Kleuteruniversiteit inspiratiedag Tilburg 6 september 2014

Op 6 september 2014 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. De onderwerpen van de workshops zijn zeer uiteenlopend, voor ieder wat wils. Bedoeld om je te enthousiasmeren en praktisch van aard zodat je direct aan de slag kunt met jouw groep.

Deze keer is de locatie van de inspiratiedag de OBS Koolhoven in Tilburg. We hebben weer een leuk programma voor je! Lees verder …

Programma en dagindeling

08:45 – 09:15 – inloop
09:15 – 09:30 – welkom + uitleg
09:30 – 10:30 – workshopronde 1
10:30 – 10:45 – pauze
10:45 – 11:45 – workshopronde 2
11:45 – 12:30 – lunch
12:30 – 13:30 – workshopronde 3
13:30 – 14:30 – optreden & signeersessie Kathleen Amant, bekend van de Anna en Heksje Mimi boeken!

Lees verder om te zien welke workshops er deze keer zijn …

Welke workshops zijn er?

Workshop A – Marije Andringa van Jufmarije.nl – Kleuters in the Cloud

Tijdens deze workshop laat Marije leerkrachten in aanraking komen met allerlei mogelijkheden van ICT en het internet bij kleuters.  Ze laat zien hoe je als leerkracht internetbronnen effectief kunt organiseren en hoe ICT onderdeel wordt van het klassenmanagement.

Workshop B – Maike Douglas  van jufmaike.nl – Slimme kleuters

Soms zit je als leerkracht met de handen in het haar. Slimme kleuters  .. Ze kunnen en willen méér dan het standaard aanbod. Maar hoe kun je dat bieden in een al volle en drukke groep? Hoe zorg je ervoor dat ze zich uitgedaagd blijven voelen, zonder al te veel uit te wijken naar de stof van groep 3? In deze workshop reikt juf Maike inspirerende suggesties aan en geeft ze advies.

Workshop C – Liesbeth van den Berg van Kinderboekenmuziek.nl – Een muzikaal feestje tijdens de Kinderboekenweek!

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar feest. Tijdens deze workshop krijg je leuke praktische tips op het gebied van muziek en beweging die je meteen kunt inzetten. Zo leer je onder andere spelen in een feestorkest, een slinger knippen met je hele lijf, een feestelijke optochtlied zingen en een muzikale taart bakken. Er wordt ook aandacht besteed aan het boek ‘Het Grote Slaapfeest’ van David Melling.

Workshop D – Henrike van den Hurck van Kleuterklasse.nl – Van Nature Nieuwsgierig!

Jonge kinderen zijn eindeloos gefascineerd door de natuur. Ze volgen mieren en spinnen, kijken naar wolken, plukken bloemen. Kleuters zijn biologen in de dop! En wat is er mooier dan samen met de kleuters op onderzoek uit te gaan in de natuur?

In deze workshop laat ik je zien hoe je natuuronderwijs aan kleuters kunt vormgeven, ook als je zelf geen groene vingers hebt. Je krijgt tips voor activiteiten en materialen waarmee je direct in (en buiten!) de klas aan de slag kunt, vooral gericht op de herfst en de winter. Want ook in de wat koudere jaargetijden zijn jonge kinderen ‘van nature nieuwsgierig’!

Workshop E – Sander Gordijn van meesterSander.nl – Kleuters en apps

Op welke manier kan je apps inzetten bij de kleuters? In deze workshop geeft Sander Gordijn (kleutermeester & ICT-Coördinator) antwoord op deze vraag.  Hij neemt je mee naar zijn kleuterklas en vertelt over eigen ervaringen met de iPad in de onderbouw. Na afloop ken je educatieve Apps & verschillende werkvormen met apps om gelijk mee aan de slag te gaan in je eigen klas.

Workshop F – Rianne Hofma  van Mindmappenmetkleuters.nl – Mindmappen met kleuters

“Een mindmap is een visueel diagram dat gebruikt wordt om informatie vast te leggen en te organiseren op een manier die past bij hoe onze hersenen van nature werken” (citaat Tony Buzan). Mindmappen met kleuters is Rianne’s specialiteit. Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar ook voor kleuters zijn er voldoende mogelijkheden om ze van mindmapping te laten profiteren. Het visualiseren van woorden zorgt ervoor dat kleuters in staat zijn om mindmaps te ‘lezen’. Ze zet deze werkvorm met name in bij woordenschatontwikkeling en begrijpend luisteren. In deze workshop zal Rianne je aan de hand van diverse praktijk voorbeelden inspireren, zodat je ook in jouw kleutergroep met mindmappen aan de slag kunt!

Workshop G – Sanne Ramakers van JufSanne.com – Lowbudget Engels met kleuters

Kinderen leren makkelijk een tweede taal, dat is algemeen bekend. Steeds meer scholen beginnen met Engels op de basisschool voor kleuters. In workshop Lowbudget Engels met kleuters laat Sanne zien dat Engels eenvoudig te integreren is in het dagelijkse programma zonder de hulp van een methode. Wat komt er aan bod:

– Hoe maak je gebruik van de materialen die aanwezig zijn in jouw klas
– Hoe kun je eenvoudig aansluiten bij het thema in van dat moment
– Hoe kun je muziek en internet inzetten om Engels aan kinderen te leren

Sanne wijst je de weg naar een succesvol Engels aanbod in de klas, zelfs als je de Engelse taal zelf niet heel goed beheerst. Engels is leuk! Just do it!

Inschrijven

Inschrijven voor deze gezellige en leerzame dag kan via de website van Kleuteruniversiteit. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus wacht niet te lang met aanmelden. Kleuteruniversiteit is er vóór kleuterleerkrachten dóór kleuterleerkrachten!