Gastblog + winactie: Letters leren is een eitje

In mijn “stam” kinderboekenwinkel In de Wolken ligt een bijzonder boekje op de toonbank. Ik zag direct de bruikbaarheid van dit boek voor het onderwijs en vroeg Karin Stolk – Tangenbergh en Suzanne Bours of ze een recensie met mij wilden schrijven. En ben je na het lezen van dit blog eveneens gefascineerd? Doe dan mee met onze actie en maak kans op een gratis exemplaar.

Letters leren is een eitje – Rita Cramer – ISBN: 9789082231700

letterseitje2

De inhoud:

Letters leren is een eitje” is een handig boek voor ouders en kinderen (3-7) om samen letters te leren en te beginnen met lezen. Ouders kunnen de ezelsbruggetjes gebruiken om hun kind te helpen letters & klanken te herkennen. De ezelsbruggetjes zijn zo veel mogelijk gekoppeld aan de vorm van de letter of klank en daardoor makkelijk te onthouden. Ook besteedt het boek aandacht aan het onderscheiden van letters & klanken die erg op elkaar lijken zoals de “b” en de “d” en de “ie” en de ei”.

Ontstaan vanuit de praktijk:

Rita Cramer, de auteur van het boek, vertelt zelf hoe dit boek tot stand is gekomen:

Tijdens het voorlezen aan mijn dochter Floortje (toen 4) wilde ze graag weten wat er naast de plaatjes stond. Zo zijn we begonnen met leren lezen. Voor de letters die ze lastig vond, tekende ik ezelsbruggetjes.
Deze schetsjes vormen de basis van dit boek. Naast een introductie van alle letters & klanken besteedt dit boek ook aandacht aan het onderscheiden van een aantal letters & klanken. Als Floortje bijvoorbeeld “baar” in plaats van “daar” las, vroeg ik haar het “bed” met haar handen te maken. Zo zag ze zelf dat het “daar” moest zijn en las ze weer verder. Met behulp van dit boek kun je als ouder hints geven en komt je kind zélf met het antwoord. Zo wordt letters leren een eitje!

Juf Karin (leerkracht groep 2/3) over het boek:

Letters leren is een eitje van Rita Cramer is een prachtig boek. De vormgeving is kleurrijk en omvat veel fotomateriaal. Verschillende kinderen figureren op foto’s waardoor de letters heel dicht bij de belevingswereld van de kinderen komen. In de hoek van elke bladzijde staan een leitje afgebeeld met de letters in verschillende schrijfwijzen, mooie koppeling naar het lopende handschrift dat kinderen op school leren.

Het boek is geen verhalend boek, meer een speels boekje dat zowel als ondersteuning op het leren lezen als als naslagwerk gebruikt kan worden. Het boek laat alle letters zien, deze zijn allemaal op een duidelijke manier in beeld gebracht mèt ezelsbruggetjes. Dit geeft de kinderen een handvat om de letters makkelijker te onthouden. Het boek is wel visueel ingesteld, de koppeling die telkens wordt gemaakt gaat van een klank naar een beeld. Dit beeld moet het kind dus ook wel op kunnen roepen.

De letters staan niet geheel in de volgorde van het alfabet. Ze zijn gekoppeld aan de letters die er op lijken en fonetisch dicht bij elkaar liggen, zo volgt op de a en aa bijvoorbeeld de b en de d en daarna volgt de c. Ook de korte en lange klanken (e en ee) staan naast elkaar zodat de kinderen het verschil goed kunnen zien. De laatste bladzijden van het boek zijn voor de tweetekenklanken zoals de au, ui, ie, ei, ij en zelfs de sch, ch en ng worden in het boek behandeld.

De zeven uitklapbare bladzijden zijn wel kwetsbaar wanneer een jong kind er zelf mee aan de slag gaat, maar een kind dat interesse heeft in letters en lezen kent vaak ook de waarde van boeken dus dit vind ik te verwaarlozen. In de gebruiksaanwijzing voor in het boek lijkt het er op dat ouders worden gestimuleerd om dit boek te gebruiken om hun kind te leren lezen. Ik vind het op allerlei manieren goed te gebruiken, niet alleen voor het leren lezen.

Ik ga dit mooie boek in ieder geval inzetten in groep 4 van de basisschool, voor de kinderen die sommige letters nog niet helemaal geautomatiseerd hebben en misschien ook wel voor de dyslectische kinderen. Mijn collega’s zullen het snel ook gaan gebruiken dat weet ik zeker!

 

lettersleren1

Juf Suzanne (leerkracht groep 1/2)  over het boek:

Het is een handzaam mooi geïllustreerd, fris en vrolijk boekje. Het maakt nieuwsgierig. en heeft een duidelijke gebruiksaanwijzing en bruikbare tips. De manier waarop de tips en de gebruiksaanwijzing is vormgegeven zal veel ouders aanspreken. Geen saai vol geschreven blad, maar vrolijk, duidelijk beschreven én geïllustreerd (ook volwassenen vinden illustraties prettig). Het gebruik van foto’s van kinderen en voorwerpen maakt het nog levendiger. Voor school een idee om bijvoorbeeld te gebruiken in een nieuwsbrief en daarmee het boekje onder ouders te kunnen promoten. Frisse handige ezelsbruggetjes om letters te kunnen onthouden. Met name de ‘e’ vind ik goed uitgelegd met duidelijke voorbeelden.

Het is een boekje wat kinderen kan helpen letters te leren onthouden, met name die kinderen die er moeite mee hebben. Het zijn handige en soms vernieuwende ezelsbruggetjes. Zelf kreeg ik het idee wanneer een leerling moeite heeft met een bepaalde letter ze zelf een blad te laten ontwerpen met tekeningen, waardoor ze die letter beter kunnen onthouden. Daaraan vooraf het eerst samen te doen. Laat ze zelf ook maar eens ezelsbruggetjes bedenken, dan vergeten ze het nooit meer.

Voor in de kleutergroep is dit boek bruikbaar voor die kinderen die toe zijn aan leren lezen. Daarnaast goed in te zetten bij aanbieden van de letters in de groep.

jk-def

Juf Sanne over het boek:.

Prachtig vormgegeven en zeer praktisch in gebruik. Een bijzonder handige ondersteuning bij het aanbieden van klanken en het maken van de letterkoppeling erbij. Dit boek zou eigenlijk standaard in elke kleutergroep of groep 3 aanwezig moeten zijn. De tip van Suzanne om ouders te attenderen op het bestaan van dit boek, vind ik een bijzonder goed idee. Ouders leren hun kinderen vaak de klanken ‘verkeerd’ aan door ze niet fonetisch uit te spreken.  Ik zie verder ontzettend veel uitbreidingsmogelijkheden en aanvullende materialen bij het boek en ik hoop dat deze er ook komen. Deze eigen uitgave van Rita Cramer verdient een dikke pluim met de p!

Wil je kans maken op een exemplaar van dit mooie boekje? Vertel ons dan, kort en bondig, waarom jij het zou willen winnen en mail dit voor 7 december 2014 naar juf Sanne o.v.v. Eitje. Denk daarbij het vermelden van jouw (huis)adres.

De winnaar is bekend. Gefeliciteerd Marjan de Vries! Een exemplaar van ‘Letters leren is een eitje’ komt naar jou toe.

Mocht je het boek al willen aanschaffen, het is verkrijgbaar op deze site: http://www.letterslereniseeneitje.nl/bestellen/