Gastblog Chantal Louwers – Straws and Connectors

Chantal Louwers is leerkracht jongste kleutergroep op De Spreekhoorn Tilburg (een school voor kinderen met auditieve en/of communicatieve beperkingen), en moeder van een zoon (6) en dochter (4). Ze recenseerde voor ons het lesmateriaal “Straws and Connectors” van Roylco:

strawsconnectors1

Beschrijving

“Straws and Connectors” van Roylco is een constructiemateriaal bestaande uit 400 onderdelen: 232 gekleurde rietjes van dezelfde lengte en 168 verbindingen. De rietjes zijn van redelijk stevig kunststof materiaal gemaakt en licht buigzaam. De rietjes hebben de kleuren, rood, blauw, geel, groen en oranje. De verbindingen hebben elk zes uitsteeksels die in de rietjes passen. De verbindingen hebben dezelfde kleuren als de rietjes. In de doos zit ook een beschrijving met een aantal bouwvoorbeelden. “Straws and Connectors” is in Nederland bekend als “Rietjes en connectoren” en is te koop bij KG&Rolf.

Aan de slag

Momenteel heb ik een heel klein en jong groepje kinderen in mijn klas. Ze zijn allemaal net vier en qua taal- en spraakontwikkeling ontwikkelen ze zich minder snel dan kinderen in het reguliere onderwijs. De kleurige doos met het nieuwe materiaal trekt meteen hun aandacht, maar pas nadat ik zelf begin met bouwen, durven ze zelf ook aan de slag te gaan. De voorzichtige ontdekkingstocht begint met een lange rij van stokjes aan elkaar maken of -bij een ander kind- met het sorteren van de stokjes op kleur. Nadat een vader, die toevallig even komt kijken in de groep, een begin maakt met een ruimtelijke constructie, bouwen de kinderen hieraan verder. Twee leerlingen krijgen hier steeds meer plezier in en bouwen net zo lang door totdat ze er niet meer bij kunnen. Dat ze daarna van mij ook nog op een stoel mogen staan, maakt de pret compleet. Ik ben trots als ik zie dat een van mijn leerlingen zelf ontdekt dat ze meer kracht kan zetten om de rietjes aan de verbindingen te maken als ze dichterbij zo’n verbinding vastpakt. Het materiaal wordt na de eerste introductie vaak gepakt als ze een vrije keuze mogen maken uit de beschikbare materialen in de klas.

strawsconnectors5

Het contrast met mijn kinderen thuis is vrij groot. Zij vragen meteen of de doos open mag en of ze er mee mogen spelen. Binnen de kortste keren ontstaan er allerlei bouwwerken. Mijn vierjarige dochter maakt een “hoofd-vierkant-beschermer” en loopt daar grappend mee door de huiskamer. Zoon (6) werkt samen met papa aan een groot bouwwerk dat volgens hem een overdekt winkelcentrum moet voorstellen. Ondertussen is dochter aan een flat begonnen. “Weet je al hoeveel verdiepingen we gemaakt hebben?”, vraagt zoon aan mij. Dochter reageert meteen met: “Ik kan er niet meer zo goed bij, dus na de zesde verdieping maak ik geen zevende meer”. En wanneer broerlief haar vertelt dat zijn gebouw hoger is dan dat van haar, heeft ze meteen een antwoord klaar: “Jullie zijn ook met z’n tweeën en ik ben in mijn uppie!” Stiekem komt er dus ook veel rekentaal bij kijken. Het is voor mijn kinderen ook een materiaal dat ze makkelijk kunnen inpassen in hun fantasiespel. Ze komen zelf op het idee om voor hun poppen een babygym te maken met de rietjes. Het winkelcentrum en de flat worden ook gebruikt om met Duplo of Playmobil-poppetjes te “bewonen”.

strawsconnectors6

Mening over het product

Straws and Connectors is een mooie aanvulling op het constructiemateriaal in een kleutergroep. Met een set van 400 onderdelen kunnen enkele kinderen individueel iets bouwen of samen aan een groter geheel werken. Als de kinderen iets gebouwd hebben en dit willen laten staan, kan het zo nodig opgepakt worden om te verplaatsen. De verschillende kleuren maken dat het materiaal er vrolijk uitziet, maar ook dat het sommige leerlingen prikkelt om te gaan sorteren in plaats van te bouwen.  Het werken ermee is niet moeilijk, je ziet snel resultaat en kunt er allerlei verschillende bouwwerken mee maken. Mooie en betaalbare aanvulling op het bestaande bouwmateriaal in de klas!

strawsconnectors4

“Rietjes en connectoren” is te koop bij KG&Rolf.