Op vakantie? Neem luisterboeken mee!

Ik ben een fan van luisterboeken. Heerlijk om in de klas te gebruiken tijdens de tekenles of het melk drinken. Luisterboeken kunnen de luistervaardigheid aanzienlijk verbeteren, vergroten de concentratie, en het taalbegrip en woordenschat van kinderen worden uitgebreid. Niet alleen op school zijn de luisterboek goed in te zetten, ook thuis of in de auto onderweg naar de vakantielocatie. Dit zijn mijn top tips voor deze vakantieperiode:

 

dagboekvaneenmuts01 grotevragenluisterboek gruffaloluisterboek01 isliefdebesmettelijk levenvaneenloser_eenhondenleven maxendemaximonsters01 Lees verder om de tips te bekijken:

 

Max en de Maximonster luisterboek – Maurice Sendak – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047615545 maxendemaximonsters01 Het verhaal:

De avond dat Max zonder eten naar bed wordt gestuurd, groeit er een bos in zijn kamer. De zee komt aanrollen en Max gaat op weg naar het eiland waar de Maximonsters wonen. Hij is niet bang, hij temt de Maximonsters door diep in hun gele ogen te kijken. De Maximonsters maken hem koning en er wordt een wild feest gevierd. Maar toch voelt Max zich eenzaam…

Juf Sanne zegt:

Max en de Maximonsters. Wereldberoemd. Er is zelfs een film gemaakt n.a.v. dit klassieke prentenboek van Maurice Sendak. Het luisterboek wordt zeer plezierig voorgelezen door Lies Visschedijk en wordt ondersteund door stemmige muziek die zorgt voor een spannende en mystieke sfeer. Kinderen zullen ademloos luisteren naar  de avonturen van Max. Daarnaast bevat dit luisterboek nóg vijf verhalen van Sendak. Een rustig luisterboek van 48 minuten voor kinderen vanaf drie jaar.

Het Grote Gruffalo luisterboek – Julia Donaldson & Axel Scheffler – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047612476

gruffaloluisterboek01 Het verhaal:

De Gruffalo – Muis houdt zijn vijanden op een afstand door ze bang te maken met een monster, de Gruffalo. Muis is in zijn sas; de Gruffalo bestaat immers helemaal niet. Maar oooooh! Wat is dát dan?! Het kind van de Gruffalo – De Gruffalo blijkt een kind te hebben, en wat voor één! De kleine variant van het gruwelijke monster laat zich niet bang maken door haar vader, die angstaanjagende verhalen vertelt over de Grote Vreselijke Muis die in het bos woont. In plaats daarvan gaat het Gruffalootje zelf op onderzoek uit.

Juf Sanne zegt:

De Gruffalo wordt waanzinnig leuk voorgelezen door Lies Visschedijk en prachtig ondersteund door geluideffecten en muziek. Lies geeft alle karakters een eigen stem, heel herkenbaar en spannend! Bij beide verhalen hoort een lied, lekker hard meezingen in de auto of in de klas dus. Geschikt voor kinderen vanaf vier jaar, duurt ongeveer 30 minuten.

Tip! Uitgeverij Rubinstein heeft bij dit luisterboek een lesbrief gemaakt.

 

Grote vragen van kleine mensen – Gemma Elwin Harris & Robbert Dijkgraaf – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047617082

grotevragenluisterboek

Het verhaal:

Vragen stellen is het beste wat er is. Als Einstein zich niet de hele tijd van alles had afgevraagd, was hij nooit zo geniaal geworden! Vooral kinderen stellen die grote, belangrijke vragen. Waarom is water nat? Wie is God? De leukste vragen (en antwoorden) zijn geselecteerd en vormen samen een essentieel luisterboek voor nieuwsgierige kinderen!

Kinderen kennen Nienke de la Rive Box en Bart Meijer natuurlijk als vaste presentatoren van Het Klokhuis – Het televisieprogramma waarin interessante vragen aan de orde komen en De la Rive Box en Meijer hun stinkende best doen om die zo goed mogelijk te beantwoorden! De vragen worden gesteld door ware voorleeskampioen Mees van Santen. In 2013 won Van Santen de Nationale Voorleeswedstrijd van Stichting Lezen.


Juf Sanne zegt:

Luisterboek waarbij diverse vragen worden gesteld én beantwoord door zeer bekende experts als David Attenborough en Richard Dawkins. Elke expert wordt na het stellen van de vraag netjes voorgesteld. Ze beantwoorden de vragen op een zeer begrijpelijke manier en ondersteund door soms komische verhalen. Het boek is oorspronkelijk Engels en vertaald door Gouden Griffel-winnaar Jan Paul Schutten. De manier waarop het luisterboek wordt voorgelezen is voor dit genre zeer belangrijk. Nienke de la Rive Box en Bart Meijer, de presentatoren van Het Klokhuis slagen erin de moeilijke antwoorden sju te geven. Je blijft luisteren! Geschikt voor nieuwsgierige kinderen die alles willen weten. Een luisterboek van 2 uur met wel 50 antwoorden op vragen voor kinderen vanaf 8 jaar. Ook verkrijgbaar als boek.

 

Dummie de Mummie en de gouden scarabee – Tosca Menten – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047613893
dummiedemummie01
Het verhaal:

Stel je voor. Je heet Goos Guts, je bent doodnormaal en je woont in het saaiste dorp van de wereld. Op een dag loop je je slaapkamer binnen, je ruikt iets vies, kijkt rond, en je ziet ineens een mummie in je bed. Wat doe je dan? Ja, je schrikt je rot, natuurlijk. En dan doe je je ogen dicht, je telt tot tien en dan is hij weer weg. Maar stel je nou eens voor, hè, dat die mummie daar na die tien tellen nog steeds ligt… En na twintig tellen ook…! Wat doe je dan? Goos pakte het pincet uit de verbandtrommel en zijn vader plakte het laatste strookje ermee vast. ´Oke, daar gaan we,´ zei hij. ´Misschien valt het mee.´ Toen tilde Klaas het laatste flapje op. Het viel niet mee. Ze schrokken zich zelfs het apezuur. ´Plofzak Drollemans, die krijgt later nooit verkering,´ fluisterde Klaas. ´Ontzettend,´ griezelde Goos.

Juf Sanne zegt:

Mijn dochter is leesgek én luisterboek verslaafd. Het is niet ongewoon dat ze meeleest in een boek dat als luisterboek opstaat. Zo ook bij Dummie de Mummie en de gouden scarabee. Wat heeft zij gebruld van het lachen. Dummie de Mummie is een waanzinnig humoristisch, spannend en amusant verhaal. Niet voor niets komt er in oktober een film uit n.a.v. het boek. Tosca Menten leest het boek zelf voor en doet dit op uiterst geestige wijze. Bij ons thuis een absolute favoriet!
Dagboek van een muts: Avonturen uit een niet zo perfect leven – Rachel Renée Russell – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047617099

dagboekvaneenmuts01 Het verhaal:

Hoe word je populair zonder coole smartphone of hippe outfit? Een nieuwe school, nieuwe aartsvijanden. En ook een nieuw dagboek, zodat Nikki al haar ellende kwijt kan. Een nieuwe school, nieuwe aartsvijanden. En ook een nieuw dagboek, zodat Nikki al haar ellende kwijt kan. Wanneer haar vader, ongediertebestrijder, een contract sluit met een poepiesjieke eliteschool, krijgt Nikki een beurs. Maar… hoe word je populair zonder coole smartphone of hippe outfit? DUH. Niet dus! De populaire meiden negeren Nikki, hottie Brandon merkt haar alleen op wanneer ze weer eens een ENORME blunder begaat en zelfs haar echte vrienden zien haar niet meer staan als MacKenzie ze uitnodigt voor een feest. Ellendiger kan het niet. Toch?

Juf Sanne zegt:

Dagboek van een muts wordt voorgelezen door actrice en cabaretière Plien van Bennekom. Ze is vooral bekend als helft van het droogkomische duo Plien & Bianca. En wauw, zij is echt geknipt hiervoor. HI-LA-RISCH. Ruim 2,5 uur luisterplezier gegarandeerd om je dubbel van het lachen te krijgen. Heerlijk, dat valse gedoe tussen die meiden.  Voor kinderen vanaf 10 jaar.

 

Het leven van een Loser: een hondenleven – Jeff Kinney – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047615590

levenvaneenloser_eenhondenleven

Het verhaal:

Zomervakantie! Bram vraagt zich af waarom iedereen zo nodig naar buiten moet als de zon schijnt. Als zelfbewust ‘binnenmens’ beleeft hij zijn ideale vakantie: lekker gamen met de gordijnen dicht. Maar dan… Bram Botermans vindt zichzelf perfect! Maar jij en ik weten wel beter: Bram zal altijd een sukkel blijven.

Zomervakantie! Bram vraagt zich af waarom iedereen zo nodig naar buiten moet als de zon schijnt. Als zelfbewust ‘binnenmens’ beleeft hij zijn ideale vakantie: lekker gamen met de gordijnen dicht. Maar dan bedenkt zijn moeder de ‘perfecte’ vakantie: ze organiseert ZOMERACTIVITEITEN! Bram moet naar het zwembad en er is een verplichte LEESCLUB VOOR JONGENS. Bram bedenkt een list: hij gaat geld verdienen als tuinier. Maar ontloopt hij daarmee zijn moeders plannen? Of is hij deze vakantie veroordeeld tot zijn familie?

Juf Sanne zegt:

Het leven van een Loser – Een hondenleven is het vierde luisterboek over de geboren loser Bram Botermans. Acteur, schrijver en cabaretier Job Schuring leest wederom voor. Dat doet hij bijzonder goed en waanzinnig grappig. Mede dankzij de hilarische geluidsfragmenten bezorgt dit luisterboek je regelmatig lachstuipen. De reistijd zal aanzienlijk korter zijn. Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Luisterduur: 1,5 uur.

Is liefde besmettelijk? Izzy Love – Manon Sikkel – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047615620

isliefdebesmettelijk

Het verhaal:

Isa (11) is weg van Tristan. Op haar weblog legt ze uit wat liefde is, geeft tips en vertelt liefdesverhalen. Haar hele leven staat op z´n kop…
Mijn naam is Isabella Strombolov (volgens mijn paspoort) of Isa (volgens mijn vrienden) of Izzylove (volgens iedereen die mijn dagboek op internet leest). De eerste elf en een half jaar van mijn leven waren helemaal perfect. Nou ja, misschien niet perfect, gewoon goed genoeg. Maar van de ene op de andere dag is mijn leven veranderd in een complete chaos. Waarom heeft niemand mij gewaarschuwd dat liefde besmettelijk is?

Juf Sanne:

Echt een luisterboek voor tienermeiden. Een boek over dingen waar meisjes op deze leeftijd mee bezig zijn of misschien wel waar ze van dromen. Je zit snel in het verhaal en je zult zeker moeten lachen. Ook moeders zullen geen bezwaar hebben om naar dit luisterboek te luisteren. Is liefde besmettelijk? is het eerste deel over IzzyLove en werd bekroond met de Hotze de Roos-prijs en de Debuutprijs van de Jonge Jury. Schrijfster Manon Sikkel won twee keer de prijs van de Nederlandse Kinderjury en kreeg ook een Pluim van de Senaat.