Boekenbingo update 1 + tips

Vorige week kondigde ik een boekenbingo voor leerkrachten aan waarbij een fantastisch boekenpakket t.w.v. €250,- gewonnen kan worden. Ik heb al via diverse wegen enthousiaste reacties vernomen waar ik je graag iets over vertel. Zo mailde een gebruiker van Dizzie.nl het bewijs dat ze al twee titels van de lijst had gelezen.

boekenbingo

Op Dizzie.nl kun je als boekenliefhebber inspiratie opdoen, mede-Dizzie-ers ontmoeten die van dezelfde boeken houden, of juist van andere boeken. Je kunt er schrijven over een boek (recensie) of meer algemeen bloggen over je leeservaringen. Om lijstjes bij te houden bieden we je de mogelijkheid aan om je persoonlijke boekenplank te maken. Als je een boek graag wilt lezen, kun je het direct kopen en met grote frequentie bieden we ook acties aan waarbij je boeken kunt winnen. Blogs en recensies van auteurs en uitgevers hebben een paars randje. Wegener-recensenten kun je herkennen aan een groene rand rondom de blog of recensie.

Andere mogelijkheden tot het tonen van bewijs van de gelezen boeken en het maken van recensies bij boeken zijn goodreads, hebban en librarything.

logo-community goodreads

librarythinghebban

Ik heb een aantal tips verzameld om je te helpen bij deze geweldig leuke opdracht:

 1. Lees een boek uit de lijst voor in de klas.
  Het maakt  niet uit als je een prentenboek in de bovenbouw voorleest Je zou er een (taal)les aan kunnen koppelen. Laat je verrassen door de reacties van de kinderen. Ze zullen je wellicht verbazen. Je kunt ze ook een leesopdracht meegeven. Staan er bijvoorbeeld moeilijke woorden in het boek? Laat ze deze opzoeken en zo een woordenlijst maken. Maak eens een dictee met deze woorden.
 2. Zorg dat je elke dag minimaal een kwartier leest.
  Het initiatief Kwartiermakers stimuleert kinderen elke dag minimaal een kwartier te lezen. Begin niet aan je nakijkwerk maar lees tijdens dit kwartiertje met de kinderen mee. Zo stel je wel een goed voorbeeld. Practice what you preach.
 3. Ga de strijd aan met collega’s.
  Activeer jouw team om mee te doen aan de boekenbingo. Dit werkt extra stimulerend. Op internet gaan juf Inger en juf Sharona de strijd aan met elkaar. Na elke gelezen titel schrijven ze een blog op hun sites.
 4. Plan vooruit!
  60 Titels, dat zijn er nog al wat. Ik kan me ook goed voorstellen dat je niet al deze titels in huis hebt. Reserveer ze alvast bij de bibliotheek, kijk in de schoolbib, vraag collega’s en leen de boeken onderling.
 5. Zorg voor verslaglegging!
  Zoals eerder genoemd kun je een digitale lijst bijhouden als ‘bewijs’. Het leuke van deze sociale platforms is dat je elkaar kunt volgen, tips krijgt en het werkt eveneens stimulerend. Zorg dat je foto’s maakt tijdens het lezen en stuur deze via de mail, Twitter, Facebook of Instagram.

Heel veel leesplezier gewenst en tot de volgende update.