach dat ik er stil van ben. Ik vind dit een must voor elke boekenkast. En wij tippen deze alvast voor een griffel voor de kinderboekweek 2015. Hier kan geen jury omheen.