Een kerstboom van karton

Vorige maand schreef ik al eens over de producten van Kartonhuis, zij leveren prachtig kartonnen speelgoed. Wij gingen aan de slag met een raket én een poppenhuis die nu in de klas dient als het Grote Pietenhuis. Het assortiment van het Kartonhuis is ruim en de reacties van kinderen zijn zo leuk! We hebben daarom ons oog op de wigwam voor thema indianen in de lente, de voertuigen voor thema vakantie in de zomer én ik heb een gaaf idee in mijn hoofd met de kamerschermen. Maar volgende week gaan we aan de slag met de kerstboom van karton. En ik heb er nu al zin in! De voordelen van een kartonnen kerstboom? Die zijn er absoluut! Ik som ze voor je op:

2012015 Kerstboom

Lees verder voor de rest van het blog:

 1. De kerstboom is helemaal wit en dit nodigt natuurlijk uit om deze te versieren. Misschien heb je zin in een roze boom dit jaar? Of misschien toch liever een blauwe? Je kunt zelfs alle kanten van de boom een andere kleur geven. Kortom laat je creativiteit de vrije loop!
 2. In de klas of thuis, je zorgt samen voor een mooie boom. Je maakt er dus een groepswerk van, iets waar je samen trots op kunt zijn.
 3. De boom staat binnen vijf minuten.
 4. Als deze boom omvalt is dat totaal geen ramp. Geen breekbaar spul in deze boom, een kinderproof boom zal ik het willen noemen.
 5. De boom wordt geleverd met twintig kartonnen ballen die door twintig kinderen kunnen worden versierd.versieren01
 6. Een beetje cliché maar deze boom is absoluut stofvrij en zal geen naald laten vallen.
 7. De boom is ook weer zo opgeruimd en eventueel het jaar erop nog eens te gebruiken.
 8. Je kunt de kinderen lekker laten experimenteren met materialen. Verfrollers, sponsjes of hun handen, het kan allemaal!
 9. De boom wordt razendsnel geleverd. Vandaag op tijd besteld? Dan kun je binnen twee dagen al aan de slag! Ik was ontzettend verrast door de snelle levering.
 10. Je maakt zeker de blits met zo’n kartonnen boom. Het zal onderwerp van gesprek zijn in jouw klas of huis.

versierdeboom01

Op creatief vlak kun je veel ondernemen met de kartonnen boom. Hier een aantal suggesties:

 1. Laat elk kind zijn handafdruk op de boom plaatsen.
 2. Teken sterren op de boom en laat de kinderen deze uitprikken.
 3. Laat kinderen groene (of een andere kleur) stroken omkrullen met een schaar en plak de ‘dennennaalden’ naast elkaar in de boom.
 4. Plak dubbele sterren in de boom en schrijf cijfers op de voorkant. Zet een spreuk, wens of stelling in de ster en open er elke dag één met de kinderen.
 5. Maak papieren kerstballen en plastificeer deze. Schrijf er letters, vormen of cijfers op en plak dubbelzijdig klittenband op de ballen en in de boom. Schrijf dezelfde letters naast het dubbelzijdig klittenband en laat de kinderen de ballen op de juiste plek hangen

Kartonhuis_Kerstboom

 

De boom heeft inkepingen aan de bovenkant van de takken zodat je slingers kunt ophangen. Die kun je eveneens als groepsproject met de kinderen maken:

 1. Maak een slinger van foamkralen. Laat de kinderen de kralen verven en in de goud of zilver glitter rollen. Als de foamkralen droog zijn kunnen de kinderen ze rijgen aan een draad.
 2. Neem wattenbolletjes en rijg deze aan een draad. Hang de slingers in de boom voor een sneeuweffect.
 3. Laat elk kind  van vlechtstroken muizentrappetjes maken. Plak alle muizentrappetjes aan elkaar vast om een lange slinger te maken.
 4. Laat elk kind een ster of engeltjes knutselen en daar een kerstwens op schrijven. Maak met splitpennen de handen van de engeltjes of de punten van de sterren aan elkaar vast. Hang de wensslinger in de boom.
 5. Geef elk kind een wasbol en laat ze deze versieren met stukjes vloeipapier. Maak aan beide zijde van de bol een gaatje en rijg de bollen aan een draad.  Plaats een waxinelichtje op batterijen in de wasbollen en hang de slinger in de boom. Wauw!
 6. Maak een slinger van lichtgevende stokjes. Je kunt er ook ringen van maken en deze steeds aan elkaar vastmaken.
 7. Laat elk kind een w.c. rol versieren met mooi glitter papier of sterren. Rijg alle rollen aan een slinger en hang deze in de boom.
 8. Laat elk kind voor elke letter van zijn naam een vlaggetje knippen of vouwen. Schrijf met lijm de letters op de vlaggetjes en strooi er glitter over. Knoop de naamslingers aan elkaar om ze vervolgens op te hangen.
 9. Vouw kleine doosjes en hang deze aan een slinger.

Wat een mogelijkheden met dit leuke product! Ik zal een foto maken van het eindresultaat. En mocht je ook aan de slag gaan met een kartonnen kerstboom, dan zie ik jouw foto ook heel graag tegemoet. Ik ben benieuwd!

Tip: Ik heb de boom los gekocht bij Kartonhuis voor nog geen twintig euro maar ze zijn als set van vijf bomen nog veel voordeliger. 1 meter en 37 centimeter maar wat een lol zul je er mee beleven!

setvan5