Nieuw! Kleuteruniversiteit: voor leerkrachten, door leerkrachten

Misschien heb je er al over gelezen, of ben je al geweest op de nieuwe site: Kleuteruniversiteit.nl. Je hebt erover kunnen lezen op de sites van juf Janneke, Juf Anke, Juf Jannie of Lespakket. Ik vertel je graag meer over dit nieuwe platform gemaakt door leerkrachten, voor leerkrachten:

Wat is Kleuteruniversiteit?

Kleuteruniversiteit is een website waarop zowel gratis als betaalde digitale producten aan worden geboden voor (kleuter)leerkrachten. We maken thematische projecten op basis van (prenten)boeken, door samen te werken met uitgevers van kinderboeken zoals Clavis en The House of Books.

Lees verder voor meer …

Betaald lesmateriaal?

Goed lesmateriaal maken kost tijd. De auteurs en illustratoren van Kleuteruniversiteit werken hard om de kwaliteit van hun producten hoog te houden. De producten worden zorgvuldig gescreend om ervoor te zorgen dat het materiaal goed ingezet kan worden in de klas. De doelen van het lesmateriaal worden uitgebreid beschreven. Zo kun je als leerkracht goed zoeken naar lesmateriaal dat je klas nodig heeft en zo werken aan de kerndoelen van het onderwijs.

De materialen op de site helpen je als leerkracht enorm veel tijd te besparen in lesvoorbereiding, je kunt er veelal direct mee aan de slag.Je hoeft dus niet meer al je lessen bij elkaar te zoeken. Vind je dat het lesmateriaal gewoon nodig is om je werk als docent goed te doen? Schroom dan niet de factuur die je bij iedere bestelling ontvangt, aan de directie of administratie van je school voor te leggen!

Moeten alle kleuters nu naar een universiteit?

Ik kan mij voorstellen dat mensen een verkeerd beeld krijgen bij de naam ‘Kleuteruniversiteit’, het is zeker geen website met materialen voor hoogbegaafde kinderen. De ondertitel bij Kleuteruniversiteit is dan ook ‘spelend wijzer’. De inspiratie voor de naam is afkomstig van een liedje van Benny Vreden producties; In het liedje zingen de kinderen dat ze worden opgeleid tot kleuterprofessoren. Ze noemen zich vervolgens een professor in het huizen bouwen, in het vouwen, van de poppenkast, springen en zingen. Kortom, allerlei situaties die zich werkelijk in een kleuterklas af zouden moeten spelen! Leren is voor kleuters net zo belangrijk als andere leeftijdsgroepen, een gevarieerd aanbod met diverse werkvormen maakt daarbij het verschil.

Juf Bianca zegt hierover:

Om mij heen zie ik mensen worstelen met de toenemende vraag om gebruik van methodes in het kleuteronderwijs. We willen niet ‘vast’ zitten aan een methode, maar de inspectie lijkt meer en meer te eisen dat er ‘iets’ vast ligt. Veel scholen schaffen daarom een methode aan: aan deze doelen werken we in de kleuterklassen. Maar jaar in jaar uit dezelfde lessen geven, dat past niet bij kleuters! (en stiekem denk ik er achteraan: dat past ook niet bij kleuterleerkrachten)

We zouden wel ons eigen onderwijs willen ontwerpen, en onze eigen materialen erbij willen maken. Maar dat kost natuurlijk veel tijd, zeker als je elke keer met nieuwe thema’s werkt, en dus elke keer nieuwe materialen moet maken. Gelukkig is er heel veel gratis te downloaden op internet, als je goed zoekt. Probleem hierbij is echter wel: wie bewaakt de kwaliteit? En soms is een materiaal bijna wat je nodig hebt, bijna, maar net niet helemaal…

Tijd voor Kleuteruniversiteit! Zie dit als een uitgever die een methode maakt, maar dan helemaal passend bij wat JIJ wilt. Jij beslist welk thema je koopt, je kunt zien aan welke doelen gewerkt wordt, je koopt de bijpassende materialen die jij interessant vindt. Alle producten worden gekeurd, en zijn dus kwalitatief in orde. Je kunt er gerust op zijn dat je doelgericht werkt met goede materialen.

Wie zijn de auteurs en workshopleiders van Kleuteruniversiteit?

Dat zijn er inmiddels een heleboel! Juf Marije, juf Bianca, juf Maike, juf Jannie, juf Janneke, juf Henrike, juf Linda,  juf Anke, juf Els, juf Sanne, Margot Senden, Liesbeth Rosendaal, Jeroen Schipper, Tim Geers, Rianne Hofma, Liesbeth van den Berg-Hermsen, Esther Miskotte en onze ‘huisillustrator’ Ruth Wielockx. Je kunt meer over ons lezen op de ‘over ons’ pagina.

Wat zijn jullie nog meer van plan?

Naast een uitbreiding van het lesmateriaal voor de webshop, geven we ook workshops en organiseren we inspiratiedagen. We houden je zeker op de hoogte!