Boektitels voor thema winter

Winter kunnen we het nou nog niet écht noemen, maar wat niet is, kan nog komen. Vandaar dat ik toch alvast de leukste wintertitels voor je op een rijtje heb gezet. Ik begin met het boek dat ik heb gekozen als boek van de maand bij Uitgeverij Clavis. Je kunt hier prachtige materialen vinden om het werken met dit prachtige boek nóg leuker te maken. Juf Marije maakte er, in opdracht van Clavis, een digibordles bij met drie verschillende spellen. Zeker de moeite waard om even te bekijken.

Draakje Donatius heeft het koud – Margot Senden & Li Lefebure – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044821000 

draakjedonatiusheefthetkoud01

Het verhaal:

Het is winter en Draakje Donatius heeft het koud. Heel erg koud. Donatius houdt niet van kou. En al helemaal niet van sneeuw. In de sneeuw kan hij geen vuurtjes spuwen om het warm te krijgen. Elfje Floriene vindt spelen in de sneeuw wel heel leuk. Maar hoe kan ze haar drakenvriendje overtuigen om met haar mee te spelen? Een grappig verhaal over een lief draakje dat voorzichtig van de winter leert houden.

Juf Sanne zegt:

Draakje Donatius heeft allereerst een prachtige naam, een lief karakter en is dol op zijn vriendin, Elfje Floriene. Maar minder dol is hij op de winter. Hij is vastbesloten de hele winter binnen te blijven en te genieten van zijn warme drakenmelk en zijn boek. Maar dan komt zijn vriendin Floriene langs om te vragen of hij buiten komt spelen. Draakje Donatius legt haar uit dat hij veel liever in de lente buiten speelt, als de lammetjes worden geboren. Of in de zomer, dan kunnen ze zwemmen in het meer. Of nee, de herfst! Lekker stampen door de bladeren. Maar winter? Nee, daar houdt hij niet van. Floriene doet echter haar uiterste best om Donatius te laten zien dat spelen in de winter ook heel fijn kan zijn. Maar of het haar lukt om Draakje Donatius te overtuigen?
Warme tekeningen, een lief verhaal en bijzonder bruikbaar in de klas. Achterin het boek zit een bordspel om lekker binnen te spelen, als het buiten in de sneeuw echt te bar en boos is. Niet voor niets boek van de maand januari bij Clavis, echt een aanrader! En dit is vast het eerste draakje met zijn eigen Facebookpagina.

Het Grote Gouden Winterboek – Diverse auteurs – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047615156

grotegoudenwinterboek01

Het verhaal:

Het Grote Gouden Winterboek is een bundeling van de mooiste Gouden Boekjes verhalen voor bij het knappend haardvuur. Nieuw is Jingle Bells: een Gouden kerstboekje dat nog nooit eerder in het Nederlands is verschenen en uiteraard is gebaseerd op het bekendste kerstliedje ooit. Dit heerlijke winterse boek bevat verder: Het kerstfeest der dieren, Een jaar in de stad, Vier kerstverhalen van Richard Scarry, Jubelientje op het ijs en Van lente tot winter. Dus hup, lekker onder dat dekentje op de bank en (voor)lezen maar!

Juf Sanne zegt:

Een heerlijk dik boek waar je de winter wel mee doorkomt. Verhalen en versjes over de kerstperiode tot aan de lente toe met bekende figuren als Jubelientje en de karakters van Richard Scarry. Ben je fan van de Gouden Boekjes, dan is deze bundel een must. Naast bestaande titels is er een nieuw boekje toegevoegd, met tekeningen geheel in de stijl van de Gouden Boekjes en eindigend met een lied.

 

Boer Boris in de sneeuw –  Ted van Lieshout en Philip Hopman – Uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025755324

boerborisindesneeuw01

Het verhaal:

Welk kind zou niet Boer Boris willen zijn? Hij heeft zijn eigen boerderij en kan lekker de hele dag rondrijden op zijn rode tractor. Maar boeren hebben het in de winter natuurlijk wel zwaar. Ook bij Boer Boris zit alles onder een dik pak sneeuw: de koeien, de akkers en zijn tractor. Gelukkig heeft Boris een grote sneeuwschuifmachine, die wel 1000 kilo weegt!

Juf Sanne zegt:

Dit is mijn eerste kennismaking met Boer Boris en ik zeg: aangenaam! Het idee van de boerderij in de winter vind ik ook een goed idee. Meestal hebben wij het pas over de boerderij in de lente, maar waarom niet in de winter? Dan moet er toch ook gewerkt worden op de boerderij? Ok, eerlijkheidshalve is dat knap lastig en ook nog eens behoorlijk koud, maar zeker heel erg leuk. Elke bladzijde is voorzien van vier regels op rijm en tekeningen waarop grappige elementen zijn verstopt. Ten minste, ik kon erom lachen. Een sneeuwschuivende en skiënde muis, een buurman & buurman pop, en de hele veestapel op schaatsen, dat vind ik humor. Had ik eerlijk gezegd ook wel verwacht van het duo Hopman & Van Lieshout en ik word wederom niet teleurgesteld!

 

De sneeuwman en de sneeuwhond – Raymond Briggs – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047615163

sneeuwhond01

Het verhaal:

De sneeuwman vliegt weer … Op een koude dag maakt Billy een sneeuwman en een sneeuwhond. Midden in de nacht komen ze tot leven en nemen Billy mee op een adembenemend en magisch avontuur. Dertig jaar na dato verschijnt De sneeuwman en de sneeuwhond, het succesvolle vervolg op de klassieker De sneeuwman.

Juf Sanne zegt:

De sneeuwman en de sneeuwhond blijft wel in het gedachtegoed van Raymond Briggs maar het is zeker anders. Niet verkeerd anders overigens, maar wel even wennen. Het originele verhaal uit 1978 had geen woorden nodig. In De sneeuwman en de sneeuwhond wordt er juist bijzonder veel tekst gebruikt. Desalniettemin is het verhaal vertederend en de tekeningen warm. Fantasierijk, met vreugde en verdriet.

 

Elfje Marie in de sneeuw – Jean-Philippe Rieu & Mark Janssen – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044821116

elfjemariesneeuw01

Het verhaal:

Elfje Marie slaapt in de pluimstaart van Mini eekhoorn. Buiten is alles wit. Het heeft gesneeuwd. Iedereen stormt naar buiten om in de sneeuw te spelen. Plotseling verdwijnt Marie in de sneeuw. Alles is pikkedonker in plaats van wit. Marie is vreselijk bang, zeker als er dan nog een donkere gedaante haar kant op komt. Klaas Mol is gelukkig vriendelijk en brengt Marie terug bij haar vrienden. Zoveel meer dan een boek. Jean-Philippe Rieu schreef opnieuw een prachtig verhaal met het elfje Marie in de hoofdrol en componeerde er muziek bij. Die hoor je op de DVD bij dit boek, waarop de vrolijke illustraties van Mark Janssen volop tot leven komen.

Juf Sanne zegt:

Elfje Marie geniet met haar vriendjes van de winter. Niet met alle vriendjes want sommige zijn te moe en blijven liever binnen. Julia en Gijs maken samen met Marie een sneeuwelf en een hoop lol in de sneeuw, maar tijdens het sleeën vliegen ze uit de bocht en raakt Marie kwijt. Waar kan ze toch zitten? Marie is onder de grond belandt en is bang en alleen. Of is ze toch níet alleen? Sfeervol en spannend boek over Elfje Marie met prachtige illustraties van Marc Janssen. Op de bijgeleverde dvd wordt het verhaal ondersteund met muziek en komen de prenten tot leven.