Bianca Oldenbeuving van Lespakket.net schreef voor ons de volgende recensie over twee boeken van het Tijdschrift Intern Begeleiders:
Bij het Tijdschrift Intern Begeleiders (TIB) zijn verschillende boeken uitgekomen. Deze praktische boeken bevatten aanraders voor IB-ers. De boeken worden niet voor niets ‘tools’ genoemd: aan de hand van concrete voorbeelden en vragen kan de IB-er direct aan het werk. Ik bespreek nu 2 boeken: Omgaan met weerstand en Aan de slag met slimme kleuters.
Zoals ik al zei zijn deze boeken geschreven voor IB-ers. Heb je er dan als ‘gewone’ leerkracht wel iets aan? Dat was de vraag die me bezig hield tijdens het lezen van het boek Omgaan met weerstand. De lezer wordt als IB-er aangesproken, de voorbeelden gaan over IB-ers. Wat heb ik er als leerkracht aan? Het antwoord verschilt per boek, en wat je taken binnen de school zijn. Ik ben zelf geen IB-er, maar wel specialist hoogbegaafdheid. Het boek Aan de slag met slimme kleuters kwam voor mij zeker van pas!
Omgaan met weerstand
In het boek Omgaan met weerstand, geschreven door Ron Benjamins, staan 7 aanraders en 3 afraders. De opbouw van het boek is steeds hetzelfde:
- Informatie
- Voorbeeld
- Tool
- Samenvatting
Hierdoor, en doordat het boekje maar 83 bladzijden bevat, leest het lekker weg. Iedereen die wel eens weerstand ervaren heeft, bij zichzelf of bij een ander, zou dit boekje eens moeten lezen. Het gaat vooral uit van een IB-er die weerstand ervaart bij collega’s wanneer hij of zij een vernieuwing moet invoeren. Inzicht in weerstand, of die nu bij jezelf of bij een ander ontstaat, is altijd goed. Het helpt je de situatie helder te bekijken.
Voor de meeste professionals geldt: ze willen wel veranderen, maar niet veranderd worden.
De tools staan steeds afgedrukt op een zwarte bladzijde, en staan voor mijn gevoel steeds iets verder van de voorgaande informatie af. Het zijn vooral vragen die je jezelf of je collega’s direct kunt stellen om een situatie duidelijker te maken of een probleem bloot te leggen. In één van de tools staat slechts een tip: Probeer eerst te begrijpen, dan pas begrepen te worden. Deze komt uit het managementboek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey.
Tot slot nog een mooie aanrader uit het boek: stop je energie in collega’s die wél willen. Zij geven je ook energie terug.
Aan de slag met slimme kleuters
Zoals ik al zei sprak dit boek me vooral aan als specialist hoogbegaafdheid. Net zoals het vorige boek, is dit boek opgebouwd uit informatie, voorbeelden, tools en samenvattingen. Het is geschreven door Eleonoor van Gerven, een autoriteit op het gebied van hoogbegaafdheid. Het bevat 8 aanraders voor IB-ers.
Als je als leerkracht graag zou willen weten wat je NU met een slimme kleuter aan moet, heb je wellicht minder aan dit boek. In de 8 aanraders ga je namelijk vooral op zoek naar hoe de slimme kleuter in elkaar steekt, wat zijn of haar leervoorkeuren zijn en of je zou moeten verrijken, verbreden of verdiepen.
In één van de tools staan handige vragen die je in een oudergesprek kunt stellen. Welke informatie zou waardevol kunnen zijn in de begeleiding van een slimme kleuter? Ook over het eventueel versneld doorstromen naar groep 3 wordt gesproken: wel of niet doen?
Aanrader 6 is het meest geschikt om ook als leerkracht te lezen: het gaat over uitdagende taken. Een quote uit het boek:
Goede verrijkingstaken moedigen aan tot het leren door middel van een onderzoekende houding. Dat betekent dat een taak de nieuwsgierigheid prikkelt en aanstuurt op planmatig en strategisch handelen. Deze taken zijn afgeleid van de ‘echte wereld’ waardoor ze betekenisvol worden voor de leerling.
Als specialist hoogbegaafdheid vind ik eigenlijk dat dit boekje op iedere school aanwezig zou moeten zijn. Hoe eerder een hoogbegaafd kind gesignaleerd wordt, hoe beter. Het is je wellicht bekend dat een kind zich razendsnel aanpast aan de situatie op school, met alle gevolgen van dien.
Conclusie: een lekker praktisch dat goed te lezen is, en als naslagwerk kan dienen in de signalering en begeleiding van slimme kleuters.
Bianca Oldenbeuving, www.lespakket.net