Vakantie! Neem deze tips mee.

Het schooljaar zit er weer (bijna) op, we kunnen straks allemaal genieten van zes weken welverdiende rust. Het blijft wel ontzettend belangrijk dat kinderen, ook tijdens de vakantie, blijven lezen. Kinderen moeten het lezen op peil houden om een terugval te voorkomen. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar goede leestips voor kleuters t/m groep 5.

Max en de ontplofte vriendschap – Jacques Vriens & Annet Schaap – Van Holkema en Warendorf – ISBN: 9789000333202

De kinderen van het Kattenpleintje deel2 Max COV voorstel4.indd

Het verhaal:
In dit tweede deel van de spannende, hilarische serie Kinderen van het Kattenpleintje spelen Max en Sjoerd de hoofdrol. Max en Sjoerd zijn al vrienden vanaf de zandbak. Nu heeft de gemeente het plan om hun geliefde speeltuin op te offeren aan parkeerplaatsen. Hierdoor komen de twee jongen opeens lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ideaal om voor te lezen, in de klas of thuis. En heerlijk om zelf te lezen. Met karakteristieke illustraties van Annet Schaap.

Klik op lees verder voor de recensies:

Juf Sanne zegt:
De kinderen van het Kattenpleintje is de nieuwste serie van Jacques Vriens. Het eerste deel, Steffie en de mislukte inbrekers, heb ik al eens besproken. Dit deel was mij zo goed bevallen, dat ik zonder aarzelen deel twee heb aangeschaft. En dat daar heb ik geen spijt van. Max en de ontplofte vriendschap is een grappig, spannend, en gezellig boek. Natuurlijk niet op alle momenten. Wanneer Max ruzie krijgt met zijn beste vriend en het nooit meer goed lijkt te komen, maken wij ons wel even zorgen tijdens het lezen. Het bracht ook weer stof waarover gepraat werd. “Vrienden maken ook weleens ruzie, dat hoort erbij, toch?” zegt mijn dochter. We hebben er een goed gesprek over. Zichtbare opluchting dat alles uiteindelijk goed afloopt. Goed te lezen dat boeken met de tijd meegaan. Er wordt regelmatig gesproken over smartphones en het ontwerpen van een website. Helemaal de wereld van het kind van nu.  Mijn top (voor)leestip van deze maand.

Meer weten over het boek? Bekijk het filmpje:

Hond bijt Wolf – Sylvia Vanden Heede & Marije Tolman – Lannoo – 9789401401913

UJ0681_Hond bijt wolf_COV OK.indd

Het verhaal:
Een lekker stout verhaal van de veelgeprezen auteur van Vos en Haas. Hond heeft een bot. Dat kreeg hij van zijn baas. Hij is er erg blij mee. Kijk, daar is de baas weer. ‘Ik heb iets voor jou’, zegt hij. Is het nog een bot? Nee! Het is een pup! Daar is Hond niet blij mee. Maar dan komt Wolf…

Juf Sanne zegt:
Uitgeverij Lannoo heeft een uitstekende serie voor beginnende en gevorderde lezers. Hond bijt Wolf bezit een flinke portie humor en zelfs spanning. De boeken bevatten een echt verhaal en zijn met ongeveer 120 blz een echte uitdaging voor beginnende lezers (AVI start tot M3). Schrijven voor deze doelgroep is echt een vak apart. Sylvia Vanden Heede is waanzinnig begaafd hierin. Ik raad dit boek aan voor kleuters die volgend jaar naar groep 3 gaan en al aardig kunnen lezen.

Job en de duif redden Kip – Evelien De Vlieger & Noëlle Smit – Lannoo – ISBN: 9789401400138

jobendeduifreddenkip01

Het verhaal:

Een grappig vervolg op het bekroonde Job en de duif. Een boek voor eerste lezers van Evelien De Vlieger met kleurrijke illustraties van Noelle Smit. De moeder van Job heeft zin in een vers ei en ze koopt een kip. Maar de kip legt geen ei. Jobs moeder geeft de kip nog een week de tijd, maar dan moet ze in de pan. Dat laten Job en de duif niet gebeuren.


Juf Sanne zegt:
Job en de duif redden Kip is zeer geschikt voor lezers die volgend jaar naar groep 4 gaan. Elke bladzijde bevat één of meerdere illustraties van Noëlle Smit. Weer een boek met een langere verhaallijn met spanning en humor. De zinnen zijn al iets langer en bevatten langere woorden.

De zeepridder – Kristien In-’t-Ven & Mattias De Leeuw – Lannoo – ISBN: 9789401401685

dezeepridder01

Het verhaal:
Ridders stinken. Ze wassen zich niet. Of maar één keer per jaar. De zeepridder wel. Hij is dol op wassen. Vechten kan hij ook goed. Hij is dapper én proper. De zeepridder Roger De Sein Tro Pee en zijn maatje Fons gaan op pad om een draak te verslaan. In ruil krijgt hij van Koning Felix de Eerste de Beste de hand van zijn dochter. Dat hoopt hij toch… Maar er is een kaper op de kust: graaf Grijs, die de wereld onveilig maakt op zijn paard Macho. Wie is het sterkst en wie het slimst? En wie verovert het hart van de prinses?

Juf Sanne zegt:
Het verhaal van De Zeepridder is humoristisch, leuk voor stoere jongens én meiden. Het leest makkelijk weg door de blokjes van regels. De tekeningen complementeren het verhaal uitstekend, echt hilarisch af en toe.
Geschikt voor lezers die volgend jaar naar groep 4 gaan, maar ook voor kleuters die al goed kunnen lezen.
Superjuffie in de soep – Janneke Schotveld & Annet Schaap – Van Holkema & Warendorf – ISBN: 9789000326853
superjuffieindesoep01
Het verhaal:

Het is al de tweede keer in korte tijd dat er bijna een dier stikt in een stuk plastic dat in de zee drijft. Juf Josje en de kinderen besluiten daar iets tegen te doen, maar meester Snor vindt dat helemaal geen goed plan. Hij vindt dat juf Josje de kinderen te veel opjut, en houdt haar nog beter in de gaten dan anders. Het is vreselijk moeilijk om steeds weer nieuwe smoezen te verzinnen. De dag dat meester Snor haar gaat ontslaan lijkt steeds dichterbij te komen. Ook al is de dreiging groot, Superjuffie vliegt toch weg om een bruinvis in nood te redden. Maar kan ze eigenlijk wel zo lang onder water blijven?

Juf Sanne zegt:

Wat ik zo goed vind aan de Superjuffie boeken is dat, naast een spannend verhaal, ook bewustzijn wordt gecreëerd voor onze flora en fauna en de manier waarop we daar mee omgaan. Heel simpel en duidelijk komt naar voren dat wij, de mensen, er maar een potje van maken en dat alleen wij ervoor kunnen zorgen dat dit aangepakt wordt. Superjuffie in de soep is weer een super spannend avontuur, geschikt om voor te lezen aan kinderen van 7 tot en met 9 jaar en vanaf 9 prima om zelf te lezen. En onthoud, meester Snor is misschien een knorrepot, maar hij is ook de slechtste niet;-).

Het raadsel van Londen – Geronimo Stilton – Uitgeverij De Wakkere Muis – ISBN: 9789085922667

geronimo

Het verhaal:

Als Geronimo op een geheime missie naar Londen wordt gestuurd door agent Nul Nul K gaat Klem met hem mee. Toevallig moet Klem namelijk ook in de Engelse hoofdstad zijn in verband met zijn deelname aan een grote wedstrijd voor illusionisten! Zoals gewoonlijk gaat er bij Klem tijdens de wedstrijd iets mis. Drie keer raden wie dat zal moeten oplossen … Wil je weten hoe Geronimo zich uit deze hachelijke situatie redt? Lees dan Het raadsel van Londen!

Juf Sanne zegt:
Kinderen die moeite hebben met lezen of niet bijzonder van lezen houden. De boeken van Geronimo Stilton bieden wellicht uitkomst. Elke pagina bevat diverse illustraties, woorden worden opgelicht en spetteren van de pagina. Het mooie is dat er ook een uitgave is waarbij de pagina een andere indeling heeft dan het origineel en ook zijn sommige woorden vervangen voor makkelijkere te lezen woorden. Er staat ook op het boek aangegeven: dit is een makkelijk lezen boek. Prettig dat het positief geformuleerd wordt, i.p.v. dit is een boek voor moeilijke of lastige lezers. In een andere editie zitten zelfs meer pagina’s waarbij de kinderen Engelse woorden kunnen leren. Dus ook aan kinderen die wel houden van een uitdaging is gedacht.
Helemaal leuk is dit vakantiepakket met een avontuurlijke strip en vakantieboek met spellen en puzzels. Verkrijgbaar voor een aantrekkelijke prijs van €9,95.
DWM_ZM_2014_175x250.indd
En deze tips van uitgeverij Kluitman:
eerstegroteleesboek
Mijn eerste grote leesboek is een verzameling van vier boeken voor kinderen die nét kunnen lezen, over vrolijke, herkenbare onderwerpen als vakantie, voetbal, dieren en wonen op een boot
koenkampioen01

Broekie gaat op werkweek met school en daarom krijgen Koen en zijn teamgenoten twee invaltrainers. Daniel en Pablo leren de spelers van FC Top vette trucs en de wedstrijd tegen het sterke Bakkum Boys wordt met ruime cijfers gewonnen. Koens team denkt nu dat ze ook blijven winnen als ze gaan pingelen en niet meer goed samenspelen.

Koen maakt zich zorgen over de wedstrijd tegen VV Bedum. Niels heeft nog steeds veel last van zijn pijnlijke schouder. Toch is het belangrijk dat Niels meespeelt. Op het laatste moment krijgt Koen een cool idee. Hij bedenkt dat de voetballers van FC Top samen sterk kunnen zijn en dat moeten ze laten zien in het spannende duel.

normaleouders

Gezocht: normale ouders is een bind-up van Het limonadevliegtuig, De Minimalistraler én een geheel nieuw boek over de bijzondere familie De Bruin.

Gijs de Bruin is heel gewoon. Maar dat kun je van de rest van zijn familie niet zeggen… Zijn moeder schrijft kookboeken en verzint daarvoor de raarste recepten. Zijn tweelingzusjes zijn alleen uit elkaar te houden als hun moeder een gekleurde stip op hun voorhoofd zet. En zijn vader is uitvinder. Van heel bijzondere uitvindingen…

Zo raakt de familie De Bruin verzeild in allerlei bizarre situaties. In combinatie met de humoristische tekeningen van Katrien Holland, krijgt deze supergrappige serie weer nieuw leven ingeblazen!

Superleuk, dik boek voor iedereen die van lachen houdt. :