April: tijd voor nieuwe boeken!

Ik breng je weer graag op de hoogte van mooie, nieuwe en bijzondere titels die net zijn uitgekomen.  Lees je met me mee? Het is zeker weer de moeite waard!

Het geheim van Joris en Draakje – Jeroen Schipper & Vera de Backker – Uitgeverij Levendig – ISBN: 9789491740169

joris_draakje01

Het verhaal:

Joris ligt in bed samen met Draakje. Op de plaat op zijn kamer staan libellen, mollen en bomen. Maar zijn het echt libellen, mollen en bomen? Of is er iets geheimzinnigs aan de hand? Luister mee als Joris het geheim aan zijn Draakje vertelt. Een feestelijk sprookje met prachtige verrassingen …

Lees verder voor meer recensies …

Juf Sanne zegt:

Joris heeft een geheim … Nou, dan heb je de meeste kinderen al hoor. Met zo’n begin wil iedereen weten hoe het afloopt. Een sprookjesachtig boek met prachtige illustraties van Vera de Backker, die het verhaal en de liedjes van Jeroen Schipper tot leven wekken. Dit bijzondere boek komt met een complete musical die in zes scenes wordt uitgewerkt. Ideaal voor op school of naschoolse opvang. Al het werk is voor je gedaan want op de cd met liedjes staan diverse documenten om je het leven makkelijk te maken. Een powerpoint die op de achtergrond mee kan spelen, de muzieknotatie, een draaiboek waarbij de rollen en de teksten staan beschreven en zelfs uitgewerkte dansjes bij de vijf liedjes die natuurlijk ook op de cd staan. Deze liedjes worden ook instrumentaal aangeboden.
Je koopt het boek inclusief cd en je bent klaar! Nou ja, nog wel even oefenen en spullen verzamelen. Maar dan maak je zeker de blits met deze minimuscial. Eentje om van te dromen …

De Liedjesalmanak: lente en zomer – Koos Meinderts & Annette Fienieg – Uitgeverij Rubinstein –  ISBN: 9789047615811

liedjesalmanak_lentezomer

 

Het verhaal:

De liedjesalmanak lente & zomer is een vrolijke bundel oude en nieuwe lente- en zomerliedjes, geïllustreerd door Annette Fienieg. Naast bekende liedjes als ‘Ik weet dat de lente komt’, ‘Groen is gras’ en ‘Kom mee naar buiten allemaal’ schreef Koos Meinderts in dezelfde traditie een aantal fonkelnieuwe liedjes, over Pasen, Moeder- en Vaderdag en de Avondvierdaagse. Alle liedjes zijn door Thijs Borsten op muziek gezet en worden gezongen door Peer de Graaf en singer-songwriter Leine.
Koos Meinderts schreef meer dan dertig kinderboeken en is de winnaar van de allereerste Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied. Eerder maakte hij met Annette Fienieg en Thijs Borsten Verdriet is drie sokken (2008), Het regent zonlicht (2010) en De liedjesalmanak herfst & winter (2013). Met ‘Maite Maria’ wonnen Meinderts en Borsten de Willem Wilminkprijs 2012 voor het beste kinderlied.

Juf Sanne zegt:

Al eerder schreef ik een recensie over ‘De liedjesalmanak’, de herfst en winter uitgave. Ik voorspelde toen al dat er ook een lente & winter versie zou komen van dit boek. En joepie, daar is hij dan! Het is een bijzonder boek waarbij bekende liedjes worden afgewisseld met, door Koos Meinderts geschreven, nieuwe liedjes. Per maand zijn er steeds vier liedjes natuurlijk gerelateerd aan een onderwerp relevant voor die maand. Zo is er een zeer grappig 1 april lied en ‘Rokjesdag’ lied in mei. Alle liedjes zijn fris, swingend en in veel gevallen zeer ‘laid back’ en relaxed.
“Schaapje, schaapje, heb je witte wol?’. Ik garandeer je dat jouw kinderen niet stil kunnen zitten bij het horen van dit lied. Koos Meinderts voegde coupletten toe aan deze klassieker. Dat deed hij overigens bij meerdere liedjes.
Verder zijn mijn favorieten: een perfect wandellied voor tijdens de Avondvierdaagse, een schoolreis lied op een bekende melodie, en een tranen trekkend lied voor de laatste schooldag.

Lieve collega’s … Deze liedjesalmanak is, net als zijn voorganger, zo geweldig voor gebruik in de klas. Je zal ‘m zeker wekelijks gebruiken. Heerlijke melodieën, prachtige tekeningen van Annette Fienieg, grappige teksten die makkelijk te onthouden zijn en goed in het gehoor liggen. Echt, dit is een super tip.

Rafelijntje – Pieter Feller & Carolien Westerman – Uitgeverij Xanten – ISBN: 9789491446115

rafelijntje01

Het verhaal:

Wanneer Annabelle, de overgrootmoeder van Anna, gaat verhuizen naar een tehuis kan ze maar weinig spullen meenemen. Na lang aarzelen besluit ze haar oude gebreide pop Rafelijntje weg te doen. De pop valt uit de vuilniswagen en beleeft allerlei spannende avonturen. Rafelijntje is een lief verhaal met een verrassend staartje voor peuters en kleuters.

Juf Sanne zegt:

Rafelijntje is het verhaal van een afgedankte pop die op straat terecht komt. Ze maakt een hoop mee en tijdens het lezen hoopten mijn kinderen steeds dat die arme pop door iemand wordt meegenomen. Uiteindelijk komt alles goed maar niet direct op een manier die je zou verwachten.
Rafelijntje is een bijzonder artistiek boek dat qua sfeer soms doet denken aan een Gouden Boekje. Een leuk detail vind ik, de dieren die rijkelijk vertegenwoordigd zijn in het boek en lijken te geven om het lot van Rafelijntje. Dieren tellen was dan ook een logisch vervolg toen we het boek voor de tweede keer lazen. Mijn kinderen konden zich niet voorstellen dat je een knuffel of een pop zou wegdoen, ook al ben je oud. De emoties bij het voorlezen gingen dan ook alle kanten op. Een zucht van verlichting verliet de mond van mijn zoontje toen ik het boek dichtsloeg. ‘Jij hebt ook geen knuffel meer, toch mama?’ ‘Ik heb jou toch’, zei ik.

Prinses Pien wil altijd zoet – Thaïs Vanderheyden – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044821918

prinses_pien_zoet01

Het verhaal:

Prinses Pien is een echte prinses. Ze mag alles doen en alles eten wat ze maar wil. Ze houdt van zoete snoepjes, lekkere koekjes, chocolade en taartjes. Maar op een dag voelt Prinses Pien zich slecht. Ze heeft buikpijn. Haar vriendjes leren haar hoe ze gezonder kan eten en ze ontdekt dat fruit ook heel lekker is.
Een humoristisch prentenboek over Prinses Pien die leert dat te veel snoepen ongezond is.

Juf Sanne zegt:

Toch wel een beetje het beeld dat kinderen hebben van prinsessen. Die mogen werkelijk alles eten en alles krijgen. Maar dat dat niet altijd goed voor je is, daar komt Prinses Pien al gauw genoeg achter. Perfect boek bij thema gezond gedrag en eten & drinken. Prachtige, kleurrijke illustraties van Thaïs Vanderheyden. Dit boek is een leuk vervolg op ‘Prinses Pien telt tot tien’.

Monsterboek – Alice Hoogstad – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047706199

monsterboek01

Het verhaal:

Een boek dat kleur brengt in de wereld…en hoe! In een zwart-witte stad loopt een meisje met haar krijtjes. In kleurige lijnen tekent ze de meest wonderlijke monsters, die – zodra ze verder loopt – één voor één tot leven komen. De kleurrijke monsters zetten het rustige stadje volledig op z’n kop. De chaos kan maar ternauwernood worden ingetoomd… of toch niet? Op de gedetailleerde prenten valt zoveel te ontdekken dat dit woordeloze prentenboek iedere keer dat u het openslaat een nieuw verhaal vertelt.

Juf Sanne zegt:

Een boek zonder woorden maar zeker niet zonder verhaal. Wat een bijzonder kunstig en humoristisch boek van Alice Hoogstad. De zwart-wit platen zijn met veel detail getekend en er valt veel te zien. Elke keer dat je het boek pakt kun je weer iets anders verzinnen. Hoeveel vogels of mensen tel je?  Waar zijn de kat en de hond? Geschikt voor kleine en grote kinderen. Een monsterbeauty van een boek!

Tellen en rijmen met familie Muis – Juliëtte S. Rosenkamp & Anouk Nijs – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044820560

tellen_rijmen_muis01

Het verhaal:

Dit is een telboek over muisjes. Mama muis is wit, papa muis is donker en de kleine muisjes zijn grijs. Papa zorgt voor de familie. Hij wast en strijkt en doet de boodschappen. Mama rijdt in een grote vrachtwagen en bezorgt pakjes. Een leuk peuterboek over diversiteit met rijmpjes en telspelletjes erbovenop.
WINNAAR diversiteitswedstrijd categorie peuters:
In kinderboeken worden nieuwe niet-traditionele rollen en multiculturele samenleving nog te weinig weergegeven. Daarom organiseerden Clavis Uitgeverij, FEBE Support, Inclusive Works en de British Council een verhalenwedstrijd rond het thema diversiteit, met als opdracht een verhaal te schrijven over nieuwe man-vrouw rolpatronen in de multiculturele samenleving.  De twee winnende verhalen worden uitgegeven door Clavis Uitgeverij, in het Nederlands en het Engels.

Juf Sanne zegt:

Juliette Rosenkamp is zelf leerkracht en dat merk je zeker in dit boek over familie Muis. In dit artikel vertelt ze over het totstandkoming van het boek ‘Tellen en rijmen met familie Muis’. Het was haar inzending voor een diversiteitswedstrijd in de categorie peuters met als opdracht een verhaal te schrijven over nieuwe man-vrouw rolpatronen in de multiculturele samenleving. Zo is mama Muis stoer en doet ze zware klussen. Papa Muis doet de boodschappen, strijkt en zorgt voor de muizenkinderen. Ik ben altijd blij met boeken waar een leerelement in verwerkt zit. Er valt genoeg te beleven, te zien en te doen met het boek. Je kunt het boek gerust meerdere keren voorlezen en de aandacht steeds besteden aan een ander aspect. Tellen, cijfers en hoeveelheden, rijmen en natuurlijk de rolverdeling in het huishouden van de familie Muis. Kortom, een super schattig boek met bijzonder veel mogelijkheden voor zowel peuters als kleuters. Ik ben zeer benieuwd naar meer werk van Juliette Rosenkamp. Zowel juf en kinderboekschrijfster, dat vind ik een gouden combinatie!

Emilie! Eten! – Rebecca Cobb – C. de Vries Brouwers – ISBN: 9789053415276

emilie_eten01

Het verhaal:

Het is tijd om te eten. Emilie heeft helemaal geen honger! Maar dan komen er een krokodil, een beer en een wolf langs. En die hebben juist enorme honger. Het is maar goed dat ze niet van kleine kinderen houden!

Juf Sanne zegt:

De tekeningen van Emilie komen tot leven als zij aan tafel zit en haar bord niet wil leeg eten. De wolf, krokodil en beer zijn daar wel blij mee, zij hebben reuze honger. Emilie is blij als zij haar helpen met het opeten van haar maaltijd. Maar na een tijdje begint haar maag flink te knorren. Als haar moeder haar weer roept voor het avondeten, eet ze haar bord helemaal leeg. Een lief fantasievol verhaal met schattige kleurrijke tekeningen.