Kleuteruniversiteit inspiratiedag 25 oktober in Groningen

Op 25 oktober 2014 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt naast vele leuke projecten ook inspiratiedagen voor kleuterleerkrachten met workshops. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te informeren, enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.

Deze keer is de locatie van de inspiratiedag de Anne Frankschool in Groningen. Er is weer een mooi programma met workshops, een lezing en signeersessie van illustrator Mies van Hout (bekend van o.a. Krik, Schatje en Scheetje en Bang Mannetje!). Ook kunnen alle bezoekers weer rekenen op een goodiebag 😉 . Je kunt je hier aanmelden voor deze dag.

Een sfeerimpressie van de vorige Kleuteruniversiteit inspiratiedag in Tilburg:

tilburg_collage

Lees verder om te zien welke workshops er deze keer zijn …

Welke workshops zijn er?

Workshop A – Marije Smit van Jufmarije.nl – Kleuters in the Cloud
Tijdens deze workshop laat Marije leerkrachten in aanraking komen met allerlei mogelijkheden van ICT en het internet bij kleuters. Ze laat zien hoe je als leerkracht internetbronnen effectief kunt organiseren en hoe ICT onderdeel wordt van het klassenmanagement.

Workshop B – Baukje van Dijk van knappekoppiescoaching.nl – Slimme kleuters
Een kleuter met een grote ontwikkelingsvoorsprong beheerst soms al bij binnenkomst de basislesstof van groep 1. Bieden we zulke kinderen toch die lesstof aan, dan hoeven zij niet te reiken naar de zone van de naaste ontwikkeling. Hoe herken je zo’n voorsprong? Voorsprong of “hoogbegaafd”? Zijn deze kinderen ‘sociaal zwak’? Wat hebben zij nodig? Hoe voorkom je vooruitlopen op de lesstof van groep 3? En hoe organiseer je een en ander in je groep?
Baukje van Dijk is groepsleerkracht en specialist excellent talent en (hoog)begaafdheid. Zij schreef voor kleuterleerkrachten een zorgplan ‘Knappe Koppies in de Kleuterklas’ en verleende haar medewerking aan de signaleringsmethode ‘Knappe Kleuters’. Daarnaast begeleidt zij vanuit haar eigen praktijk ‘Knappe Koppies Coaching’ kinderen, hun ouders en leerkrachten.

Workshop C – Janneke van Kammen van jufjanneke.nl – Masterclass thematisch werken
Thematisch Onderwijs past bij kleuters! Ze leven zich helemaal in en gaan op in het spel. Tijdens deze workshop geeft juf Janneke antwoord op de volgende vragen:
– Hoe zet je een thema goed op zonder methode?
– Hoe kun je zorgen dat spel voldoende aan bod komt?
– Wat kun je doen met een beredeneerd aanbod en hoe pas je dit in het thematisch onderwijs in?
Tijdens deze workshop krijg je advies om een thema op te zetten en ga je ook daadwerkelijk aan het werk met het bedenken van activiteiten bij een thema. Om maandag direct mee aan de slag te gaan!
Met haar website jufjanneke.nl geeft Juf Janneke al jaren inspiratie aan kleuterleerkrachten met haar compleet uitgewerkte thema’s. Tijdens deze inspiratiedag krijg je de kans om haar in actie te zien.

Workshop D – Bianca Oldenbeuving van Lespakket.net – Goed(koop) onderwijs
Weet je dat je voor goed onderwijs helemaal geen dure ontwikkelingsmaterialen of methode nodig hebt? De mooiste materialen vind je gewoon om je heen, gratis of voor weinig! Tijdens de workshop goed(koop) onderwijs krijg je advies welke materialen je kunt gebruiken, en hoe je er doelgericht mee aan de slag kan gaan. Door met elkaar te delen, creëren we een lijst van leerzame activiteiten met goed(kope) materialen. In deze workshops inspireren wij elkaar, dus aan de slag!

Workshop E – Sander Gordijn van MeesterSander.nl – Kleuters en apps
Op welke manier kan je apps inzetten bij de kleuters? Op deze vraag geeft Sander Gordijn (kleutermeester & ICT-Coördinator) antwoord in deze workshop. Hij neemt je mee naar zijn kleuterklas en vertelt over eigen ervaringen met de iPad in de onderbouw. Na afloop ken je educatieve Apps & verschillende werkvormen met apps om gelijk mee aan de slag te gaan in je eigen groep.

Workshop F – Rianne Hofma van Mindmappenmetkleuters.nl – Mindmappen met kleuters
“Een mindmap is een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken” (citaat Tony Buzan). Mindmappen met kleuters is Rianne’s specialiteit. Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar ook voor kleuters zijn er voldoende mogelijkheden om ze van mindmapping te laten profiteren. Het visualiseren van woorden zorgt ervoor dat kleuters in staat zijn om mindmaps te ‘lezen’. Ze zet deze werkvorm met name in bij woordenschatontwikkeling en begrijpend luisteren. In deze workshop zal Rianne je aan de hand van diverse praktijk voorbeelden inspireren, zodat je ook in jouw kleutergroep met mindmappen aan de slag kunt!

Workshop G – Sanne Ramakers van JufSanne.com – Lowbudget Engels met kleuters
Kinderen leren makkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In workshop Lowbudget Engels met kleuters laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma zonder de hulp van een methode. Wat komt er aan bod:
– Hoe maak je gebruik van de materialen die aanwezig zijn in jouw klas
– Hoe kun je eenvoudig aansluiten bij het thema van dat moment
– Hoe kun je muziek en internet inzetten om Engels aan kinderen te leren
Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it!

Bekijk ook eens de volgende video om een indruk te krijgen hoe een inspiratiedag eruit ziet:

 

Inschrijven

Inschrijven voor deze gezellige en leerzame dag kan via de website van Kleuteruniversiteit. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus wacht niet te lang met aanmelden. Kleuteruniversiteit is er vóór kleuterleerkrachten dóór kleuterleerkrachten!

kleuteruniversiteit_1170