Boekentips voor Sinterklaas en een surprise

Gedurende de Sinterklaasperiode ben je druk bezig met rijmen, knutselen, tellen, gymmen en vooral met kinderen die deze tijd intens beleven. Ik begrijp best dat je dan net even wat minder tijd hebt om op zoek te gaan naar mooie boeken rond Sinterklaas. Dus heb ik dat voor je gedaan! Lees verder voor een aantal prachtige nieuwe titels overzichtelijk op een rijtje gezet.

Zachtjes gaan de paardenvoetjes – Noëlle Smit & Ageeth de Haan – Gottmer – ISBN: 9789025752354

zachtjesgaandepaardenvoetjes01

De inhoud:

‘Zachtjes gaan de paardenvoetjes’ is slechts een van de twintig sinterklaasliedjes in dit prachtige prentenboek. Ze zijn door Noëlle Smit geïllustreerd met humoristische sinterklaastafereeltjes. Maar dat is niet alles. Bij dit boek zit ook nog een cd waarop alle 20 liedjes worden gezongen door Ageeth de Haan, alom geprezen om haar jazzy stem, die zowel kinderen als ouders aanspreekt. Er staan 18 klassiekers op, en 2 eigen liedjes van Ageeth, die ook zomaar eens klassiekers zouden kunnen worden.

Juf Sanne zegt:

Heerlijke rustige en sfeervolle liedjes met een mooi boek erbij die de liedjes ondersteunen. Het boek bevat twintig zeer herkenbare en enigszins ouderwetse Sinterklaasliedjes die we allemaal zonder aarzelen meezingen. Het liedje Pietje is moe verrastte me, deze had ik nog nooit eerder gehoord. Ageeth de Haan zingt zeer prettig en de liedjes zijn prachtig ingezongen. Zelfs manlief, die zich meestal onthoudt van een mening, noemde de liedjes aangenaam en gezellig. Hoewel het boek leuk is om erbij te hebben, is vooral de cd een aanwinst.

Lees verder voor de recensies en de surprise …

Klaasje Sinterklaasje – Kathleen Amant – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044814248

klaasjesinterklaasje01

De inhoud: 

Kleine Klaas houdt zielsveel van Sinterklaas. Later, als hij groot is, wil hij zelf ook graag Sint worden. Mama heeft voor Klaasje een echte mijter gemaakt en die draagt hij altijd en overal, zelfs in bad en op de wc. Maar Sint worden is niet makkelijk …

Juf Sanne zegt:

Een schattige verhaal over Klaas die zelf hard oefent om Sinterklaas te worden. Tijdens het oefenen loopt het een beetje mis en komt Klaasje de echte Sinterklaas tegen. Hij mag Sint en Piet helpen met het brengen van de pakjes. Dat is best een flinke klus! Vertederend verhaal en met prachtige kleurrijke tekeningen van Kathleen Amant. Zeer sfeervol en uiterst bruikbaar op de peuterspeelzaal of in de klas.

Sint gaat op gym – Bette Westra & Sylvia Weve – Uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025754457

sintgaatopgym01

De inhoud:

Het is augustus en Sinterklaas verveelt zich suf in het warme Spanje. Hij verlangt naar zijn verjaardag. Naar de intocht met de boot. Naar de kinderen op de kade. ‘Hoelang nog?’ zucht hij. ‘Nog drieënnegentig nachtjes, Sint,’ antwoordt de Pakjespiet. De verveling wordt ondragelijk. Sinterklaas moet ergens op, vindt Klauterpiet. Ergens op? Ja, ergens op! Kinderen zitten soms wel op vier dingen om de verveling te verdrijven! Dus gaat Sinterklaas op judo, en daarna op voetbal. En dan probeert hij nog gymnastiek en ballet. Maar het is allemaal geen succes. Tot hij op paardrijden gaat. Daar leert Sint allerlei nieuwe kunstjes en voor hij het weet is het tijd om naar Nederland te gaan. Maar of het nu zo’n goed idee is om in gestrekte draf over de daken te gaan?

Juf Sanne zegt:

Wat een uitermate geestig boek. Ik heb diverse keren behoorlijk krom gelegen van het lachen. De Pieten verzinnen voornamelijk diverse sporten waar de Sint ‘op’ zou kunnen maar het is allemaal geen succes. Totdat klauterpiet paardrijden voorstelt. Dat kan hij al een beetje maar hij doet het alleen als hij in Nederland is. Hij leert van alles, draven, galopperen, springen over sloten. In Nederland laat Sinterklaas zien wat hij kan, maar dat loopt niet helemaal goed af. Maar, uiteindelijk komt alles weer goed.

Humoristisch getekend en geschreven. Zelfs Dieuwertje Blok en het Sinterklaasjournaal komen er in voor. Dit is echt zo’n boek waar kinderen geen genoeg van krijgen en die je keer op keer opnieuw zou moeten voorlezen. En dat is zeker geen straf. Tip van mij!

 

Aadje Piraatje en de stoomboot van Sinterklaas – Marjet Huibers en Sieb Posthuma – ISBN: 9789025751760

aadjepiraatjestoomboot01

De inhoud:

Aadje Piraatje, geliefd bij kinderen en in korte tijd uitgegroeid tot een groot succes, bevaart in dit speciale miniboekje nog steeds de wereldzeeën op het piratenschip van zijn vader. Maar dan komt er een wel heel bijzondere boot langszij: de stoomboot van Sinterklaas. De anders zo stoere piraten staan met knikkende knieën toe te kijken hoe Sint aan boord van hun piratenschip klimt. Gelukkig redt Aadje de situatie en krijgen ook Goof-zonder-oog en Stille Cornelis nog een pakje van de goedheilig man.

Sint keek wat streng van de een naar de ander.
‘Komt er geen liedje?’ vroeg hij verbaasd.
‘Hebben de heren hun tongen verloren?’

Toen zong Aadje gehaast:
Zie de maan schijnt door de masten.
Makkers, staakt uw wild geraas.
Want vanavond zijn er gasten:
Zwarte Piet en Sinterklaas.

Juf Sanne zegt:

Schattig klein boekje met genoeg aanleiding om liedjes te zingen met de kinderen.  Qua tekst ben je er zo doorheen namelijk maar met het zingen en bekijken van de grappige tekeningen is het toch een heel leuk geheel. Alle teksten zijn op rijm en het boekje is van dusdanig formaat dat het perfect in schoen zou passen. Fans van Aadje Piraatje worden niet teleurgesteld.

 

Sinterklaas slaat een jaartje over – Susanne Wiersma & Linde Faas – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047705888

sinterklaasslaateenjaartjeover01

De inhoud:

Sinterklaas heeft er nou eens even geen zin in. Ieder jaar dat gedoe. Hij besluit dit jaar niet naar Nederland af te reizen. Zijn Pieten proberen hem te overtuigen, maar Sint is een meester in het verzinnen van smoesjes: zijn paard is weggelopen, de pepernoten zijn op, zijn grote boek is zoek, de stoomboot kapot. Hij gaat gewoon niet.
Dan ontvangt Sint een brief van een meisje. Sint heeft haar iets beloofd … en wat nu?

Juf Sanne zegt:

Ik moet zeggen, de titel bracht een beetje angst bij mijn kinderen. Sinterklaas die een jaartje overslaat? Dat kan toch niet? Maar de toon in het boek is uiterst grappig. Sinterklaas die smoesjes verzint en dat op hilarische wijze doet. De platen zijn prachtig geïllustreerd, er valt veel te zien. De tekst is kort, dit zorgt ervoor dat je zelf langer de pagina’s bekijkt en bespreekt. En bang hoeven de kinderen niet te zijn, want natuurlijk komt alles weer goed. “In boeken kan alles, hè mam?”
Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek – Ajé Boschhuizen – Uitgeverij Podium – ISBN: 9789057596070

sinterklaas01

De inhoud:

Voor iedereen die niet genoeg kan krijgen van Het Sinterklaasjournaal is er nu dit boek met vijftig korte voorleesverhalen, rebusgedichten en Kort nieuws van Dieuwertje. In een groot, donker bos zijn de Hoofdpiet, de Wellespiet en Pietje Precies verdwaald. Verdrietig en moedeloos zitten ze bij de zakken neer. Ondertussen werkt Titus Tillema in zijn rommelschuurtje aan een verlanglijstjesmachine, zeurt meneer Zanik over zijn cadeautjes en probeert de Huispiet voor de zoveelste keer de Pieten te tellen. Dieuwertje Blok ziet in haar televisie-uitzending dat Pietje Paniek het Grote Boek van Sinterklaas is kwijtgeraakt en ze helpt de Rijmpiet zijn rijmpjes af te maken. Vinden de Pieten de weg naar huis? Komt het Grote Boek terug? En zullen we eindelijk te weten komen hoeveel Pieten Sinterklaas heeft?

Juf Sanne zegt:

Ik kan het heel kort houden en zeggen: GEWELDIG. Maar dan heb ik echt niet genoeg verteld. Wat een heerlijk boek! Zoals te verwachten is het boek volledig in de geest van Het Sinterklaasjournaal. De verhaaltjes zijn kort dus zeer geschikt om in de klas tijdens het melk drinken voor te lezen. Soms is het een op zichzelf staand verhaal en soms is het een verhaal met een aantal hoofdstukken en een verhaallijn. Alle verhalen zijn bijzonder vol humor en je ziet het eigenlijk gewoon levendig voor je. Het boek is voorzien van grappige tekeningen in een herkenbare stijl. In verhaaltjes komen bekende elementen uit het journaal terug, zoals het precisiestrooien, Huispiet die altijd de Pieten probeert de tellen en het korte nieuws van Dieuwertje. Absoluut een aanrader voor fans van Het Sinterklaasjournaal zowel thuis als op school.

 

Moffel en Piertje vieren Sinterklaas en Kerst – Lieneke Dijkzeul & Doeskja Bramlage – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047705079

moffelenpiertjesinterklaas01

De inhoud:

Iedere kleuter kent Moffel en Piertje: het wekelijks hoogtepunt van SchoolTV. De impulsieve, nieuwsgierige mol en zijn hartsvriendinnetje, de nuchtere regenworm, zijn al jaren te bewonderen op de televisie en in twee populaire Moffel en Piertje-verhalenbundels. Nu komt er een nieuwe aanwinst: het omkeerboek voor de feestdagen. Aan de ene kant zijn de avonturen te lezen die Moffel, Piertje en Arie beleven rond sinterklaas, aan de andere kant begin je voor de kerstverhalen.

Juf Sanne zegt:

Jaaa! Een Moffel en Piertje boek voor de Sinterklaas- én Kerstperiode! Dit ontbrak nog in het rijtje. De verhalen zijn vergelijkbaar met de verhaallijnen in de afleveringen. Ze zijn daardoor vrij lang maar er worden suggesties tot afbreken gegeven. Je gaat dan volgende keer verder bij een volgende ‘scene’. De vier verhalen zijn heerlijk herkenbaar en worden ondersteund door paginavolle prenten van Doesjka Bramlage. Soms gaan er pagina’s voorbij zonder illustratie en dat vind ik zelf een beetje jammer. Maar ik weet zeker dat de kleuters enorm zullen genieten van dit boek. Een absoluut voordeel is dat het boek omkeerbaar is. Je leest dan de Kerstverhalen van Moffel en Piertje voor! De kerstverhalen zijn aanzienlijk korter en makkelijk in één keer uit te lezen. Wat een handig boek zeg! Zijn jouw kleuters dol op Moffel en Piertje? Dan mag dit boek zeker niet ontbreken op jouw boekenplank. Ik mag van Lemniscaat drie exemplaren weggeven! Vraag aan jouw groep wat ze van Moffel en Piertje vinden en stuur het antwoord naar juf Sanne voor 27 november. Vergeet daarbij niet het adres van de school te vermelden. Je kunt natuurlijk ook meedoen voor de juf of meester van je kind.

 

De Spiekpietjes – Thais VanderHeyden – ISBN: 9789044818468 – Uitgeverij Clavis:


De Sint moet zich goed voorbereiden om naar ons land te komen. Hij wil weten welke kinderen braaf zijn en welke ondeugend. Daar heeft hij zijn Spiekpietjes voor. Het zijn kleine Zwarte Pieten die zich bij kinderen in huis of in een klasje verstoppen. Ze bespieden de bewoners en brengen verslag uit bij de Sint met hun mobiele telefoontje. Op 5 december worden alle Spiekpietjes op de rug van een zwerm mereltjes weer naar Spanje gebracht. En dan begint de lange schoorsteentocht van Sinterklaas en de grote Pieten …

Bij dit boek zit een pop: jouw eigen Spiekpietje! Spiekpietjes zijn lief, klein, handig en snel. Ouders en leerkrachten mogen het Spiekpietje elke avond helpen een nieuwe uitkijkpost te vinden in hun huis of klas. Liefst een beetje verstopt ergens in de hoogte en elke avond op een andere plek. Zo kan het Spiekpietje de kindjes perfect bespieden.

Juf Sanne zegt:
Ik vind het concept van het spiekpietje ontzettend leuk bedacht! Het boek blijft leven door de aanwezigheid van het spiekpietje. Je kunt ‘m gerust verplaatsen als hij ontdekt is. Het begint een spel te worden om het spiekpietje te ontdekken. Er is veel aandacht besteed aan het concept. Zo zit het pietje in een leuke doos waarop veel informatie voor ouders, leerkrachten en grootouders is te vinden. En zo heeft het spiekpietje een heuse Facebook pagina! Er gebeurt nog niet heel veel op deze pagina, maar wellicht wachten ze op jouw foto’s?

Spiekpietje in nood – Thaïs Vanderheyden – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044820850

spiekpietjeinnood01

De inhoud:

Het is bijna zover! Alle Spiekpietjes staan klaar om te vertrekken naar de kinderen. Ze nemen afscheid van de sint en stappen op de rug van hun vogel. Maar één Spiekpietje heeft heel veel pech. Hij komt in een zware storm terecht en valt naar beneden. Gelukkig blijft hij in een boom hangen. Uil heeft alles gezien. Hij plukt het Spiekpietje uit de boom en vraagt Husky om te helpen. Samen brengen ze het Spiekpietje naar een goede vriend van de sint … de Kerstman! Hij zorgt ervoor dat het Spiekpietje toch nog tijdig bij de kinderen komt. Een spannend verhaal over een Spiekpietje in nood.

Juf Sanne zegt:

Vorig jaar kwam het eerste boek rond de Spiekpietjes uit. Het boek wordt geleverd met een klein pietje die je in de klas kon verstoppen. Natuurlijk was dit een grote hit in vele groepen. In dit boek beleeft één Spiekpietje van Sinterklaas een groot avontuur als hij in een storm terecht komt. Gelukkig wordt hij onderweg goed geholpen door diverse dieren en de kerstelfjes van de Kerstman. Leuk dat er een vervolg op het boek van vorig jaar is gekomen. Kinderen zijn erg nieuwsgierig naar de Spiekpietjes en daarom genieten ze straks van nog een prachtig avontuur. Ik kan het je van harte aanbevelen om een Spiekpietje in je klas te nemen. Elke dag zet je het Spiekpietje op een andere plaats in de klas en de hilariteit is groot als hij weer ontdekt is. Het Spiekpietje heeft zelfs zijn eigen Facebook pagina met leuke foto’s en suggesties.

Opstaan en kleertjes aan, Spiekpietje – Thaïs VanderHeyden – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044820874

opstaankleertjesaanspiekpietje01

De inhoud:

Kukeleku-u! De haan kraait. Wakker worden, Spiekpietje! Sinterklaas is bijna jarig. Het wordt weer een drukke dag vandaag. Hé, maar waar zijn de kleertjes van Spiekpietje gebleven? Help jij zijn kleertjes mee zoeken in het kasteel van Sinterklaas? Een kleurrijk en vrolijk Spiekpietjes-zoekboek, voor jonge speurneusjes vanaf 2 jaar.

Juf Sanne zegt:

Dit Spiekpietjesboek is een voor peuters een leuke introductie met de Spiekpietjes. De kinderen zoeken in het boek naar de kleren van een Spiekpietje. Een vierkant, kartonnen boek met harde bladzijdes en vrolijke kleurige pagina’s.

Sinterklaas – Charlotte Dematons – ISBN: 9789056379858 – Uitgeverij Lemniscaat

Wie weet er niet wie Sinterklaas is? Iederéén toch zeker? O ja? Weet je dan ook waar hij woont, hoe zijn kamer eruit ziet, hoeveel Pieten hij heeft? Weet je wie al die cadeautjes maken, hoe dat gaat met die boot en met de pakjes door de schoorsteen? Alle antwoorden op deze vragen – en nog veel meer – vind je in dit boek. Net als inDe gele ballon heeft Charlotte Dematons daar geen woorden voor nodig!

Juf Sanne zegt:

Bij mij thuis bekijken we dit boek bijna het hele jaar door. Voornamelijk omdat je in vier  weken tijd echt niet alles kunt bekijken wat dit boek heeft te bieden. Ik heb bijvoorbeeld nog lang niet elk Sinterklaasliedje gevonden dat verstopt zit op sommige bladzijdes. Dit boek is namelijk echt niet alleen voor kinderen hoor! Volwassenen kunnen er ook uren plezier aan beleven. De maxi-editie uitgave is echt geweldig. De kinderen hangen over het boek met z’n achten te gelijk en raken maar niet uitgekeken. Vooral de plaat waarbij je een doorkijk hebt in het huis van Sinterklaas. Werkelijk prachtig. Het zijn kunstwerkjes, stuk voor stuk. Je zult je niet vervelen en er valt elke keer weer wat nieuws te ontdekken. Een absolute aanrader!

Hoe komt het dat Sinterklaas nooit koude voeten heeft? Annemieke Pecht, Julie van Zessen & Mieke Driessen – Uitgeverij Clavis ISBN: 9789044815771

Sinterklaas komt aan in de haven waar Stinkie woont. Stinkie is een lieve straathond die in een vuilnisemmer woont. Als Stinkie hoort dat de Sint alleen maar wat lekkers brengt als je je schoen zet, is hij eerst heel verdrietig. Maar wanneer hij vlakbij zijn vuilnisemmer de allermooiste schoen vindt die hij ooit gezien heeft, zet Stinkie dolblij voor de eerste keer in zijn hondenleven zijn schoen. Uiteindelijk blijkt het niet zomaar een schoen te zijn, maar de verloren pantoffel van …. Sinterklaas zelf. Zo krijgt Stinkie niet alleen wat lekkers maar ook een nieuw baasje dat de allermooiste pantoffels van de hele wereld heeft. Een mooi sprookjesachtig verhaal over Sinterklaas en een lieve straathond.

Juf Sanne zegt:

Leuk boek met zeer grappige tekeningen. Sinterklaas adopteert een straathond, wat schattig!  Er zijn zeker tel- rijm en zoekopdrachten mogelijk met dit boek. Heb je een thema Sinterklaas / schoenenwinkel in de klas? Ook dan is het boek leuk om te gebruiken.

Fien en Milo vieren Sinterklaas – Pauline Oud – ISBN: 9789044816242 – Uitgeverij Clavis


Fien en Milo staan met vlaggetjes te zwaaien in het park: Sinterklaas is in het land! Fien en Milo bereiden alles voor: ze maken een mooie tekening, en zoeken naar het juiste schoentje voor bij de kachel. Wanneer ze iets lekkers klaarleggen voor het paard, gaat het bijna mis. Zou de Sint vannacht wel komen?

Juf Sanne zegt:

Mijn zoon is dol op Fien en Milo, en ik eigenlijk ook. Fien is de brave en Milo is ondeugend, er zijn altijd keuzes te maken in de boeken van Fien en Milo. Elk boek is anders en toch weer heerlijk herkenbaar. Ik ben erg gecharmeerd van de technieken die Pauline Oud gebruikt bij het tekenen van Fien en Milo. De printjes en stofjes zijn altijd “echt”, alsof Fien een echt gebreide trui aan heeft. Superleuk boek voor kinderen vanaf 2 jaar.

Op zoek naar nog meer leuke Sinterklaastitels? Kijk dan even hier.