Mijn boekentips voor november 2013

Wat zijn er weer mooie boeken uitgekomen. Deze keer bespreek ik meerdere leesboeken, een zoekboek, informatieve boeken voor kleuters, een liedjesboek en een heel bijzonder boek vol met hand- en vingerversjes.

Vos en Haas en de bosbaas – Sylvia Vanden Heede & Thé Tjong-Khing – Uitgeverij Lannoo – ISBN: 9789401412209

vosenhaasbosbaas02De inhoud:

Perfecte mix van tekst en beeld op maat van beginnende lezers. Het bos van Vos en Haas dreigt te overstromen. Vos, Haas, Uil en Ever maken een boot en gaan op zoek naar de bron van alle problemen. Ze blijven erg lang weg. Is het bos dan nog van hen? Of wie wordt de nieuwe baas van het bos?

Juf Sanne zegt:

Wat een avontuur wordt er beleefd in dit heerlijke nieuwe Vos en Haas boek. Dit deel is bedoeld voor kinderen met leesniveau eind groep 5 of vlotte lezers. Weer vol met dubbelzinnige woordgrappen die we inmiddels gewend zijn van Sylvia Vanden Heede. Ik blijf het bijzonder knap vinden. We zijn al een aantal Vos en Haas boeken verder en het verveelt nog steeds niet. Het blijven waanzinnig leuke boeken om te lezen of voor te lezen. Niet elke grap zal door je kind begrepen worden maar als voorlezer lig je zelf ook dubbel van het lachen. Spannende uitgave in de serie van Vos en Haas die zonder de tekeningen van Thé Tjong-Khing ook maar gewoon een vos en een haas zouden zijn. Ook deze wil je echt niet missen.

Lees verder voor de overige boeken …

Willewete De zon, aarde en maan – Pierre Winters & Margot Senden – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044819823

willewetezonmaanenaarde01

De inhoud:

De aarde is een wonderlijke planeet. Van hieruit zien we de zon en de maan vaak aan de hemel. De zon is een ster. Zij geeft ons licht en warmte en is onontbeerlijk voor het leven op aarde. De maan draait rond de aarde en hoewel ze niet zo belangrijk is als de zon, is de maan toch ook heel bijzonder. Alles wat je over de aarde, de zon en de maan wilt weten, vind je in dit boek. Een informatief prentenboek over de zon, de aarde en de maan.

Juf Sanne zegt:

Interessant, maar zeker geen makkelijk onderwerp voor kleuters. Toch slaagt de auteur erin om het begrijpelijk en interessant uit te leggen aan deze leeftijdsgroep. Elk Willewete boek begint met een voor kinderen herkenbare situatie die bij het omslaan van een halve pagina verandert. Daarna kan de ‘reis’ pas echt beginnen. De tekeningen zijn uiterst belangrijk in de Willewete serie. In De zon, aarde en maan heeft Margot Senden de honors waargenomen. Haar tekeningen zijn helder, lief en sfeervol en zeer complimenterend voor de soms wat moeilijke tekst. Wat altijd prettig is aan Willewete, is dat elke pagina zich richt om een klein onderdeel van het geheel. Uiteindelijk komt dat dan uit op de grote uitklapbare pagina en bereik je de climax van het verhaal. Daarna wordt er gas terug genomen en zijn er liedjes, knutselsuggesties, strips en een quiz. Dit zorgt ervoor dat de kinderen meer betrokken raken bij het verhaal. Ik ben bijzonder groot fan van de serie Willewete. Moeilijke onderwerpen voor jonge kinderen interessant worden gemaakt. en ze bereiken dit door niet zomaar een informatief boek aan te bieden. Maar door rijke illustraties, vertrekken vanuit een herkenbare situatie en een beroep te doen op de eigen inbreng van het kind. En ook bij De zon, aarde en maan is het ze wederom fantastisch gelukt. De kinderen kregen er geen genoeg van en waren bijzonder geïnteresseerd. En dat ziet elke juf toch graag?

Willewete Voetbal – Gerard van Gemert & Hiky Helmantel – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044819847

willewetevoetbal01

De inhoud:

Wil je graag alles weten over voetbal? Wanneer is het voetbal ontstaan? En werd het altijd zo gespeeld? Hoe ziet een voetbalveld eruit? Wat gebeurt er op training? Wat moet een voetballer aantrekken? Ken je enkele beroemde voetballers? Een informatief prentenboek over het voetbal, op maat van kinderen.

Juf Sanne zegt:

Ook deze Willewete titel is een prachtige aanvulling in de serie. Voor deze titel kon natuurlijk alleen Gerard van Gemert de teksten schrijven. Zijn serie Voetbalgoden is razend populair bij kinderen die van voetbal houden. De teksten zijn zeer helder met een klein grapje hier en daar. Dit wordt zeer zeker ondersteund door de tekeningen van Hiky Helmantel. Een leuke strip, “interviews” met de meest beroemde spelers van dit moment en eindelijk eens een heldere uitleg van de buitenspel regel. Een voetbalfan ben ik niet, maar ondanks dat heb ik met veel plezier dit boek gelezen.

De wereld in mijn handen – Kristen Dieltiens en Milja Praagman – Uitgeverij De Eenhoorn – ISBN: 9789058388940

wereldinmijnhanden01De inhoud:

Kristien Dieltiens verzamelde de mooiste vingerversjes, handspelen en beeldende liedjes voor kinderen van 2 tot 7 jaar. Ze schreef bovendien een heleboel nieuwe handversjes, die een rijke aanvulling vormen op klassiekers als ‘Naar bed naar bed zei Duimelot’, ‘Moriaantje zo zwart als roet’ en ‘Hansje Pansje kevertje’. Daarnaast bevat de bundel ook verzorgingsversjes voor baby’s en jonge peuters. Eens voorgedaan zullen de kinderen er naar blijven vragen. Rijkelijk geïllustreerde bundel door Milja Praagman.

Juf Sanne zegt:

Niet gelogen, in mijn PABO tijd was ik al op zoek naar een boek met vinger- en handversjes. Ik vond hier en daar een los versje en ook zo eentje die we allemaal wel kennen. Niets bijzonders.
Toen ik een tweet van Milja Praagman zag over een nieuw boek van haar dat net uit was, sprong ik een gat in de lucht. Eindelijk! En boek vol met hand- en vingerversjes, en ik was zeer benieuwd naar de inhoud. Toen ik het boek te pakken kreeg en de introductie las, geschreven door Kristien Dieltiens, was ik direct verkocht. Haar heldere uitleg waarom versjes belangrijk zijn, het spel met de handen die zorgen voor de prikkeling van de fantasie en creativiteit en het feit dat ze tijdenlang op zoek geweest is naar de hand- en vingerversjes. Prachtig!
Het boek bevat bijna honderd versjes of liedjes en zijn ingedeeld een in een aantal categorieën:

  • versjes voor één of meerdere kinderen
  • vingerversjes en handspelletjes met een kind op schoot
  • vingerversjes en verhaalversjes met kleine attributen
  • beeldende liedjes
  • spelletjes met de de baby of jonge peuter
  • aanvullende verhaalversjes om zelf mee aan de slag te gaan

Bij het bekijken van het boek vallen de herkenbare tekeningen van Milja Praagman direct op. Bijna elk versje is voorzien van één van haar prachtige illustraties. Lief, uiterst sfeervol en rustig, in perfecte harmonie met de versjes. Opgelucht kwam ik er achter dat er ook een dvd bij het boek zit waarop de bijbehorende gebaren van de versjes worden getoond. Ontzettend slim en handig! Dit boek is echt niet alleen leuk voor grootouders en hun kleinkinderen maar ook uiterst geschikt voor leerkrachten. Ik ben bijzonder enthousiast, dit is een juweeltje.

Jan en het geheim van meneer Stromboli – Harmen van Straaten – Uitgeverij Kluitman – ISBN: 9789020663150

jangeheimstromboli01

De inhoud:

Superkracht? Jan weet niet of hij die nog heeft, en eigenlijk vindt hij dat wel prima. Hoewel… er gebeuren wel veel vreemde dingen. Er is een onzichtbare inbreker die dure spullen uit winkels steelt. En mevrouw Stromboli doet heel merkwaardig. Het lijkt net of ze denkt dat ze weer in het circus is. Dan is er nog die rare logé van meneer Stromboli. Jan voelt gewoon dat er iets met hem aan de hand is, maar wat? Jan neemt zich voor om alles uit te zoeken. Maar lukt dat wel zonder superkracht?

Juf Sanne zegt:

Ik ben op Jan. Sinds kort pas hoor. Ik wist nog niet dat hij bestond namelijk. Sinds Harmen van Straaten een boekenweekgeschenk schreef en uitgeverij Rubinstein een luistercd van Super Jan uitbracht, toen is de verliefdheid begonnen. De boeken over Jan met zijn superkrachten zijn bijzonder humoristisch op een bescheiden manier en met een vleugje magie. Fantastisch geschreven en grappig geïllustreerd. In dit deel is het duidelijk dat Jan groter groeit. Hij twijfelt of hij zijn superkrachten nog wel heeft. Als professor Duisterberg zijn intrek neemt in het huis van de buren gebeuren er vreemde dingen. Jan besluit het tot de bodem uit te zoeken.
Grappig én spannend. Ik garandeer je dat Jan ook jouw hart niet onberoerd laat.

Kolletje leert zwemmen – Pieter Feller & Natascha Stenvert – UItgeverij Moon – ISBN: 9789048818310

kolletjeleertzwemmen01

De inhoud:

Kolletje is een vrolijk en eigenwijs meisje. Voor haar vierde verjaardag krijgt ze toversokken. Telkens als ze ‘Katharina Orselia Laetitia’ zegt, gebeuren er wonderlijke dingen. Kolletje en Dirk leren zwemmen. Samen met vier andere kinderen krijgen ze les van de aardige juf José. Ze leren van haar ‘kikkervliegtuig-potlood’ en ‘Jan Huigen in de ton’. Wanneer Dirk een keer zijn zwembroek is vergeten, moet hij een oude van het zwembad lenen. Maar die heeft vieze, bruine poepstrepen. Gelukkig heeft Kolletje altijd haar toversokken bij zich!

Juf Sanne zegt:

Terwijl mijn zoontje bij zwemles zat, begon ik te lezen in Kolletje leert zwemmen. Wat is het toch geweldig leuk om weer even zoek te raken in de wereld van Kolletje. Het leest zo makkelijk en maakt me aan het lachen en het is allemaal zo ontzettend herkenbaar. Natuurlijk is het boek bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 7 jaar, maar als je er als voorlezer ook om kan lachen dan maakt dat het voorlezen zoveel leuker.
Een heerlijk boek en zeer geschikt om voor te lezen als je je kind wilt voorbereiden op zwemles of als hij / zij al op zwemles zit.

Alles in de wind – Mies van Hout – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047705291

allesindewind01

De inhoud: 

Twaalf liedjes over varen en de zee, van ‘Alles in de wind’ tot ‘Daar was laatst een meisje loos’. In dit liedjesprentenboek hoor je de wind waaien, de zeilen klapperen en ruik je de zilte zee.

Juf Sanne zegt:

Na Daar buiten loopt een schaap en Op een grote paddenstoel is er een nieuw liedjesboek van Mies van Hout. Alles in de wind, een boek vol met liedjes over varen en de zee. De platen zijn wederom prachtig al zijn niet alle liedjes mij even bekend. Gelukkig wordt er een cd bij het boek geleverd en ook zijn de liedjes te beluisteren op de website: kinderliedjesboek. Dus lekker zingen op school, peuterspeelzaal of gewoon thuis.

Piepklein taartje – Mark Bailey, Michael Oatman & Edward Hemingway – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047615170

piepkleintaartje01

De inhoud:

Kleine Olleke is het enige kind op een feestje voor volwassenen. Niemand besteedt aandacht aan de arme Olleke, en ze kan niet bij het eten. Waarom is alles altijd alleen voor groten? Dan ontdekt ze tot haar verrassing een muizenhol in de muur, waar het kookprogramma van een muizenchef wordt gefilmd voor muizenteevee. Olleke ontdekt dat de chefkok al zijn zintuigen gebruikt voor het bakken van een overheerlijke taart. En heeft dat taartje niet precies de goede grootte voor het lekkere hapje waar ze net zo’n zin in had?

Juf Sanne zegt:

Leuk en lief boek waar je ook in de klas veel mee kunt! Zo worden tijdens het bakken alle zintuigen benoemd, is een gedeelte van de tekst op rijm en biedt het boek aanleiding om te praten over koken.
Klassieke tekeningen die zeker passen bij uitgeverij Rubinstein, de uitgever van de Gouden Boekjes.

De schat van schele Karel – Maayken Koolen & Ellen Verheijen – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044819496

schatschelekarel

De inhoud:

Op een dag vindt Zeemeermuis een geheimzinnige brief met een piratenschip, een paddenstoel en een kruisje. ‘Een kruisje is een kus,’ zegt Zeemeermuis. ‘Dit is een liefdesbrief voor mij!’ Haar zussen Duikbeer en Zee-ezel lachen haar uit. Het is een schatkaart natuurlijk! En die schat willen zij wel hebben. In een gevecht scheurt de kaart in drie stukken, een stuk voor elke zus. En zo begint een spannende zoektocht onder water. Welke zus zal de schat vinden, wie is Schele Karel en vooral … wat is de schat? Kun jij de schatkaart lezen en je weg onder water vinden? Pas je dan wel op? Want de zee zit vol verrassingen en ook de vissen hebben zo hun eigen plannetjes.
Een sfeervol en kleurrijk onderwaterzoekboek voor iedereen vanaf 5 jaar die op schattenjacht wil.

Juf Sanne zegt:

Een mooi hard kartonnen zoekboek boordevol opdrachten. Die kun je nooit allemaal in éen keer volbrengen en daarom is het echt een zoekboek waarbij voorlopig niet raakt uitgekeken. Daarnaast is schat zoeken spannend en dit boek zorgt ervoor dat het spannend blijft. De rappende duikbeer zocht voor een portie humor maar daar is in het boek qua tekeningen ook zeker geen gebrek aan. Leuk voor kinderen én ouders.