Kinderboekenweek 2014 + winactie Een feest in het paleis!

De kinderboekenweek komt er weer aan! Dit is de 60ste editie en daarom is het thema FEEST! De afgelopen maanden zijn er bijzonder veel nieuwe boeken met dit thema verschenen. Ik neem er graag een aantal met je door én ik heb goeie tips voor je ter verwerking van de boeken in jouw groep. Voor de aandachtige lezer van dit blog valt er ook nog iets te winnen, dus lees vooral verder …

Het prinsessenboek: Feest in het paleis – Marianne Busser, Ron Schröder & Hanneke de Jager – The House of Books – ISBN: 9789044345148

Naamloos-1

De inhoud:
Een heerlijk voorleesboek over prinsessenavonturen. Het is feest in het paleis en Roos en haar vriendin Karlijn mogen helpen met versieren en bakken. Ze maken cupcakes en vullen schalen met koekjes en snoep. Helaas gaat er ook wel wat mis, maar gelukkig weet Roos overal een oplossing voor!

Juf Sanne zegt:
Marianne Busser & Ron Schröder zijn al jaren een zeer gewaardeerd schrijverduo. Ze maken boeken voor alle kinderen en krijgen hele volksstammen aan het lezen. Speciale boeken voor de oppas, oma’s en opa’s, juffen, meisjes, jongens, beginnende lezers. Ze hebben een ongelooflijk aantal boeken en liedjes op hun naam staan, zeer indrukwekkend. Bijzonder populair bij leerkrachten, en niet voor niets. Veel titels zijn goed te gebruiken op school. Zo ook dit boek: Het prinsessenboek, Feest in het paleis. Het verhaal op rijm gaat over Roosje en Karlijn die zich voorbereiden op een feest. De koning en koningin vieren een jubileum, ze zijn tien jaar getrouwd. Dat kom je ook niet vaak tegen in boeken, dat er zo’n jubileum wordt gevierd. Je kunt de tien makkelijk aanpassen naar een ander jubileum, als je dat beter schikt. Gezellig, sfeervol verhaal met zeer bijzondere illustraties van Hanneke de Jager. Hanneke maakt altijd bijzondere kunstwerkjes van haar illustraties. Met stof, papier, touw en andere materialen maakt ze haar tekeningen af. Er is zo veel te zien op de pagina, elke keer ontdekken kinderen weer nieuwe verrassingen. Je kunt één van de drie gesigneerde exemplaren winnen! Lees verder!

Agent en Boef en het boefvangfeest – Tjibbe Veltkamp & Kees de Boer – Lannoo – ISBN: 9789401417587

cover_agent_boefvangfeest01

Het verhaal:
Een nieuw feestelijk avontuur van Agent en Boef. Agent is jarig. Hij wil feestvieren, maar eerst moet hij Boef vangen. En die trakteert hem op een speurtocht vol boevenstreken …

Juf Sanne zegt:
Punt één, mocht je Agent en Boef nog niet kennen, dan heb je écht wat gemist. De avonturen van Agent en Boef zijn fantastisch, volledig (on)voorspelbaar, en bijzonder grappig. Wat een feest is het daarom dat er een nieuw avontuur in de winkels verkrijgbaar is. En, dat is punt nummer twee, dit deel kost maar €5,-!. Met dit deel beleef je gegarandeerd een feestje in je groep. En mocht je nog op zoek zijn naar activiteiten bij dit boek. Kleuteruniversiteit heeft er een project bij gemaakt:

00001

 

Aadje Piraatje viert feest – Marjet Huiberts & Sieb Posthuma – Gottmer – ISBN: 9789025757847

aadjepiraatjeviertfeest01

Het verhaal:
Vader kwam aan met een prachtige feesttaart, met slagroom en kaarsjes, zes in totaal. Alle piraten begonnen te klappen en zongen met veel kabaal: Er is er een jarig, hoera, hoera, dat kun je wel zien, dat is hij! Het liefste piraatje uit kinderboekenland is jarig en dat wordt natuurlijk uitgebreid gevierd op het piratenschip.

Juf Sanne zegt:
Met een dubbel gevoel bracht uitgeverij Gottmer deze titel uit in augustus. Helaas is de illustrator van Aadje Piraatje niet meer onder ons en kunnen we vaststellen dat dit boek de laatste zal zijn.

Aadje Piraatje viert feest heeft vijf verhalen, met veel humor en op rijm geschreven zoals we inmiddels kennen van de Aadje Piraatje boeken. Een verhaal over sneeuw met prachtige spreads van sneeuwlandschappen, een loszittende tand die op aparte wijze wordt getrokken, de leesles en een flinke storm op het schip, en ten slotte de verjaardag van Aadje Piraatje. Een prachtige aanvulling in de serie van Aadje Piraatje van Marjet en Sieb. Door de losse verhalen extra bruikbaar tijdens de kinderboekenweek. Je betaalt tot 31 december 2014 maar €9,95 voor het boek.

Rikki is jarig – Guido van Genechten – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044815009

rikkiisjarig01

 

Het verhaal:
Het is een heel bijzondere dag: Rikki is jarig! Hij staat lekker vroeg op en bereidt samen met mama zijn verjaardagsfeestje voor. Als Rikki’s vriendjes eindelijk komen, is Anni er niet bij…Komt ze nog? En houdt deze verjaardag nog meer verrassingen in petto voor Rikki?

Juf Sanne zegt:
Zeer vrolijk en kleurrijk boek waarin alle elementen van jarig zijn voorbij komen. Het aftellen, versieren, voorbereiden, het wachten, de visite en het krijgen van cadeautjes. Het boek voldoet aan alle verwachtingspatronen en omarmt de clichés van jarig zijn. Rikki is een konijn om van te houden en ook in dit verhaal wordt dat maar weer eens bevestigd. Ik word heel blij van dit boek. En mocht je ermee aan de slag willen in jouw groep? Ook bij dit boek heeft Kleuteruniversiteit een project gemaakt. Met activiteiten voor rekenen, taal, spel, motoriek en meer biedt het je een aanbod voor maar liefst drie weken. Ideaal!

20140037-project-feest-1

 

Nog één nachtje slapen – Jacques Vriens & Dagmar Stam – Van Holkema & Warendorf – ISBN: 9789000341290

nogéénnachtjeslapen01

Het verhaal:
Het hele jaar door zijn er feesten waar Wouter en zijn zusje Mieke naar uitkijken. In Nog één nachtje slapen… feest! vieren ze de meest bijzondere feesten van het jaar. Deze feestelijke bundel staat boordevol heerlijke voorleesverhalen over Dierendag, Kerstmis, Sinterklaas, Oudjaar, Moederdag, Pasen en nog veel meer.

Juf Sanne zegt:
Ik ben al jaren bijzonder fan van dit boek van Jacques Vriens. Een bundel van feestverhalen over de meest gangbare feestdagen die we elk jaar weer vieren. We leven mee met Wouter en Mieke tijdens Sinterklaas, Kerst, Pasen en meer. Het boek is opnieuw uitgegeven en ligt voor maar €15,- in de winkel. Dat is zeer goed besteed geld want dit boek zul je het hele jaar door gebruiken.  Jacques Vriens snapt kinderen en dat lees je terug in de verhalen van Wouter en Mieke. Want de intocht van Sinterklaas is heel leuk natuurlijk, maar ook bijzonder spannend en zelfs een beetje eng. Door het voorlezen van dit verhaal heb ik menig kleuter gerust kunnen stellen en fijne gesprekken gehad in de klas. Ik heb het al eens eerder gezegd, ik zeg het gewoon nog een keer. Dit boek is echt onmisbaar in een kleutergroep.

 

Op een dag – Arend van Dam & Alex de Wolf – Van Holkema & Warendorf – ISBN: 9789000337569

opeendag01

Het verhaal:
Waarom steken we vuurwerk af? Wie heeft dierendag verzonnen? En wie waren eigenlijk de prinsjes van Prinsjesdag? Het verrassende antwoord op deze en vele andere vragen over feesten, tradities en ander immaterieel erfgoed, is nu te vinden in Op een dag…: een feestelijke verhalenbundel, waarin de dingen die we misschien als vanzelfsprekend beschouwen, dat vaak helemaal niet blijken te zijn. Het bloemencorso in Zundert, Driekoningen, Allerheiligen of de Hindelooper schilderkunst zullen hierna nooit meer hetzelfde zijn!

Juf Sanne zegt:
Wat ben ik dol op de boeken van Arend van Dam. Hoe is het mogelijk dat je in anderhalve pagina de essentie van een lange geschiedenis in verhaalvorm kan beschrijven en daarbij ook nog de lezer geboeid kan houden. Dat doet Arend van Dam. En niet één keer, maar keer op keer. Bijzonder ook, dat dit boek met gemak voor alle kinderen op de basisschool voorgelezen kan worden. Van oer Hollandse feesten tot minder bekende feesten, het staat er allemaal in. Uitermate leerzaam, fascinerend en vooral leuk voor zowel voorlezer als luisteraar. De tekeningen van Alex de Wolf zijn fantastisch. Vooral mooi dat hij steeds kiest voor andere stijlen van illustraties. De mooiste vind ik de illustratie bij Dodenherdenking, eenvoud maar oh wat komt ‘ie aan. Fantastisch boek, je zult er een heel schooljaar lang veel plezier van hebben.

 

Draakje Donatius en de vergeten verjaardag – Li Lefébure & Margot Senden – Clavis uitgeverij – ISBN: 9789044822397

Cover_draakjeDonatiu#9CF9A1

 

Het verhaal:
Draakje Donatius wordt wakker met jubels in zijn buik. Hij is jarig! Het wordt een geweldig feestje, met taart en slingers. Maar zijn vrienden ontbreken nog …
Een grappig en vrolijk verhaal over een jarig draakje en zijn vriendjes. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Juf Sanne zegt:
Draakje Donatius en de vergeten verjaardag is het tweede boek over dit lieve draakje en zijn vriendin Floriene. In dit deel ontmoeten we nog twee nieuwe vriendjes, Vigilius Vos en Sita Specht. Ik waardeer die alliteratie wel, ik hoop stiekem dat de auteur dit doorzet in volgende boekjes. Draakje verheugt zich enorm op zijn verjaardag en begint met jubels in zijn buik aan de voorbereidingen. Helaas verdwijnen de jubels wanneer hij denkt dat zijn vrienden zijn verjaardag vergeten zijn. Of toch niet?  Een lief verhaal met prachtige kleurrijke illustraties. Zeer bruikbaar tijdens deze kinderboekenweek want het boek biedt aan beide kanten van de kaft nog leuke extra’s om het feest compleet te maken. En achterin, net als in het eerste boek, een ontzettend gezellig Drakentaartspel. Zo slim om ook de kaft van het boek te gebruiken en de lezer iets extra’s aan te bieden! Een dikke tien voor deze innovatieve auteurs.

Wist je dat dit draakje zelfs zijn eigen Facebook pagina heeft? Het leuke daarvan is dat illustrator Margot Senden regelmatig een tekening plaatst. Je kunt dan mee beslissen over de kleur van de tekening. Ook verloten de auteurs regelmatig leuke prijzen en kun je ze op de voet volgen naar Draakje Donatius evenementen.

 

Feestbeesten in de klas – Vivian den Hollander & Dagmar Stam – Van Holkema & Warendorf – ISBN: 9789000337545

feestbeestenindeklas01

Het verhaal:
Een nieuw avontuur van Lisa & Jimmy! In Feestbeesten in de klas! bestaat de school van Lisa en Jimmy 10 jaar. Alle reden voor een feestje dus. De kinderen mogen meedoen met het schoolcircus en gaan volop aan de slag met oefenen. Zullen Lisa en Jimmy hun eigen act voor het feest op tijd onder de knie hebben of valt de boel in het water?
Lisa en Jimmy zijn niet alleen grappig en herkenbaar voor kleuters, maar ook voor hun (groot)ouders. De levendige illustraties van Dagmar Stam dragen ertoe bij dat dit boek een feest is om (voor) te lezen!

Juf Sanne zegt:
Een bijzonder leuke traditie van Vivian den Hollander die elke kinderboekenweek zo’n deeltje van Lisa en Jimmy uitbrengt voor de ongelooflijke prijs van maar €5,-! Elke pagina is versierd met de herkenbare vrolijke tekeningen van Dagmar Stam. Het nieuwe avontuur van Lisa & Jimmy is opgedeeld in vier hoofdstukken van 6 tot 8 bladzijden. Handig! Zo kun je elke dag een stuk voorlezen. De school van Jimmy en Lisa bestaat 10 jaar en daarom wordt er een feest voorbereid. Niet zo maar een feest, maar een heus circusfeest. En daar moet natuurlijk hard voor geoefend worden. Erg leuk vind ik, dat het verhaal nu eens over een ander soort feest dan een verjaardag gaat. Elk kind viert in zijn schoolloopbaan weleens een jubileum van zijn school. Daarnaast kun je deze titel rustig gebruiken bij thema circus. Stiekem leren kinderen dankzij dit boekje hier meer over. Uit ervaring weet ik dat kinderen zeer veel plezier beleven aan de avonturen van Jimmy en Lisa. En voor de prijs hoef je het niet te laten! Wil je een stukje van het verhaal lezen? Kijk dan op bol.com voor een inkijkexemplaar.

Ben jij ooit op een neuzenfeest geweest? – Guido van Genechten – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044822380
neuzenfeest01
Het verhaal:
Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes … maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest?
Een vrolijk boek voor iedereen die van partijtjes houdt. Kinderen vanaf 3 jaar mogen komen rondneuzen.

Juf Sanne zegt:
Guido van Genechten houdt wel van een feestje en hij geeft er volledig zijn unieke draai aan. Het kind praat met een volwassene en het grappige is dat het lijkt alsof de voorlezer onderdeel is van het verhaal. Praat de jongen nu met jou of niet? Nog een leuk feitje is dat alle bladzijden onderdeel uitmaken van het verhaal. Ook al staat daar geen tekst, het vertelt de lezer wel degelijk iets. Ik zie zeker een plek in de klas voor dit boek. Er zijn veel mogelijkheden tot verwerking maar bovenal, een neuzenfeest met zelfgemaakte neuzen lijkt mij toch een fantastisch schouwspel!

Houd vooral de site van Uitgeverij Clavis in de gaten! Deze titel is daar boek van de maand en je kunt een lesbrief en gratis extra materialen vinden.
Billy geeft een feestje – Catharina Valckx – Uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025757823
omslag Billy en de bizon.indd
Het verhaal:
Billy is jarig en gaat samen met Pierke op pad om al zijn vriendjes uit te nodigen. Japie, het kleine broertje van Pierke, mag mee. Maar onderweg wordt Japie gekidnapt door een oude gier… Gelukkig eindigt het verhaal met een gezellige verkleedpartij waar iedereen met elkaar staat te dansen.
Billy geeft een feestje sprankelt van de humor, is aandoenlijk en soms ook een beetje eng. De personages zijn onvergetelijk – zelfs van de gier ga je houden.

Juf Sanne zegt:
Dit is mijn eerste kennismaking met hamster Billy en och, ik ben verkocht hoor. Billy is stoer, lief, behulpzaam en het verhaal wordt met veel humor verteld, maar is zeker ook spannend. Bijzonder knap geschreven en geïllustreerd door Catharina Valckx. Het verhaal speelt zich af op de prairie en we zien diverse keren echte cowboy clichés. Pas op, want Billy steelt je hart!

Boer Boris wil geen feest – Ted van Lieshout & Philip Hopman – Uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025757854
boerboriswilgeenfeest01
Het verhaal:
Boer Boris, kom eens kijken in de wei.
Er waren eerst acht schapen en nu is er eentje bij!
Er is een lammetje geboren. Is dat geen reden voor een feest? Boer Boris vindt van niet. Hij heeft helemaal geen tijd, want het is druk op de boerderij. Wat is er dan wél voor nodig om een feestje te vieren?

Juf Sanne zegt:
Dit is alweer het vierde deel van Boer Boris en tjonge, wat vind ik dat fijn! Ik ben echt niet alleen daarin want onlangs won Boer Boris in de sneeuw een Zilveren Griffel en Boer Boris gaat naar zee werd prentenboek van het jaar 2015! Philip Hopman heeft de gave om mij al bijzonder snel aan het lachen te krijgen met zijn geweldige tekeningen. Ik vind daar altijd humor in terug. Kleine grapjes waarvoor je wel even goed moet zoeken. Ik vraag me af hoeveel ik elke keer toch mis. Varkens en biggen  in polonaise, een label op de grote doos en betekent die streepjescode nog iets? Ted van Lieshout schreef de tekst op rijm en daar win je toch elk juffenhart mee. De pagina begint met 4 tot 6 langere regels, daarna steeds 2 verzen met kortere regels. Mooie aanvulling in de Boer Boris reeks. Ik vind: Boer Boris is de leukste boer van Nederland. Je vindt zelfs geen leukere bij Boer zoekt vrouw.

Mocht je op zoek zijn naar activiteiten rond die boek? Kleuteruniversiteit heeft er een project bij gemaakt:
20140124-Boer-Boris-wil-geen-feest-1
Saar en het trouwfeest – Pauline Oud – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044822410

saarenhettrouwfeest01

Het verhaal:
Vandaag is het een bijzondere dag. Tante Olivia gaat trouwen! Met Wim.Voor Saar en haar vriendje Kas is dat extra spannend. Zij mogen bruidsjonkers zijn!
Een vertederend en vrolijk prentenboek over een trouwfeest en wat daar allemaal bij komt kijken. Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Juf Sanne zegt:
Lief boek waarbij het hele trouwritueel in zeer begrijpelijk wordt beschreven. Er zijn niet veel boeken over trouwen dus dit is een zeer welkome titels, zeker met de schattige tekeningen van Pauline Oud. Ook zij maakt gebruik van de binnenkant van de kaft. Ze stelt een aantal vragen n.a.v. het verhaal. Heel handig voor ouders om zo nog even verder te praten over het verhaal. Aan de andere zijde van het boek wordt de laatste bladzijde gebruikt voor een knutselsuggestie voor het maken van een hoge hoed en bruidssluier. Zo kunnen kinderen geheel in stijl een bruiloft naspelen. Iets wat Kas en Saar natuurlijk ook doen.

 

Met opa is het feest – Stedan Boonen & Marja Meijer – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044822441

opafeest01

Het verhaal:
O, wat lief,’ zegt opa, ‘Is dat cadeautje voor mij?’
‘Niet voor jou, opa! Voor oma natuurlijk. ‘Voor haar verjaardag.’
‘O,’ zegt opa, ‘is oma vandaag jarig?’

Een vrolijk prentenboek over een grappige opa die oma’s verjaardag vergeet. Gelukkig kunnen zijn zeven kleinkinderen hem helpen met het verrassingsfeest. Voor (klein)kinderen vanaf 4 jaar.

Juf Sanne zegt:
Jeej! Opa is er weer! Maar oma is iets minder blij met hem. Gelukkig weten de kleinkinderen wel waarom en helpen opa om het weer goed te maken. Leuk verhaal hoe opa en zijn kleinkinderen een verrassingsfeestje voorbereiden voor oma. Met opa is het feest. Ja hoor! Elk deel weer!

 

Heksje Mimi geeft een griezelfeestje – Kathleen Amant – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044818567
CV mimi griezelfeest
Het verhaal:
Het is Halloween en heksje Mimi geeft een feestje! Samen met Roosje en poes Bobo maakt ze de uitnodigingen klaar en die brengen ze naar al hun heksenvriendjes. Ze bakken zelf cakejes, brouwen heerlijke heksenlimonade en dekken de tafel feestelijk (dat gaat bijna mis!). Het wordt een heel leuk feestje, de heksjes lachen en vertellen spannende griezelverhalen. Ze willen wakker blijven tot het weer licht wordt buiten, maar van al dat eten en drinken worden ze toch een beetje slaperig. Poes Bobo eet intussen stilletjes al het lekkers op tafel op. Maar dat had hij beter niet gedaan …

Juf Sanne zegt:
Dit boek is niet per se een nieuw boek maar wel de moeite waard om te noemen. Het past mooi het herfst seizoen en geeft je de mogelijkheid om na de kinderboekenweek door te gaan met thema Heksen en Halloween. Mooie kleurrijke illustraties van Kathleen Amant en een zoet verhaal. Kleuteruniversiteit maakte een waanzinnig leuk liedjesproject bij dit boek. Maak je eigen griezelfeestje en zing de uitnodiging, recepten en toverspreuken. Leer toveren met muziek, doe een toverdans en vlieg op bezemstelen! Met drie originele liedjes …

20140122-heksje-mimi-geeft-een-griezelfeestje-1

 

Wil jij het Prinsessenboek winnen? Ga dan naar de site van Ron en Marianne en beantwoord de volgende vraag:

In hun blog schrijven Marianne en Ron dat er binnenkort een aantal nieuwe titels uitkomen. Noem één van die nieuwe titels en mail mij deze voor 17 oktober. Bonuspunten voor diegene die weten welk feestje Ron en Marianne onlangs zelf gevierd hebben. Veel succes!