Belofte maakt schuld

Tijdens mijn zomervakantie schreef ik een blog over de verschrikkelijke gebeurtenissen deze zomer. Het ging mij niet in de koude kleren zitten om al dat verdriet en ellende te zien. Intussen waren leerkrachten in regio noord al weer druk met het inrichten van lokalen. Wellicht hadden zij ook zo’n zwaar gevoel en daarom wilde ik leerkrachten in Nederland een positief schooljaar wensen. Ik riep daarom iedereen het volgende te doen:

 Tweet mij de komende twee weken de foto’s van jouw ingerichte lokaal. Bijvoorbeeld voor en na foto’s, of waar je trots op bent, waar jouw bloed, zweet en misschien wel tranen in hebben gezeten, alle uurtjes die jij er in hebt gestoken omdat jij er een fantastisch schooljaar van wilt maken. Die foto’s werken inspirerend voor collega’s en zo weet je ook, je bent niet alleen!

En dat heb ik geweten! Voor en na foto’s, foto’s van prachtige hoeken, planborden, mooie collages, ik heb ervan genoten. En collega’s op Twitter genoten met mij mee. Belofte maakt schuld, ik beloon vandaag 9 klassen met een boek. Dit doe ik omdat een boek kan zorgen voor mooie momenten in een groep. En ik kan dat doen door Clavis uitgeverij, Unieboek Spectrum en The House of Books die jullie allemaal een heel positief schooljaar willen wensen. Maar de recensies op deze pagina zijn nog niet af. Ik wil dolgraag horen wat jouw groep van het boek vindt. Dus winnaars, stuur de recensie in en ik plaats ze op deze pagina. Daar zijn de uitgeverijen namelijk stik benieuwd naar!

Nog één nachtje slapen – Jacques Vriens & Dagmar Stam – uitgeverij Van Holkema & Warendorf – ISBN: 9789000341290
nogéénnachtjeslapen01
Het verhaal:

Het hele jaar door zijn er feesten waar Wouter en zijn zusje Mieke naar uitkijken. In Nog één nachtje slapen … feest! vieren ze de meest bijzondere feesten van het jaar. Deze feestelijke bundel staat boordevol heerlijke voorleesverhalen over Dierendag, Kerstmis, Sinterklaas, Oudjaar, Moederdag, Pasen en nog veel meer.

Juf Sanne zegt:

Een heerlijk boek om het hele jaar uit voor te lezen. Werkelijk onmisbaar in een kleutergroep. Beste kleuters uit deze prachtige groep. Laten jullie ons weten hoe jullie het boek vinden? De recensie komt op deze pagina te staan. @Eliza_Reinders wint dit boek voor haar zus:
elisa1-2

Willewete Seizoenen – Pierre Winters & Eline Lindenhuizen – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044821062
willeweteseizoenen
Het verhaal:

Soms is het lekker warm buiten. Op andere dagen is het juist heel koud. Dit komt doordat onze wereld seizoenen kent: lente, zomer, herfst en winter. Maar waarom hebben wij seizoenen? Wat gebeurt er in elk seizoen? En waarom zijn seizoenen zo belangrijk? Dit boek geeft antwoord op al je vragen. En meer, want je vindt er ook een leuke knutselopdracht, een versje, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt. Een informatief prentenboek over de seizoenen.

Juf Sanne zegt:

Prachtig geïllustreerd boek waarbij je veel leert over de seizoenen. Het boek vertrekt vanuit de belevingswereld van het kind en na het omslaan van de eerste pagina ga je op een ontdekkingsreis. De serie Willewete is zeer waardevol voor gebruik in het onderwijs. @juf_Sandra! Jij wint dit boek voor jouw groep. Laten jullie weten wat jullie ervan vinden? De recensie van jouw groep komt op deze pagina te staan.
jufsandra1-2
Mr Stink – David Walliams & Quentin Blake – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044818451
mrstink01
Het verhaal:

Chloe is heel erg eenzaam. Dan ontmoet ze meneer Stink. Hij is de enige die aardig is tegen haar, ook al stinkt hij een beetje. Meneer Stink heeft een plaats nodig om te wonen en daarom verstopt Chloe hem in het tuinhuis. Chloe heeft dus nu een geheim. En van het ene geheim komt het andere. Het worden hilarische toestanden met meneer Stink in het tuinhuis. En of Chloe’s moeder, die midden in een verkiezingscampagne zit, daar nu zo blij mee is …
Luchtig verteld met veel humor en veel grappige illustraties. Een aanrader voor kinderen vanaf 8 jaar. Dit boek is ongetwijfeld voor veel kinderen dé opstap naar zelf boeken lezen.

Juf Sanne zegt:

Verhaal met humor en ontroering tegelijk. We verwachten dat de groep van @juf_stash over de grond rolt van het lachen en ademloos zullen luisteren naar dit mooie verhaal. Laat je weten of de verwachting uitkomt?
natasja678

Oorlogsgeheimen – Jacques Vriens – Van Holkema & Warendorf – ISBN: 9789000340248
oorlogsgeheimen01
Het verhaal:

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit eerst wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen en wie er in het verzet zitten. Dan vertelt Maartje aan Tuur dat ook zij een groot geheim heeft. Ineens komt de oorlog heel dichtbij …

Juf Sanne zegt:

Dit boek is spannend tot de laatste bladzijde. Ontroerend tot de laatste bladzijde. En onvergetelijk. Dit boek maakt indruk. Prachtig verhaal van Jacques Vriens, die aan het eind van het boek ook nog vertelt over de totstandkoming van de film.
@IwanBrink, dit boek is voor jouw groep. We zouden heel graag hun mening toevoegen op deze pagina.
iwanbrink08
Het wonderbaarlijke avontuur van Pippa Poezenoortjes – Martine Glaser – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044820782
pippapoezenoortjes01
Het verhaal:

Pippa leeft met mama op een woonboot. Mama is voortdurend aan het werk om de boot leuker te maken en ze heeft geen tijd om met Pippa naar de kermis te gaan. Pippa blijft maar zeuren. Dan zegt mama iets waardoor Pippa plotseling haar oren verliest, haar zachte en bijzondere poezenoortjes. Daarenboven gaan twee meeuwen er meteen met haar oren vandoor. Pippa gaat op zoek naar haar oren en ontmoet de meest bijzondere personages, die haar een ongelooflijk avontuur bezorgen, maar haar ook erg wijs maken. Een fantasievol verhaal, dat heerlijk is om voor te lezen vanaf 6 jaar of zelf te lezen vanaf 8 jaar.

Juf Sanne zegt:

Grappig, vlot geschreven en heerlijk voorleesboek. Het boek verrast je en eindigt steeds anders dan je denkt. Met schattige illustraties van Eline van Lindenhuizen.
@tinyrossar. Dit boek is voor jouw groep. Laten jullie weten of jullie het boek ook zo leuk vinden?
tinyrossar01
Hoera, ik ga logeren! – Marianne Busser & Ron Schröder en Marijke Duffhaus – The House of Books – ISBN: 9789044333596
hoeraikgalogeren01
Het verhaal:

Daan en Steffie gaan bij tante Nel logeren. Voor Steffie is het nieuw, maar ze komt er al snel achter dat logeren vreselijk leuk is. Ze maken samen van alles mee. Als de buurvrouw van tante Nel haar peperdure gouden ring is verloren, helpt de hele buurt met zoeken. Totdat Daan en Steffie de ring ineens op een wel heel vreemde plek vinden. Zo vreemd dat ze zelfs als echte helden in de krant komen te staan.

Juf Sanne zegt:

Super lief boek met verhaal op rijm. Het leuke van het verhaal is dat logeren herkenbaar is, maar Daan en Steffie wel iets heel bijzonders meemaken tijdens hun logeerpartij. Dat maakt het verhaal écht spannend. Ik ben zeer benieuwd @lauramanten, of jouw kleuters dit verhaal ook spannend zullen vinden. Laat je het ons weten?
laura01
Max en de ontplofte vriendschap – Jacques Vriens – Van Holkema & Warendorf – ISBN: 9789000333202
maxontploftevriendschap01
Het verhaal:

In dit tweede deel van de spannende, hilarische serie Kinderen van het Kattenpleintje spelen Max en Sjoerd de hoofdrol. Max en Sjoerd zijn al vrienden vanaf de zandbak. Nu heeft de gemeente het plan om hun geliefde speeltuin op te offeren aan parkeerplaatsen. Hierdoor komen de twee jongen opeens lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ideaal om voor te lezen, in de klas of thuis. En heerlijk om zelf te lezen. Met karakteristieke illustraties van Annet Schaap.

Juf Sanne zegt:

Max en de ontplofte vriendschap is een grappig, spannend, en gezellig boek. De kinderen van het Kattenpleintje is de nieuwste serie van Jacques Vriens. In al zijn boeken speelt vriendschap een belangrijke rol. Maar in dit boek staat de vriendschap tussen Max en Sjoerd op scherp. Komt het wel goed? Het antwoord op deze vraag zou ik graag willen horen van @justbrittje en haar groep 4. We horen het graag!
justbrittje04
Kwakbollen en kuitenbijters – Rien Broere & Hiky Helmantel – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044819472
kwakbollen01
Het verhaal:

Op het kleine eiland Ukval wonen twee piratenbendes. Die van Ake en die van Bulle. Al jaren maken ze elkaar het leven zuur. En eigenlijk weet niemand waarom … Akes dochter Ose vindt dat hele piratengedoe maar flauwekul. Maar als ze de aangespoelde jongen Knorre leert kennen, belandt ze toch in een hele reeks piratenavonturen. Een groot boek boordevol kleurenillustraties met 30 grappige piratenverhalen. Heerlijk om voor te lezen!

Juf Sanne zegt:

Korte verhalen van ongeveer 2,5 pagina, ideaal om steeds even uit voor te lezen. Een lekker stoer boek met een klein hartje;-). Mooie en soms zeer grappige illustraties van Hiky Helmantel
@margotzegtdit: We zijn benieuwd om welk verhaal jouw kinderen het hardst moeten lachen. Laat je het ons weten?
margot03
Het geheim van Joris en Draakje – Jeroen Schipper & Vera de Backker – Levendig Uitgever – ISBN: 9789491740169
geheimvanjorisendraakje01
Het verhaal:

Joris ligt in bed samen met Draakje. Op de plaat op zijn kamer staan libellen, mollen en bomen. Maar zijn het echt libellen, mollen en bomen? Of is er iets geheimzinnigs aan de hand? Luister mee als Joris het geheim aan zijn Draakje vertelt. Een feestelijk sprookje met prachtige verrassingen … Het geheim van Joris en Draakje is een mooi verhaal om voor te lezen. Op de cd in het boek staan liedjes die bij het verhaal horen. Gezellig om samen te luisteren of mee te zingen. De vijf liedjes vormen samen een minimusical om met een groep jonge kinderen in te studeren en op te voeren. Compleet met draaiboek, suggesties voor kleding en decor en extra activiteiten!

Juf Sanne zegt:

Een sprookjesachtig boek met prachtige illustraties van Vera de Backker, die het verhaal en de liedjes van Jeroen Schipper tot leven wekken. Dit bijzondere boek komt met een complete musical die in zes scenes wordt uitgewerkt. Ideaal voor op school of naschoolse opvang. Al het werk is voor je gedaan want op de cd met liedjes staan diverse documenten om je het leven makkelijk te maken. Een powerpoint die op de achtergrond mee kan spelen, de muzieknotatie, een draaiboek waarbij de rollen en de teksten staan beschreven en zelfs uitgewerkte dansjes bij de vijf liedjes die natuurlijk ook op de cd staan. Deze liedjes worden ook instrumentaal aangeboden.
Je koopt het boek inclusief cd en je bent klaar! Nou ja, nog wel even oefenen en spullen verzamelen. Maar dan maak je zeker de blits met deze minimuscial. Eentje om van te dromen … @mijnhartje45, Wat zeggen jouw kleuters van dit mooie boek? We horen het graag!

mijnhartje1-2