Gastblog Little Logic

Miranda Tholen is lid van het juf Sanne gastblog team. Ze recenseerde voor ons het lesmateriaal “Little Logic” van Toys for life ontwikkeld door Meeple.

littlelogic01

Miranda: Toen ik de doos opende en al die mooie kleuren en vormgeving zag dacht ik dat mijn leerlingen van groep 1/2 enthousiast zouden worden van dit materiaal. De uitgever ‘Toys for life’ weet hoe ze met materiaal de leerlingen kunnen stimuleren tot nadenken. Logisch denken en het bevorderen van de ruimtelijke oriëntatie zijn dan ook de hoofddoelen van dit ontwikkelingsmateriaal.

littlelogic1

De inhoud

De kist bevat:

 • 9 gekleurde dieren.
 • 3 borden in drie verschillende kleuren van een kasteel, huis en tent.
 • 24 opdrachtkaarten in vier verschillende niveaus.

De opdrachtkaarten bevatten 4 niveaus. De niveaus zijn herkenbaar aan de stippen links bovenaan de kaarten.
niveau 1 makkelijk: Bij dit niveau gebruiken de leerlingen 3 dieren en 1 bord.
niveau 2 normaal: Bij dit niveau gebruiken de leerlingen 6 dieren en 2 borden.
niveau 3 moeilijk: Bij dit niveau gebruiken de leerlingen 9 dieren en 3 borden.
niveau 4 uitdaging: Ook bij dit niveau gebruiken ze alle 9 dieren en alle 3 de borden. Het verschil met niveau 3 is dat de leerlingen meer logisch moeten denken dan bij niveau 3.

Aan de hand van de opdrachtkaarten komen de leerlingen te weten welke dieren op welke plek moeten worden gelegd. Onderaan elke kaart zie je wat een leerling nodig heeft om deze opdrachtkaart te maken. Hieronder zie je twee opdrachtkaarten, een kaart uit niveau 1 en een kaart uit niveau 2.

littlelogic6
Bij de opdracht van de gele kaart (zie foto) hebben de leerlingen een blauwe hond, een blauw konijn en een blauwe kat nodig en als speelbord het kasteel in drie kleuren. Aan de hand van de tips op de opdrachtkaart kunnen de dieren op de juiste plek worden gelegd. Het blauwe konijn wordt afgebeeld in een kasteel omringd met gras, de leerling pakt het blauwe konijn en legt het in het kasteel op de juiste plek. Vervolgens ziet het kind een blauwe kat in het kasteel dat omringd wordt met bosjes. De leerling pakt de blauwe kat en legt dit in het kasteel dat met bosjes wordt omringd. De blauwe hond blijft over en deze moet dan worden geplaatst in het kasteel waar nog geen dier ligt. Als alle dieren op de borden zijn geplaatst kunnen ze de kaart omdraaien om het antwoord te controleren.

Bij de opdracht van de blauwe kaart worden twee borden gepakt: het huis en de tent en qua dieren pakken de leerlingen alle katten en alle konijnen. Van vier dieren weet het kind waar ze horen, want dit staat al aangegeven. Dit doen ze dan ook als eerste. Dan zijn er nog twee dieren over namelijk het blauwe konijn en het roze konijn. Door de tent die met gras wordt omringd met een blauw konijn zit een kruis. Dit betekent juist dat dit dier daar niet hoort. Door logisch na te denken weet de leerling nu dat hier het roze konijn hoort en dat dan het blauwe konijn hoort in de tent die met bosjes wordt omringd.

Elk niveau bevat deze twee type opdrachten. Type 1 ( gele kaart) zien de leerlingen expliciet waar de dieren horen m.u.v. 1 dier, maar bij type 2 (blauwe kaart) wordt er van de leerling logisch denkwerk verwacht. Voorbeelden hiervan zijn: een poes mag niet op het gras, een hond mag niet in een huis en een dier met de kleur blauw mag niet in het kasteel. Naar mate het niveau hoger wordt, moeten de leerlingen meer logisch gaan nadenken.

littlelogic3Verschillende mogelijkheden met dit materiaal

 • Mogelijkheid 1:
  Leerlingen pakken een kaart en leggen de dieren neer zoals op de opdrachtkaarten aangegeven.
 • Mogelijkheid 2: Communicatiespel.
  Dit spel wordt gespeeld met 2 leerlingen.  Leerling 1 heeft de dieren en de borden. Leerling 2 heeft de antwoordkaart en gaat beschrijven welk dier waar hoort. Zoals: “de blauwe hond woont op het gras in een tent.” De ander legt de dieren op de juiste plek.
 • Mogelijkheid 3: Het is een leuke uitdaging voor leerlingen om ze zelf opdrachtkaarten te laten maken.

littlelogic5

Inzet in de klas

De kinderen waren zeer enthousiast toen ik het materiaal in de kring liet zien. Het was die dag speelgoeddag, maar meer dan de helft van de kinderen lieten hun speelgoed staan om met Little Logic te spelen. Ik denk dat dit vooral komt doordat het materiaal aanspreekt vanwege de mooie kleuren. Tijdens het werken met dit materiaal zag ik dat de leerlingen de meeste opdrachtkaarten zelfstandig konden maken.

De kaarten van alle niveaus waarbij één dier ontbreekt leggen alle leerlingen moeiteloos neer. Bij de kaarten vanaf niveau 3 en 4 waarbij logisch denkwerk nodig was vonden de meeste leerlingen dit niveau vrij lastig. Ik liet de leerlingen verwoorden wat ze zagen op de opdrachtkaarten en dit hielp ze om de opdrachten wél zelfstandig te kunnen maken.

Na een week heb ik spel mogelijkheid 2 aangeboden. Wederom waren ze enthousiast. Tijdens het werken met dit materiaal heb ik gevraagd of ze het leuk zouden vinden om zelf opdrachtkaarten te maken en dit sloeg enorm aan. Groep 2 kan zelf de figuren tekenen, maar een aantal leerlingen van groep 1 heeft hierbij hulp nodig. Ik heb ervoor gekozen om de dieren van papier te maken zodat de leerlingen de dieren kunnen opplakken. Het zou misschien een fantastische uitbreiding kunnen zijn als er stickers bijgeleverd zouden kunnen worden van de Little Logic figuren. Dit nodigt uit tot het creëren van meer mogelijkheden met het materiaal.

littlelogic7

Een leerling controleert haar opdrachtkaart .

 Conclusie

De voordelen volgens mij zijn:

 • Het is zelfcorrigerend
 • Leerlingen oefenen op een speelse wijze ruimtelijke oriëntatie en logisch denken
 • Het is stevig en aansprekend materiaal (gekleurd hout)

Voor mij zijn de nadelen:

 • Het is wel zelf corrigerend, maar ik heb gemerkt dat leerlingen graag het kaartje even snel omdraaien als ze denken dat je niet kijkt.
 • Niveau 1 en 2 was voor mijn groep 1/2 te makkelijk.

Ik heb Little Logic nu een maand in de klas en dit materiaal wordt meerdere keren per week door de kinderen zelf uit de kast gepakt. Ik verwacht dat ze nog geruime tijd met dit materiaal zullen spelen, ontdekken en steeds meer eigen toepassingen zullen inbrengen. Want daar leent Little Logic zich bijzonder goed voor. Enthousiaste kinderen en een enthousiaste juf!

littlelogic2