Nieuwe boektitels en een luistertip

Zoals je wel weet ben ik dol op boeken en houd ik je graag op de hoogte van de mooiste nieuwe titels. Deze keer noem ik ook weer een luisterboek suggestie in het kader van De week van het Luisterboek! En heb je het boekenblog goed gelezen? Dan zit er wellicht een prijs voor je in het verschiet.

Gewonnen – Ruth Wielockx – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044821963

gewonnen

 

Het verhaal:

Opgelet!
Is iedereen klaar voor de race?
Zit iedereen op zijn plaats?
Drie … twee … één … Start!

Een snel en grappig boek over een spannende race. Maar valt deze wedstrijd wel te winnen?

Juf Sanne zegt:

Bij het zien van de voorkant van het mooi boek ‘Gewonnen’, zou je misschien kunnen denken dat het verhaal om een race gaat. En dat is ook zo, maar niet een race die je direct zou verwachten. Dat maakt de verrassing aan het eind des te leuker. Die verrassing verklap ik niet, die moét je echt zelf beleven. Dus over de inhoud wil ik verder ook niet al te veel kwijt. Daarom vertel ik je dat ‘Gewonnen’ een heerlijk boek is, met bijzonder mooie tekeningen. Ruth Wielockx heeft oog voor detail, speelt met kleuren en schaduw en heeft humor die af en toe in de tekeningen luid en duidelijk doorkomt. Heb jij het sleuteltje op de racewagen al ontdekt? Dat is geen toeval hoor. Go team Clavis! Als juf zie ik ook educatieve mogelijkheden met dit boek. En als moeder? Bereid je maar voor dat je dit boek keer op keer weer opnieuw moet lezen. Want hij blijft gewoon zó leuk!

Lees verder voor meer recensies en een prijs …

Superjuffie luisterboek – Janneke Schotveld – Voorgelezen door Georgina Verbaan – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047615637

superjuffieluisterboek01

Het verhaal:

Juf Josje lijkt een heel gewone juf, maar er is iets bijzonders met haar aan de hand. Als er een dier in nood is, verandert ze namelijk in Superjuffie. Zodra ze een hap van haar krijtje neemt, krijgt ze superkrachten en schiet ze als een groene tornado door de lucht. Al snel ontdekken haar leerlingen haar gave, maar gelukkig beloven ze niets tegen de strenge directeur te zeggen. Samen verzinnen ze allerlei uitvluchten als juf Josje weer eens te laat op school komt met takjes in haar haar of een eendje in haar jaszak. Ondertussen gebeuren er heel vreemde dingen in de stadsdierentuin: de directeur is plotseling vertrokken en er wordt een tijger ontvoerd. Komt Superjuffies hulp op tijd?

Juf Sanne zegt:

Superjuffie vertelt het verhaal over Juf Josje. Zij heeft een geheim waarbij ze regelmatig met haar werk in de knoei komt. Juf Josje kan dieren in nood horen en bij het eten van een krijtje verandert ze in Superjuffie. Superjuffie redt alle dieren en kan ook met ze praten. Is de redding voorbij dan verandert ze weer in Juf Josje en hoort ze de dieren niet meer. Haar groep komt er op een gegeven moment achter waarom de juf af en toe het lokaal uit vlucht en helpt haar te beschermen tegen de strenge directeur. Op vindingrijke wijze verzinnen de kinderen manieren om ervoor te zorgen dat Superjuffie haar belangrijke werk kan blijven doen. Een diepere verhaallijn binnen het boek maakt het spannend en zorgt ervoor dat het een uitermate geschikt boek is om voor te lezen in de klas. Het boek zit vol humor, simpele illustraties en valt bij dochter erg in de smaak.

Een tijdje geleden heb ik Superjuffie voor mijn dochter voorgelezen. Maar kinderen houden van herhaling. Een luisterboek maakt dat mogelijk. En daarnaast stimuleert het de luistervaardigheid, de woordenschat en zinsbouw net zo goed als voorlezen. Luisterboeken zijn té gek! Je kunt ze ook zeker inzetten in de klas. Wil je weten hoe? Uitgeverij Rubinstein biedt speciale lesbrieven in het kader van de Week van het Luisterboek. Wat handig!

Oh ja, de luistercd van Superjuffie wordt voorgelezen door Georgina Verbaan. Ze doet dit echt zo leuk! Wat een veelzijdige vrouw. Ik zie wel een rol als ‘Superjuffie’ voor haar, hoor!

luisterboeklesbrief01

De blote billen plons – Judith Koppens & Tineke Meirink – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044821598

blotebillenplons01

Het verhaal:

‘Pff wat is het warm vandaag hé,’ zucht Muis.
‘Ja, ik heb het te warm om te spelen,’ zegt Hond.
‘Zullen we gaan zwemmen?’ stelt Aap voor. ‘Dan koelen we wat af.’
Dat vinden Muis en Hond een goed idee. Hond rent heen en weer naar huis om heel wat spulletjes te gaan halen. Als ze eindelijk klaar zijn om te gaan zwemmen, blijkt Hond zijn zwembroek vergeten te zijn. Maar Aap heeft weer een geweldig idee. Ze doen gewoon de-blote-billen-plons!

Juf Sanne zegt:

Grappig en vrolijk boek waar de zomer vanaf druipt. Omdat hond er steeds achterkomt dat hij spullen is vergeten vergeet hij bijna te genieten van de mooie dag. Gelukkig heeft Aap een oplossing. Mooie pastelkleurige tekeningen en een schattig verhaal.

Het dikke boerderijboek – Mack – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044821758

boerderijboek01

Het verhaal:

Gebrom, gefladder, geknor, geloei en gekakel … Het is erg druk op de boerderij. De boer en de boerin wonen er vaak samen met koeien, varkens, kippen en heel veel andere dieren, groot en klein. Alle boerderijbewoners hebben hun eigen taak. De haan wekt de boer nog voor de zon opkomt om de koeien te gaan melken, en de ganzen en de hond houden de wacht. Maar ook de machines werken ontzettend hard. Weet jij bijvoorbeeld met welke machine de boer al het mais van het veld haalt? Of hoe hij het graan maalt? En al dat ander lekkers – de tomaten, aardbeien, appels en peren – waar komt dat vandaan? In dit kleurrijke dikke boerderijboek kom je alles te weten over het boeiende leven op de boerderij!  Een informatief boek boordevol grapjes en weetjes, waarin boerderijbewoners en hun omgeving worden getoond in prachtige foto’s en aandoenlijke tekeningen.

Juf Sanne zegt:

De boeken van Mack zijn zo ontzettend bruikbaar in het onderwijs. Mack wisselt zijn tekeningen af met prachtige foto’s en korte stukjes informatieve tekst. Bovenaan de linkerpagina staat steeds een titel en die twee pagina’s dan gaan over dit aangegeven onderwerp. Het dikke Boerderijboek is écht héél dik, maar liefst 32 onderwerpen! Over de dieren op de boerderij, de machines, de producten die er gemaakt worden en al het lekkers dat er groeit. Op elke pagina staat steeds onderaan een leuke opdracht getekend. Tip voor leerkrachten!

De dikke Mejuffrouw Muis – Elle van Lieshout, Erik van Os en Marije Tolman – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047706205

mejuffrouwmuis01

 

Het verhaal:

Lekker lang genieten van muizenissen, in een heerlijke verzamelbundel. In deze heerlijke verzamelbundel staan alle verrukkelijke verhalen over Mejuffrouw Muis in één. Zodat iedereen achter elkaar kan lezen hoe Mejuffrouw Muis een huis vindt (Mejuffrouw Muis en haar heerlijke huis), op vakantie gaat (Mejuffrouw Muis aan de Costa del Sol), in het ziekenhuis belandt (Mejuffrouw Muis in het ziekenhuis) en uiteindelijk met haar dokter muisjes krijgt (Mejuffrouw Muis krijgt muisjes).
Dus… Jas. Tas. Portemonnee. Lucebertje aan de lijn, want die ging natuurlijk mee! En óp naar
de winkel om De dikke Mejuffrouw Muis aan te schaffen – want die mag in geen peuter- of
kleuterboekenkast ontbreken.

Juf Sanne zegt:

Ok, dus Mejuffrouw Muis is helemaal niet dik maar het boek wel. Een bundeling van vier verhalen, en ik moet je bekennen dat ik nog niet eerder van Mejuffrouw Muis gehoord had. Wat een gemis! Bijzonder schattige en humoristische verhalen op rijm met briljante tekeningen van Marije Tolman die gegarandeerd een glimlach op je gezicht toveren.

Ik ben niet klein! – Stephanie Schneider en Henrike Wilson – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047706212

ikbennietklein01

Het verhaal:

Tembo is altijd de kleinste. Daar heeft hij schoon genoeg van. Hij is toch zeker een olifant! En dat zal hij bewijzen ook. Hij zal laten zien dat hij groot genoeg is om een tijger bang te maken. Maar hoe Tembo ook zoekt – er is geen tijger te vinden…

Als hij teleurgesteld terugkeert naar de kudde, ziet hij naast zijn moeder een piepklein olifantje liggen. Hij heeft een zusje gekregen: opeens is hij een Grote Broer!

Met een hoog knuffelgehalte geeft Henrike Wilson gestalte aan Tembo – zijn naam betekent ‘olifant’ in het Swahili. Ik ben niet klein! heeft alles om het favoriete boek te worden van kinderen die ook klein worden gevonden, aankomende grote broers of zussen, olifanten – liefhebbers en iedereen die van mooie prentenboeken houdt.

Juf Sanne zegt:

Het is allerminst een klein boek te noemen en dat doet dit boek goed tot zijn recht komen. De platen van de olifanten zijn werkelijk prachtig te noemen. Het verhaal is zeer vertederend, schattig, ontroerend. Een beauty!

Gonnie & zijn vriendjes in ganzenpas – Olivier Dunrea – Gottmer – ISBN: 9789025756154

gonnieganzenpas02

Het verhaal:

In deze speciale jubileumuitgave komen Gonnie en haar vriendjes zich allemaal netjes voorstellen en ontdek je wat elk gansje uniek maakt. Een dik kartonboek met maar liefst 44 flappen!

Juf Sanne zegt:

Een tip voor de jongste boekenlezers. Gonnie de gans is al jaren een favoriet bij menig kind. Deze jubileumuitgave is echt de moeite waard voor fans maar ook juist voor ouders die nog niet bekend zijn met Gonnie. In dit boek maken we kennis met Gonnie en zijn vriendjes. En dankzij de vele flapjes valt er nog een heleboel te leren ook.

Zing mee met Pim en Pom – Fiep Westerdorp & Mies Bouhuys – Uitgeverij Rubinstein – ISBN:  9789047615507

pimenpom01

Pim & Pom zijn niet alleen op televisie, maar ook op het grote scherm! De titel van de hartverwarmende familiefilm waarin zij de hoofdrol spelen, is Pim & Pom, Het Grote Avontuur. Op de cd staan de vijf liedjes uit de film: Samen van Acda en de Munnik, Je eigen weg van Huub van der Lubbe, Zonder jou van Do, Het leven is op z’n leukst van Peterpaul Muller en Slaap zacht van Jerusa. Verder vind je op de cd zeven liedjes over Pim & Pom, gezongen door niemand minder dan Georgina Verbaan. In het bijbehorende boek staan alle liedteksten, bladmuziek en afbeeldingen uit de film! Zing mee met Pim & Pom, gebaseerd op de tekeningen van Fiep Westendorp en de karakters van Mies Bouhuys met liedjes van Joren van der Voort.

Juf Sanne zegt:

Naast de liedjes uit de film staan er ook nog zeven andere liedjes op de cd gezongen door Georgina Verbaan. Ik heb het al eerder gezegd in dit boekenblog, wat een veelzijdige vrouw. Ze zingt de liedjes echt wonderschoon. Het boekje is een leuk extraatje, met bladmuziek en liedtekst erbij.

Uitgeverij Rubinstein stelt drie exemplaren van dit schattige boekje beschikbaar. Wil jij dit boekje winnen? Geef dan antwoord op de volgende vraag:

Hoeveel lesbrieven biedt Uitgeverij Rubinstein aan?

Mail je antwoord voor 1 juni 2014 naar juf Sanne en vergeet daarbij niet je adres te vermelden.

De winnaars zijn bekend: gefeliciteerd Lisanne, Anne en Louisa! Het boekje met cd komt naar jullie toe.