Kerstboekentips en een bijzonder project voor scholen.

De kerst komt er al weer aan. We kunnen twee weken werken aan dit heerlijke thema. Dat is niet erg lang vandaar dat ik je wat werk uit handen wil nemen. Ik zocht weer een aantal prachtige, leuke en bruikbare titels voor je uit! Daarnaast koos ik De Kleine Kerstboom van Ruth Wielockx uit als ClavisBoek van de maand en heb ik er een heel project van gemaakt. Je kunt dit project bekijken op de website van Clavis.

De Kleine Kerstboom – Ruth Wielockx – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044818208

dekleinekerstboom01

De inhoud:

De kerstboomverkoper heeft dit jaar een mooie collectie kerstbomen. Eén voor één worden de kerstbomen verkocht en versierd door de kopers. Iedereen wil een grote boom! Het kleinste kerstboompje blijft als laatste over. Zou niemand hem willen dit jaar? Dan komt de Kerstman voorbij. Hij neemt de kleine kerstboom mee …

Juf Sanne zegt:

Heerlijk boek met zeer veel verwerkingsmogelijkheden voor in de klas. Prachtig geïllustreerd door Ruth Wielockx. Het boek was voor mij een inspiratie en ik heb daarom voor uitgeverij Clavis diverse materialen bij dit boek gemaakt. Ook is er een lesbrief beschikbaar waarin veel suggesties worden gegeven. Ruth Wielockx heeft speciaal voor dit project extra tekeningen gemaakt. Die tekeningen zijn verwerkt in een prachtige digibordles met maar liefst zes verschillende spellen. Daarnaast is er een downloadpakket beschikbaar waarbij alle tekeningen als printable worden aangeboden. Dit zorgt voor bijzonder veel mogelijkheden met dit boek. Echt een aanrader!

Bekijk alle materialen bij De Kleine Kerstboom op de site van Clavis

kleinekerstboomproject01

Lees verder voor meer titels …

De kleine helper van de Kerstman – Kathleen Amant – UItgeverij Clavis – ISBN: 9789044814330

kleinehelperkerstman01

De inhoud:

Abel is een klein jongetje met een grootse droom. Hij wil graag Kerstman worden. Helemaal alleen gaat hij op zoek naar de echte Kerstman. En die is wat blij dat er eindelijk iemand komt helpen om de cadeautjes in te pakken …

Juf Sanne zegt:

Het boek begint met een prachtige en hilarische plaat van de Kerstman in bad met zijn badeend. Er wordt aan de deur geklopt, Abel staat voor de deur. Hij zal dolgraag de Kerstman willen helpen. Daar is de Kerstman erg blij mee en Abel kan zo aan de slag met inpakken. Als de Kerstman even een klein dutje doet, bedenkt Abel dat het inpakwerk wel even kan wachten en hij gaat spelen met het prachtige speelgoed. Dan wordt de Kerstman weer wakker. Maar waar is Abel gebleven? Als dat maar goedkomt! Grappig en sfeervol boek met prachtige tekeningen van Kathleen Amant. Ze is al jaren favoriet bij veel jonge lezers en ook dit boek zal niet teleurstellen.

De kleine kerstkoning – Elle van Lieshout, Erik van Os en Marjolein Krijger – Uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025747916

kleinekerstkoning01

De inhoud:

Lang geleden woonde hoog in de wolken op een stralende ster een klein koninkje. De engelen waren zijn beste vrienden. Maar het kleine koninkje had geen mama en geen papa en dát wilde hij het allerliefst. Op een dag zag hij, vanaf zijn ster, Maria rijden op een ezeltje. ‘Dat is echt een mama voor mij,’ zei het kleine koninkje blij. Vanaf zijn ster volgt het koninkje, samen met Gabriël, de barre tocht van Jozef en Maria naar de stal. En dan, als ze een warm bedje in een kribbe hebben gemaakt, weet hij dat het tijd is om naar beneden te gaan, naar zijn papa en mama.

Juf Sanne zegt:

Een mooi hardkartonnen boek van groot formaat met tekeningen van Marjolein Krijger (bekend van Methode Schatkist / Pompom). Erik van Os en Elle van Lieshout schreven de tekst en hebben ervoor gezorgd dat het Kerstverhaal op een zeer begrijpelijke manier voor jonge kinderen wordt uitgelegd. Op de achterkant van het boek zit een spiegeltje. Het idee is dat ze daarin kijken en nog een heel bijzonder kindje zien, net zoals Jezus.

Echt iets voor Kerstmis – Birdie Black & Rosalind Beardshaw – Uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025750473

echtietsvoorkerstmis01

Het verhaal:

Hoeveel kerstcadeautjes kun je maken van één rol zachte, warme, rode stof? Precies genoeg voor iedereen in dit boek! Op kerstavond, als het hele land onder een dik pak sneeuw ligt, koopt de koning een rol zachte, warme rode stof om er een manteltje van te laten maken voor de kleine prinses. Wat de koning dan nog niet weet, is dat de stof tot het laatste restje gebruikt zal worden door een hele rits van onderdanen. Het allerlaatste reepje dat over is, is precies genoeg voor een dasje voor de kleinste muis. En zo heeft iedereen op kerstmorgen iets zachts, warms en roods om aan te trekken.

Juf Sanne zegt:

De koning koopt een rol rode stof en laat er een mantel van maken voor zijn dochter. De restjes stof worden afgedankt maar daar maakt Jenny weer een mooi jas van voor haar moeder. De restjes verstopt ze en die worden weer gevonden door Dorus Das. Ook de eekhoorn en de muis vinden nog een doel voor de steeds kleiner wordende stukjes stof. Een leuk stapelverhaal met een mooie boodschap: cadeautjes geven aan degenen van wie je houdt is nog fijner dan cadeautjes krijgen. Zeer bruikbaar verhaal voor in de klas.

Het Kerstverhaal – Marianne Busser en Ron Schröder – Van Holkema & Warendorf – ISBN: 9789000313075

kerstverhaal01

Het verhaal:

Heel lang geleden, in een land hier ver vandaan, woonden eens twee mensen die veel van elkaar hielden. Ze heetten Jozef en Maria. Ze waren erg gelukkig met elkaar. Jozef en Maria werden nog gelukkiger toen ze merkten dat ze een kindje zouden krijgen. Het zou een heel bijzonder kind zijn, een kind dat vrede zou brengen voor alle mensen …
Het klassieke kerstverhaal door Marianne Busser en Ron Schröder op een heldere manier naverteld, zodat het voor kinderen heel begrijpelijk is. Nu opnieuw uitgebracht met de bijzondere illustraties van Hanneke de Jager. Het ideale voorleesboek voor de kerst!

Juf Sanne zegt:

Al jaren gebruik ik dit boek om het kerstverhaal op een begrijpelijke manier uit te leggen aan de kinderen. Ik ben dol op dit boek en ben blij verrast dat er een nieuwe uitgave is. De tekeningen van Hanneke de Jager zijn kunstwerken, stuk voor stuk. Zij maakt gebruikt op bijzondere wijze gebruik van papier, stof en echte materialen waardoor het verhaal tot leven komt. Er valt op elke plaat zoveel te zien. Het leuke is dat de kerststal inclusief figuren gratis te downloaden zijn op de site van Hanneke de Jager. Hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos om na het voorlezen met het boek verder te gaan. Hier geef ik een aantal suggesties:

(Je kunt de suggesties hier in pdf downloaden)

De kerstwens van Raffi – Annemieke Pecht, Julie van Zessen & Mieke Driessen – Uitgeverij Clavis -ISBN: 9789044818239

kerstwensvanraffie01klein

Het verhaal:

Het muisje Raffie droomt van een echt kerstfeest. Maar de andere dieren lachen hem uit. Raffie houdt vol en overtuigt de anderen om aan de slag te gaan. Met afgedankte spullen die ze op de vuilnisbelt vinden, bouwen ze samen een kerstboom. Dan komt er een bijzondere man een kijkje nemen. Uiteindelijk krijgt Raffie een echt kerstfeest!

Juf Sanne zegt:

Bijzonder boek met de vraag: Wat is Kerstmis eigenlijk en hoe vier je het? Bijzondere tekeningen en veel aanvullende lesideeën zijn mogelijk met dit boek. Soms zijn de zwarte letters op de diep donkerblauwe pagina’s lastig te lezen. Sfeervol en gezellig boek.