Alles behalve komkommertijd

De vakantie is bijna achter de rug. Regio Noord begint a.s. maandag weer, Zuid een weekje later en weer een week later regio Midden. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vond het op het gebied van ontwikkelingen in de wereld alles behalve komkommertijd. Ik was, ben en blijf bijzonder geschokt door de crash in Oekraïne.

Ook geschokt door de berichtgeving van mooie mensen die de zin van het leven niet meer zien en kiezen om ons te verlaten en daarnaast iemand in mijn omgeving die juist bijzonder hard vecht tegen een vreselijke rot ziekte om te kunnen genieten van het leven met haar gezin. Alle ontwikkelingen in Gaza en Israël, en de gebeurtenissen in Irak, de vele vluchtelingen, mensen in doodsangsten op een berg zonder eten en drinken. Foto’s die verschijnen op Facebook en Twitter van kinderen die geweren op zich gericht krijgen of zelfs eentje waarbij een kind van 7 een afgehakt hoofd van een soldaat vasthoudt in Syrië. Heel eerlijk? Ik heb het er moeilijk mee. De wereld kan zo mooi zijn, en ook zo verschrikkelijk lelijk. Wat doet de mensheid elkaar toch aan? Waarom?

Al die ellende … ik wil wat doen. Omdat ik weet dat veel collega’s komende week weer aan de slag gaan met het inrichten van hun klas met misschien eveneens zo’n zwaar gevoel en omdat ik iets wil doen, íets móét doen. Hoe klein dan ook. Omdat ik stiekem, diep in mijn hart, toch een enorme optimist ben en meer geloof in het mooie van de mens dan in het donkere. Omdat ik heb gezien dat het kan. Dáárom ben ik op Twitter begonnen met een actie.

Tweet mij de komende twee weken de foto’s van jouw ingerichte lokaal. Bijvoorbeeld voor en na foto’s, of waar je trots op bent, waar jouw bloed, zweet en misschien wel tranen in hebben gezeten, alle uurtjes die jij er in hebt gestoken omdat jij er een fantastisch schooljaar van wilt maken. Die foto’s werken inspirerend voor collega’s en zo weet je ook, je bent niet alleen!

Stuur mij dus dié foto, je kunt mij vinden op Twitter onder de naam @jufsanne. Een kleine moeite, en wie weet, beloon ik die moeite met een geweldig (voorlees)boek. Een boek brengt mooie momenten in een klas. Ontroert een kind, brengt een glimlach op zijn gezicht, krijgt ‘m aan het lachen. Het is een klein gebaar, maar dat kan ík doen en het brengt mij vreugde. En zeer waarschijnlijk een klas vol mooie kinderen en hun leerkracht ook. Dit is mijn manier, zo verspreid ik positiviteit. Want positiviteit moet overwinnen. Ik wens jullie een FANTASTISCH positief schooljaar! Geef het door!

Hier enkele inzendingen van collega leerkrachten. De winnaars van de boeken meld ik op Twitter.

bovenwijzer02

bovenwijzer14

 

bovenwijzer03 bovenwijzer04 bovenwijzer05 bovenwijzer07 bovenwijzer09 bovenwijzer11 bovenwijzer12 bovenwijzer13 onderwijzer02