Edukans Schoenmaatjes

Meestal houd ik je op de hoogte van nieuwe boekuitgaven, ontwikkelingsmateriaal of andere producten die interessant zijn voor het onderwijs. Dit keer wil ik je weer iets vertellen over een bijzonder project van Edukans, een ontwikkelingsorganisatie die zich richt op onderwijs in ontwikkelingslanden. Edukans steunt onderwijsprojecten om ervoor te zorgen dat meer kinderen naar school kunnen. Vervolgens blijven ze op de scholen actief om het onderwijs daar te verbeteren en ook om de kinderen voor te lichten. Ook in Nederland is Edukans actief en organiseert mooie projecten om scholieren en leraren te betrekken bij het werk van Edukans. Schoenmaatjes is zo’n mooi project en daarom vertel ik er graag meer over …

ek480x70

Het Schoenmaatjes project

Wat is precies het Schoenmaatjes project? Dit is heel simpel uit te leggen. Kinderen in Nederland vullen een schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed voor leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden. De dozen gaan naar kinderen op scholen, weeshuizen, vluchtelingenkampen en opvangcentra voor straatkinderen. De schoolspullen uit de schoenendoos helpen de kinderen op school en geven hen een betere toekomst.

Voor wie is het?

Edukans Schoenmaatjes is voor alle kinderen in Nederland! Alle scholen, BSO’s, kerken, bedrijven en verenigingen kunnen Schoenmaatjes organiseren. Ook ouders kunnen met hun kind thuis meedoen.

De schoenendoosactie: wat houdt het in?

  • Kinderen kunnen van september tot aan de kerstvakantie een schoenendoos vullen.
  • De schoenendozen kunnen in november en december worden ingeleverd bij één van de meer dan dertig inleverpunten.
  • Daarna maken de schoenendozen een verre reis per vrachtauto of boot naar de verschillende uitdeellanden.

Lees verder om meer te weten te komen over dit project …

Waar worden de schoenendozen uitgedeeld?

De gevulde schoenendozen gaan naar kinderen in Ghana, Irak en Kenia. Op de site van Edukans zie je alle landen op een grote kaart. Edukans Schoenmaatjes werkt samen met lokale partnerorganisaties uit de verschillende landen. Zij delen de dozen uit.

Meedoen met Schoenmaatjes

Dit hartverwarmende project heeft de steun nodig van kinderen uit Nederland. Zonder de kinderen, geen gevulde dozen en geen blije kinderen in ontwikkelingslanden. Meedoen met het Schoenmaatjes project is ontzettend makkelijk, leuk en uiterst leerzaam voor de kinderen. Bovendien biedt Edukans je een lesprogramma aan met activiteiten voor een hele week. Daarnaast hebben ze een brief om ouders over het project te informeren en een stukje om in de nieuwsbrief of website te plaatsen. Ook zijn er extra activiteiten op de website beschikbaar voor scholen waar religieus onderwijs wordt gegeven.

De activiteiten, die Edukans aanbiedt, worden overzichtelijk per dag weergegeven. Het zijn mooie, zinvolle activiteiten en materialen. En het zijn makkelijk uit te voeren activiteiten die als doel hebben de kinderen meer betrokken te laten raken bij het project. Zo schrijven de kinderen een brief aan zijn maatje voor wie de doos uiteindelijk bestemd is en worden er vriendschapsarmbandjes geknutseld. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van een mooi voorleesboek van Vivian de Hollander over Lisa en Jimmy die zelf een Schoenmaatje doos vullen. In dit boekje staan ook slimme oplossingen voor als er thuis niet zoveel te besteden valt en het zal vooral jonge kinderen erg aanspreken.

vriendjesvan overal

Wil je met jouw klas of school meedoen met het Schoenmaatjes project? Meedoen is ontzettend simpel, je hoeft alleen de school aan te melden op de website. Je vult de gegevens in en je ontvangt binnen enkele dagen een pakket op school. In dit pakket zitten desgewenst ook gratis, standaard schoenendozen, superhandig voor ouders die geen lege schoenendoos in huis hebben! Je doorloopt eventueel het lesprogramma dat Edukans op de website klaar heeft staan en je informeert ouders over het project. Zij vullen samen met de kinderen de dozen. Dit doen ze aan de hand van een verlanglijstje (klik voor een grotere versie):

schoenmaatjes_lijstje

Zodra de doos gevuld en versierd is, kan hij worden ingeleverd bij één van de inleverpunten van Edukans. Daar worden de dozen gecontroleerd en, waar nodig, aangevuld. Daarna zijn ze klaar voor transport en gaan ze naar de plaats van bestemming waar ze andere kinderen zielsgelukkig maken.

Juf Sanne zegt:

Het Schoenmaatjes project is een heel praktisch en mooi project. Kinderen en ouders bepalen zelf de inhoud van de doos en hoeveel ze eraan uit willen geven. De kinderen maken de doos zelf speciaal door deze te versieren en er zelfgemaakte brieven, tekeningen en andere knutselprojecten in te stoppen. Ze stoppen er hun ziel en zaligheid in en maken zo’n doos met ontzettend veel plezier met in gedachten een kind dat aan de andere kant van de wereld leeft. Ieder kind zou zich kunnen voorstellen hoe leuk het eigenlijk is om zo’n prachtcadeau te krijgen. Ik weet nog dat ik in mijn jeugd ook een keer zo’n doos heb mogen vullen en ik vond het fantastisch. Ik heb destijds zelfs klusjes gedaan zodat ik een extra zakcentje kon verdienen om nog iets leuks te kopen voor in de doos. Als leerkracht waardeer ik dit project. Edukans neemt je veel werk uit handen en biedt lessuggesties aan om een projectweek te vullen. Schoenmaatje kost relatief weinig tijd maar brengt kinderen in Nederland (de makers) en de kinderen in ontwikkelingslanden (de ontvangers) zo bijzonder veel geluk. Uit ervaring kan ik je dit project van harte aanbevelen.

Trouwens, wist je dat Nick en Simon ambassadeurs van dit project zijn? Ze gaven op vrijdag 3 oktober 2014 een exclusief live concert op alle digiborden in Nederland, hiermee is de aftrap gedaan van de 20ste editie van Edukans Schoenmaatjes! Je kunt het concert hier terugkijken.

Lees alles over Schoenmaatjes op de site van Edukans …