Vers van de pers: nieuwe boektitels

Ik hou van boeken, wat zeg ik, ik ben dol op boeken! Ik lees graag boeken én ik lees ook graag voor. Gelukkig worden er veel mooie boeken gemaakt en ik bespreek graag mijn selectie om je te informeren over wat er allemaal nieuw is in boekenland.

Joepie Joepie – Marijke ten Cate – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN:9789047705611

joepiejoepie01

De inhoud:

Hét liedjesspelletjesboek voor de allerkleinsten. ‘Zakdoekje leggen’, ‘Twee emmertjes water halen’, ‘Heb je wel gehoord van de Zevensprong’ – wie kent ze niet? Twaalf bekende kring-, klap- en spelletjesliedjes worden in prenten gegoten op de vrolijke en kleurige manier die het werk van Marijke ten Cate kenmerkt. Bij het boekje zit een cd waarop de liedjes, net als bij de andere Lemniscaat prentenboeken om te zingen, op warme wijze ten gehore worden gebracht.

Lees verder voor de overige recensies.

Juf Sanne zegt:

Prachtige uitgave met alle bekende (bewegings)liedjes, perfect voor op het kinderdagverblijf of kleutergroep. Uitstekend te gebruiken in de speelzaal. Zet het gekozen nummer dan wel op repeat want de liedjes zijn kort. Uitgeverij Lemniscaat biedt daarnaast een fantastisch service. Op de site kinderliedjesboek zijn alle liedjes te beluisteren. Het is dan natuurlijk wel het leukste met het boek erbij zodat je met de kinderen de platen kunt bekijken en bespreken. Naast dit boek van Marijke ten Cate vind je daar ook de liedjes inclusief liedteksten van de boeken van Mies van Hout. De liedjes worden helder gezongen en simpel begeleid. Heerlijk om even op te zetten in de klas om te luisteren of als bewegingsspel.

Spiekpietje in nood – Thaïs Vanderheyden – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044820850

spiekpietjeinnood01

De inhoud:

Het is bijna zover! Alle Spiekpietjes staan klaar om te vertrekken naar de kinderen. Ze nemen afscheid van de sint en stappen op de rug van hun vogel. Maar één Spiekpietje heeft heel veel pech. Hij komt in een zware storm terecht en valt naar beneden. Gelukkig blijft hij in een boom hangen. Uil heeft alles gezien. Hij plukt het Spiekpietje uit de boom en vraagt Husky om te helpen. Samen brengen ze het Spiekpietje naar een goede vriend van de sint … de Kerstman! Hij zorgt ervoor dat het Spiekpietje toch nog tijdig bij de kinderen komt. Een spannend verhaal over een Spiekpietje in nood.

Juf Sanne zegt:

Vorig jaar kwam het eerste boek rond de Spiekpietjes uit. Het boek wordt geleverd met een klein pietje die je in de klas kon verstoppen. Natuurlijk was dit een grote hit in vele groepen. In dit boek beleeft één Spiekpietje van Sinterklaas een groot avontuur als hij in een storm terecht komt. Gelukkig wordt hij onderweg goed geholpen door diverse dieren en de kerstelfjes van de Kerstman. Leuk dat er een vervolg op het boek van vorig jaar is gekomen. Kinderen zijn erg nieuwsgierig naar de Spiekpietjes en daarom genieten ze straks van nog een prachtig avontuur. Ik kan het je van harte aanbevelen om een Spiekpietje in je klas te nemen. Elke dag zet je het Spiekpietje op een andere plaats in de klas en de hilariteit is groot als hij weer ontdekt is. Het Spiekpietje heeft zelfs zijn eigen Facebook pagina met leuke foto’s en suggesties.

Opstaan en kleertjes aan, Spiekpietje – Thaïs VanderHeyden – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044820874

opstaankleertjesaanspiekpietje01

De inhoud:

Kukeleku-u! De haan kraait. Wakker worden, Spiekpietje! Sinterklaas is bijna jarig. Het wordt weer een drukke dag vandaag. Hé, maar waar zijn de kleertjes van Spiekpietje gebleven? Help jij zijn kleertjes mee zoeken in het kasteel van Sinterklaas? Een kleurrijk en vrolijk Spiekpietjes-zoekboek, voor jonge speurneusjes vanaf 2 jaar.

Juf Sanne zegt:

Dit Spiekpietjesboek is een voor peuters een leuke introductie met de Spiekpietjes. De kinderen zoeken in het boek naar de kleren van een Spiekpietje. Een vierkant, kartonnen boek met harde bladzijdes en vrolijke kleurige pagina’s.

 

Een spetterend jaar – Jung-Hee Spetter – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047706083

spetterendjaar01

De inhoud: 

Van de lente tot de winter beleven Veertje en haar hond Tommie de leukste, spannendste en herkenbaarste dingen uit het alledaagse leven van peuters en kleuters. De vier losse titels van Jung-Hee Spetter; ZonnebrandNatte voetenKoude neuzen en Lentekriebels zijn gebundeld in Een spetterend jaar.

Juf Sanne zegt:

Persoonlijk heb ik dit altijd hele handige titels gevonden. Handig ter introductie van de seizoenen en helemaal handig dat ze nu in één boek gebundeld zijn. Ik vond de titel ook erg leuk gevonden.
Elk verhaal begint en eindigt op dezelfde manier. Veertje en haar hond Tommie worden wakker en kijken uit het raam. Ze doen de ontdekking dat een nieuw seizoen begonnen is. Vervolgens gaan ze naar buiten en ontdekken ze wat dit seizoen te brengen heeft. Lekker picknicken in de lente, in de blaadjes schoppen in de herfst, zwemmen in de zee in de zomer en buiten spelen in de sneeuw. Het verhaal wordt verteld uit het perspectief van de hond. Een vrolijk boek met mooie platen geschikt voor peuters en kleuters.

Pim Piloot – Ruth Wielockx – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044821024 

pimpiloot01

De inhoud: 

Pim Piloot houdt van vliegen. Het liefst vliegt hij in zijn stuntvliegtuig. Maar hij helpt ook graag. Als de brandweer hem belt, stijgt hij op in zijn rode blusvliegtuig. Als de bakker geen fruit meer heeft voor de taart, gaat hij met de jumbo fruit halen. Is er een ongeluk in de bergen, dan komt de reddingshelikopter uit de loods. Pim helpt iedereen, zodat hij maar weinig tijd overheeft om met zijn stuntvliegtuig te vliegen. Als het eindelijk toch lukt, gaat het fout en stort hij neer. Natuurlijk heeft hij intussen veel vrienden gemaakt, die hem allemaal komen bezoeken in het ziekenhuis. Een leuk en stoer boek voor jongens en meisjes die van techniek en vliegtuigen houden.
Met krachtige en gedetailleerde illustraties, om lang naar te kijken.

Juf Sanne zegt:

Mijn zoontje (5) koos dit boek tijdens de kinderboekenweek. Ik snapte direct wat hem zo aantrok. Een prachtige stoere plaat van een helikopter in actie op de voorkant. En tijdens het lezen werd hij niet teleurgesteld. Er komen allerlei diverse vliegtuigen langs waarvan de functies terloops al snel duidelijk worden. De auteur, Ruth Wielockx, schreef eerder ook al zo’n fantastisch leuk boek: Ridder Wiebe. Ik kan het bijzonder waarderen dat er diverse leerelementen in haar boeken terugkomen. In Ridder Wiebe leer je gaandeweg over ridders en kastelen en ook in Pim Piloot krijg je op een leuke en niet belerende wijze informatie over de diverse vliegtuigen en zijn functies. Daarnaast zijn er altijd nog een ander thema’s te vinden in de boeken, in het geval van Pim Piloot zijn dat vriendschap en behulpzaam zijn. Ik ben fan!

Allemaal wilde dieren – Mack – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044821048

allemaalwildedieren01

De inhoud:

Waggelende pinguïns, knuffelende dolfijnen, sluipende tijgers … In het wild wonen er heel veel gekke, schattige en gevaarlijke dieren. Elk dier heeft zijn eigen verhaal. Weet jij bijvoorbeeld welke vogel de halve wereld over vliegt voor een lekkere maaltijd? Of hoe een olifant zijn slurf leert gebruiken? In dit dikke dierenboek kom je het allemaal te weten! Een informatief boek boordevol grapjes en weetjes, waarin wilde dieren worden getoond in prachtige foto’s en aandoenlijke tekeningen.

Juf Sanne zegt:

Mack maakt in zijn boeken gebruik van prachtige foto’s afgewisseld met grappige tekeningen. Zijn boeken zijn informatief en gaan voornamelijk over dieren. Allemaal wilde dieren is een dik boek vol met informatie over, je raadt het al, dieren. Wederom met prachtige foto’s en rechtsonder steeds een grappige vraag of zoekopdracht. Alle favoriete dieren van kinderen staan er in. Het is een prachtig exemplaar en wederom bruikbaar tijdens thema dieren of dierentuin. De tekst is zeer begrijpelijk voor kleuters of oudere kinderen en goed uitgebalanceerd. Mooie uitgave en echt de moeite waard.

Het dierenwinkeltje – Marianne Busser & Ron Schröder – The House of Books – ISBN: 9789044342291

dierenwinkeltje

Bastiaan heeft een dierenwinkel naast de kleurenwinkel van Marjolein. Omdat hij heel veel van dieren weet is het altijd druk in zijn winkel. Kinderen komen dingen kopen voor hun hond of hun kat, een cavia of konijn uitzoeken of
Bastiaan om raad vragen. De illustraties van Ingrid ter Koele zijn kleurrijk en vol details, er valt steeds iets nieuws op te ontdekken. Een heerlijk lees- en kijkboek voor kinderen vanaf 3 jaar.

Juf Sanne zegt:

Natuurlijk ben je al bekend met Het letterwinkeltje, Het cijferwinkeltje en Het kleurenwinkeltje van Marianne Busser en Ron Schröder. Dit is het laatste boek in de winkeltjesserie: Het dierenwinkeltje. Wederom met de illustraties van Ingrid ter Koele en bij het boek wordt ook een prachtige poster geleverd waar alle winkeltjes op te zien zijn. Het boek is volledig op rijm en ook in Het dierenwinkeltje wordt er op elke pagina weer een zoekopdracht  aangeboden. We leren in het boek weer van alles. Bastiaan, de winkeleigenaar, is een echte dierenvriend. Hij vertelt je alles wat je maar wilt weten en staat voor iedereen klaar. Een mooie afsluiter van de winkeltjesserie al vind ik het stiekem jammer dat het de laatste is.

Tuinpatat – Grietje Huisman – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047614548

tuinpatat01

De inhoud:

Iepke en Bette zien piepers op het aanrecht liggen, maar er zitten gekke dingetjes aan. ‘Dat zijn spruiten,’ zegt hun vader, ‘als je een aardappel in de grond stopt, komt er een plant uit. Daar groeien weer kleine aardappeltjes aan.’ Dat willen Iepke en Bette wel eens met eigen ogen zien. Dus gaan ze met hun schepjes de tuin in. De tuinkabouters kijken toe.  In het werk van Grietje Huisman (Leeuwarden, 1962) komt haar hechte band met de natuur naar voren. Het liefst schildert ze dingen die ze dagelijks om haar heen ziet. Toen ze een paar jaar geleden een kinderfoto met knuffelbeer Bette terugvond, ontstond het idee voor dit boek. In Tuinpatat, het eerste prentenboek van Grietje Huisman, laat ze een wereld zien waarin Bette zich thuis voelt.

Juf Sanne zegt:

Beertje Bette en Muis Iepke leren in dit boek van alles over aardappelen. Van het poten, tot oogsten en opeten, we beleven het allemaal mee. Het zijn mooie, zachte tekeningen en ze doen mij erg Engels aan. Goed te gebruiken tijdens thema lente of eten.

Machines op de werf – Agnès Vandewiele & Stéphane Heidhardt – ISBN: 9789044820140
machinesopdewerf01
De inhoud:

In dit grote kijkboek vind je een heleboel grote en sterke machines op de bouwwerf, die ook indrukwekkende dingen kunnen vervoeren of optillen. Dit grote boek met gedetailleerde illustraties biedt uren kijkplezier. Ideaal voor nieuwsgierige jongens vanaf 3 jaar.

Juf Sanne zegt:

Lekker groot en stevig boek vol met indrukwekkende machines waarvan je soms het bestaan niet eens wist. Op een dubbele pagina staan diverse machines afgebeeld met een korte alinea tekst met informatie over de functie van de machine. Op de volgende bladzijde staat in machine in actie met meer informatie over de machine en zijn onderdelen. Mooi boek, zeer bruikbaar bij thema bouwen.

Alles wat overblijft – Janna de Lathouder & Anne Schneider – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044820331
alleswatoverblijft01

De inhoud:

Uil is een beetje eenzaam. Hij zou zo graag willen dat andere dieren bij hem op bezoek kwamen voor een kopje thee. Zijn woning puilt uit van de spulletjes. Je kunt er gewoon niet in, vindt Eekhoorn. Er moet dus dringend opgeruimd worden. Maar Uil is zo gehecht aan al zijn spulletjes. Elk dingetje bevat wel een verhaal. Alles wat eekhoorn eruit gooit, haalt hij weer naar binnen. Dan heeft Eekhoorn een idee: ze maken er een verhalenmuseum van! Alle spulletjes worden netjes getoond. Alle dieren worden uitgenodigd en Uil gaat vertellen, bij elk voorwerp een verhaal. WINNAAR van de internationale illustratorenwedstrijd Keycolours 2012: mooiste prentenboek!

Juf Sanne zegt:

Deze titel is een beetje speciaal voor mij. In de zomer van 2012 mocht ik met Philippe Wercke (de eigenaar van uitgeverij Clavis) en Kathleen Amant (bekend van de Anna boeken) jureren voor de Keycolours wedstrijd. Om de twee jaar wordt deze wedstrijd gehouden door de stad Hasselt en uitgeverij Clavis om illustratoren en auteurs te stimuleren. Je mag een verhaal met prenten insturen die door de jury wordt bekeken en uiteindelijk wordt er een winnaar geselecteerd. Interessant weetje: Guido van Genechten van Rikki was de eerste winnaar van de Key Colour wedstrijd. Er waren bijzonder veel inzendingen die allemaal bekeken moesten worden. Ik kwam deze titel ongeveer halverwege tegen en toen had ik al het gevoel dat deze moest winnen. Gelukkig dachten mijn mede-juryleden er uiteindelijk net zo over. Prachtige platen, een mooi verhaal met een goed moraal. Goed te gebruiken bij thema vriendschap, opruimen, herinneringen en vroeger.

Goede reis! – Marc van de Griendt – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044820607

goedereis01De inhoud: 

Albert en Hector zijn druk in de weer met hun huisje. Dan komt de winter en Fiona raadt hen aan om toch maar te pakken en naar het zuiden te vliegen, want vogels houden niet zo van de winter. Albert en Hector gaan pakken, maar ze moeten veel keuzes maken: wat moet mee en wat niet? Intussen hebben ze het eigenlijk best naar hun zin: spelen in de sneeuw, gezellig lezen in hun huis … Voor ze het weten, is het weer lente. Gezellig thuisblijven was zo slecht nog niet. Dit is een pareltje!

Juf Sanne zegt:

Dit boek is nu, tijdens de thema’s herfst en winter, bijzonder goed te gebruiken. Buurvrouw Fiona kondigt aan dat ze morgen vertrekt naar het warme zuiden. Volgens haar is de herfst verschrikkelijk maar de winter is nog erger! Hector en Albert maken een lange lijst met punten die ze moeten afhandelen voordat ze op reis kunnen gaan. Uiteindelijk blijkt de klusjeslijst te lang en besluiten ze maar van de winter te genieten.

Een geweldig cadeau – Guido van Genechten – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044820966
geweldigcadeau01

De inhoud:

Op een mooie dag in mei krijgt Olifantje van mama en papa een cadeautje. ‘Het is een piepsie-poepsie-potje,’ zegt papa. Maar waar dient dat voor? Is het een grote drinkbeker? Of het stuur van een racewagen? Uiteindelijk komt Olifantje er wel achter … Een hilarisch potjesboek voor alle startende potjesgebruikers. Dit boek is ongetwijfeld een geweldig cadeau, zowel voor ouders als voor peuters.

Juf Sanne zegt:

Guido van Genechten heeft iets met poep, ik weet dat dit een rare conclusie is. Ik bewijs het! Eerder  verschenen namelijk al: Het grote poepconcours, Het grote billenboek en Mag ik eens in jouw luier kijken. En nu voegen we dus Een geweldig cadeau toe aan het lijstje. Ok, het is een boekje voor peuters over zindelijkheidstraining. Maar uiteindelijk komt dat neer op.. POEP! Mooie herkenbare figuren, grappige verhaal en natuurlijk uiterst functioneel voor peuters die leren om zindelijk te worden. Bij het boek worden 30 beloningsstickers geleverd om het kind extra te stimuleren. Geschikt voor peuters, thuis of op het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal.

Prinses Nina – Marlise Achterbergh & Iris Compiet – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044820553
prinsesnina01
De inhoud:

Prinses Nina woont bij haar ouders op een kasteel. Het is tijd voor een prins, vinden haar papa en mama en ze nodigen dan ook allerlei prinsen uit. Ze zijn slim en knap. Ze komen uit Frankrijk en China. Maar ze zijn toch niet de droomprins van Prinses Nina. De koning en de koningin gaan dan maar te rade bij hun vrienden, de koning en koningin uit Ghana. Zij brengen hun dochter mee, prinses Melowo. Prinses Nina en prinses Melowo kunnen heel goed met elkaar opschieten. En zo komen er twee koninginnen in het land.
Een modern sprookje over een prinses die moet trouwen met een prins, maar verliefd wordt op een prinses.

Juf Sanne zegt:

Dit grappige en ontroerende verhaal laat kinderen op een warme manier heel open naar anderen kijken.
In kinderboeken worden nieuwe niet-traditionele rollen en multiculturele samenleving nog te weinig weergegeven. Daarom organiseerden Clavis Uitgeverij, FEBE Support, Inclusive Works en de British Council een verhalenwedstrijd rond het thema diversiteit, met als opdracht een verhaal te schrijven over nieuwe man-vrouw rolpatronen in de multiculturele samenleving. En dit boek is als winnaar uit de bus gekomen.
Bijzonder vrolijke platen en een mooi bijzonder verhaal. Echt een aanrader!

Slaap lekker, Baby Beer – France Quatromme & Parastou Haghi – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044819632
slaaplekkerkleinebeer01

De inhoud:

Baby Beer moet gaan slapen. Mama Beer leest nog een verhaaltje voor, maar ze valt zelf in slaap. Baby Beer is nog wakker en huilt stilletjes in zijn bedje. Dan komt mama Mier voorbij. Ze zingt een liedje voor Baby Beer, maar daar slaapt Baby Beer niet van in. Dan komt mama Vogel voorbij en mama Kat en mama Hond. Maar Baby beer wordt alleen maar meer opgewonden van zo veel aandacht. Dan schrikt mama Beer wakker en ze stuurt iedereen weg. Niemand kan Baby Beer in slaap wiegen zoals zij. En ja hoor, het lukt. Een heerlijk boek voor het slapengaan met leuke liedjes die je ook zelf kunt zingen.

Juf Sanne zegt:

Ook dit boek was een inzending van de Keycolour wedstrijd 2012. Het werd dan wel geen winnaar maar Philippe Wercke was bijzonder gecharmeerd van dit boek en heeft het alsnog uitgegeven. Een schattig boek over moeite hebben met slapen. Iedereen probeert het beertje te helpen maar uiteindelijk kan natuurlijk alleen zijn moeder hem in slaap krijgen. Prachtige platen en een aandoenlijk verhaal.