De nieuwste boeken onder de loep

Als regelmatige bezoeker van jufsanne.com weet je, dat ik een enorme fan ben van boeken. Ik bespreek daarom graag de nieuwste titels met je.

Het meisje en de pony – Guido van Genechten – Clavis uitgeverij – ISBN: 9789044821543 

meisjeendepony01

De inhoud:

Ergens staat een pony in een wei. De pony kijkt niet blij. Ook al heeft hij genoeg gras om te eten en krijgt hij elke dag vers water in zijn ton. Tot een klein meisje voorbij wandelt. Zij ziet meteen dat de pony verdrietig is.  Ze plukt mals gras voor hem, ze aait hem en praat tegen hem. De volgende dag keert het meisje terug naar de pony.
En de dag daarna weer. En alle volgende dagen. Nu is de pony blij! Een vertederend verhaal over een klein meisje met veel empathie.

Juf Sanne zegt:

Hoe krijjgt Guido van Genechten het elke keer weer voor elkaar? Weer zo’n mooi en ontroerend boek waar je als volwassene nog een brok van in je keel krijgt. Centraal staat de ongelukkige Pony en het meisje dat zijn verdriet ziet. Opa en de boer komen in het verhaal voor maar daarvan zie je alleen een arm of een stel benen. We zijn totaal gefocust op het tweetal, die vrienden voor het leven worden. Een zeer sfeervol boek, zeer goed te gebruiken in de lente en zomer en bij het thema dieren.

Lees verder voor meer recensies:

Ssst! We hebben een plan – Chris Haughton – Uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025756208

Ssst!

De inhoud:

Vier jagers in het bos. Drie van hen weten precies hoe ze die prachtige vogel moeten vangen. Het vierde jagertje – dat liever van de aanblik van de vogel geniet – mag dat plan niet in de war schoppen. Hem wordt telkens met een gedecideerd ‘Ssst! We hebben een plan’ de mond gesnoerd. Maar hij heeft eigenlijk een veel beter plan…

Juf Sanne zegt:

De auteur van ‘Stoute hond’ en ‘Mama kwijt’ komt met een splinternieuwe en eveneens grappige titel. Ssst! We hebben een plan! heeft dezelfde spanning en opbouw als de andere boeken. De humor ontgaat geen kind en met weinig woorden vertelt Chris Haughton weer een meesterlijk verhaal.

Precies goed voor twee – Tracey Corderoy & Rosalind Beardshaw – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044821482

 

Precies-goed-voor-twee

De inhoud:

Hond denkt dat alles wat hij nodig heeft in zijn grote blauwe koffer zit. Al je speciale spulletjes op één plek, wat wil je nog meer? Maar op een mooie dag leert Hond Muis kennen, en alles wordt anders. Een hartverwarmende fabel over vriendschap, fijn verteld en bijzonder getekend.

Juf Sanne zegt:

Wat een mooi boek! De illustraties zijn heel lief en daarnaast is er gebruik gemaakt van een andere techniek waardoor het boek een andere ‘feel’ krijgt. De voorkant werkt dan ook uitnodigend bij kinderen, deze glinstert en glanst. Ook werkt de afwisseling van grote platen en kleine tekeningen zeer goed. Het verhaal is klassiek, maar toch weer bijzonder. Het boek past perfect bij thema vriendschap. Beauty!

 

De krokodil die niet van water hield – Gemma Merino – Lemniscaat – ISBN: 9789047706144
krokodildienietvanwaterhield01

De inhoud:

Kleine krokodil is niet zoals zijn broertjes en zusjes. Terwijl zij spartelen, sproeien en sproetsen, blijft hij liever aan de kant. Hij houdt niet van water. Maar hij wil niet onderdoen voor zijn broers en zussen, dus besluit hij het nog één keer te proberen. Hij neemt een grote duik en… komt erachter dat hij helemaal geen krokodil is. Maar een DRAAK! Zoals het een goed prentenboek betaamt, zit er voor de scherpe waarnemer aan het eind nóg een mooie grap verborgen die een heel nieuw verhaal in zich draagt.

Juf Sanne zegt:

“Wat zielig voor die krokodil” zegt mijn zoontje. “Ja, maar dat is dus geen krokodil!” zegt mijn dochter. “En toen hij dat wist, was hij toch niet zielig meer?”
Gaaf boek over een schattige “krokodil” die zijn ware aard ontdekt en zich daar vervolgens veel gelukkiger bij voelt. Mooi moraal dat bij mij thuis direct aanleiding gaf tot gesprek. Daarnaast zie ik als juf weer bijzonder veel mogelijkheden tot verwerking in de klas.. Tellen, rangtelwoorden en proefjes met warme lucht. Ook met dit boek weer aan de slag!

Moffel en Piertje en het grote taalavontuur – Jørgen Hofmans & Doesjka Bramlage – Lemniscaat – ISBN: 9789047705666

moffelpiertjetaalavontuur
De inhoud:

Ook beginnende lezers kunnen de avonturen van de twee tv-helden uit Koekeloere nu meebeleven! Deze nieuwe Moffel en Piertje-verhalen zijn speciaal geschrijven in klankzuivere éénlettergrepige woorden, naast een ‘gewone’ voorleestekst. Moffel en Piertje en het grote taalavontuur bevat vier taalverhaaltjes. In ‘Wirwar’ ontmoeten Moffel en Piertje de warrige Wirwar, die een lettersoep aan het brouwen is. Maar hij kan het recept niet meer lezen – zou de ‘klopt-ie-masjien’ voor een oplossing zorgen? Daarna stapelen de avonturen zich op. In ‘De luisterbrief’ ontvangt Arie, net als Moffel en Piertje, een brief zonder tekst. Moffel ontdekt dat de brief kan praten, en een spannende speurtocht begint. In ‘Arie praat in stukjes’ heeft Wirwar er wéér een potje van gemaakt. Terwijl hij werkt aan een van zijn uitvindingen, ontploft de hele boel. Arie valt pardoes uit zijn nest en kan alleen nog maar in stukjes praten.
In ‘De letterpicknick’ tenslotte, worden Moffel en Piertje uitgenodigd voor een letterpicknick. Maar als ze de picknickplek eindelijk hebben gevonden, is alles op. En ze hadden juist zo’n zin in smulletters!

Juf Sanne zegt:

Een zeer slim concept met bijzondere leuke vormgeving. Korte verhaaltjes volledig in de Moffel en Piertje stijl en onderin tekst voor beginnende lezers. In de het boek zijn veel gevarieerde opdrachten en spelletjes verwerkt ter bevordering van het leesproces. Moffel en Piertje stelen al jaren de harten van kleuters in het televisieprogramma Koekeloere. Dit boek sluit goed aan bij het televisieconcept en past daarom goed op de plank in jouw kleutergroep. Hij zal stukgelezen worden!