CD recensie ‘Feest op school!’

Eefke de Rijk (@eefkederijk) werkt op de Casimirschool in Gouda en schreef voor ons de volgende recensie over de cd ‘Feest op school!’ van kinderboekenmuziek.nl :

feestZo! Ook in Zuid-Nederland zit de eerste schoolweek er weer op. En, hoewel zes weken vakantie heerlijk zijn, het is ook altijd weer een feestje om te beginnen!

Wij gaven er dit jaar een nieuwe draai aan. Op de melodie van de Muppetshow hingen alle leerkrachten, inclusief rare pruiken, uit de ramen en zongen we over het schooljaar dat van start ging. Het plein stond vol met lachende kinderen en ouders. Dat is nog eens even lekker beginnen. We zijn dol op dit soort dingen en proberen dan ook zo vaak als het kan lekker met elkaar te zingen en te dansen. De eerstvolgende gelegenheid zal, na ons zomerfeest, de opening van de kinderboekenweek zijn. Dit is ieder jaar een klein feestje, maar dit jaar doen we er natuurlijk nog een schepje bovenop. Met 60 jaar kinderboekenweek kan het thema niet anders zijn dan … feest!

Speciaal ter gelegenheid van dit thema komt kinderboekenmuziek.nl met een feest-cd. Vrolijke feestliedjes speciaal voor kleuters. Alle standaardfeesten, zoals Sinterklaas, Kerst en Pasen komen aan bod. Maar er is ook een dierenlied (leuk voor dierendag), een boekenfeestlied en een lied over de optocht van carnaval. Ook verjaardagsliedjes ontbreken niet. De teksten zijn simpel en liggen goed in het gehoor. Blues, boogie woogie en een mars, alle verschillende stijlen komen aan bod, net als de vele verschillende instrumenten die afwisselend te horen zijn.

Op de cd staan vijftien nummers, die ook allemaal instrumentaal te beluisteren zijn. Ook is er een pdf-bestand te vinden waarin alle liedjes staan, gevolgd door wat lessuggesties. Deze zijn simpel en spreken voor zich, waardoor ze ook makkelijk in te zetten zijn als je een keer wat minder tijd hebt voor een voorbereiding. De liedjes doen het goed in de klas, maar sommige zijn ook erg geschikt voor het speellokaal.

Favoriet voor nu is dan ook de dierenoptocht. Mijn klas is gek op dieren, bewegen en een beetje gek doen. Laten die thema’s in dit liedje nou net allemaal aan bod komen. De muziek is swingend en leent zich goed om door het speellokaal heen te stappen en de dieren uit te beelden die voorbij komen.

In sommige liedjes mis ik net wat tempo en afwisseling, maar door de eenvoud zijn ze wel weer erg goed in te zetten in klassen met taalzwakke kinderen of op een peuterspeelzaal. Waar ik even aan moest wennen is de Brabantse tongval van de zangeres. Een paar liedjes worden door kinderen gezongen, niet hele sterke stemmen maar wel goed in het gehoor. Naast het drukke feestnummer van Kinderen voor Kinderen is dit voor iedere kleuterklas een leuke aanvulling op het feestliedjesassortiment!

Beluister ook de volgende fragmenten:

 

 

Over de CD ‘Feest op school!’:

Een CD vol zang en feestplezier, waar je heerlijk op kunt bewegen en muziek mee kunt maken. De CD bevat een aantal algemene feestliedjes, die te gebruiken zijn tijdens de Kinderboekenweek 2014, verjaardagen, juffenfeest of andere leuke feestgelegenheden. Er staan ook liedjes op, die je kunt gebruiken tijdens de jaarlijkse feesten Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw, Carnaval en Pasen. De CD bevat ook instrumentale versies en een bestand met bewegingssuggesties en de bladmuziek voorzien van akkoorden.

(de cd is te bestellen op http://www.lekkerzingenproducties.nl/index.php?trefwoord=feest )