Recensie: Wijsjes met letters

Een tijdje geleden bekeek ik het programma: ‘Een steuntje in de rug met klanken en letters’. (Lees de recensie hier). Het nieuwste product van de uitgevers is een boek met cd: ‘Wijsjes met letters‘. De afgelopen tijd is het product flink getest in diverse klassen. Lees hier het verslag en de ervaringen.

88205_a

De inhoud:

Dit boek, inclusief cd, bevat letterliedjes van alle letters. Deze zijn gecategoriseerd in korte klinkers, lange klinkers, medeklinkers en tweeklanken. In de liedjes wordt het belangrijkste kenmerk van de betreffende letter bezongen. Dit wordt visueel gemaakt in een bijpassende lettertekening. Doordat meerdere zintuigen geprikkeld worden kunnen kinderen de aangeboden letters beter onthouden. Hierdoor is het boekje bijzonder geschikt voor kleuters  in de aanloop naar groep 3 en kinderen in hogere groepen waarbij het automatiseren van de letterkennis moeizaam verloopt.

Het boek ‘Wijsjes met letters’ is een waardevolle aanvulling op het programma ‘Een steuntje in de rug met klanken en letters’, maar kan ook als opzichzelfstaand product gebruikt worden. Wijsjes met letters kan ingezet worden in de logopedische behandeling, remedial teaching, dyslexiebehandeling of in de klas. Daarnaast is het voor ouders en kinderen een prettige manier om de wereld van klanken en letters te ontdekken.

Lees verder voor de rest van de review …

In de praktijk:

Juf Berni: De kinderen waren direct enthousiast toen ik de bladzijde van de letter ‘S’ opensloeg en het versje begon voor te lezen. We hebben de plaat bekeken en toen het liedje aangezet. De kinderen pakten het razendsnel op en zongen, na één keer klassikaal oefenen, het liedje al uit zichzelf tijdens het buitenspelen. En wat ik zo leuk vond, ze maakten daarbij ook  de ondersteunende beweging in de lucht tijdens het zingen. Tijdens de weken dat de S centraal stond is het liedje veel gezongen met de klas.

 

voorbeeldpaginawijsmetletters01

Juf Berni slaat eigenlijk de spijker op zijn kop. Want zo makkelijk is het om te werken met de letterliedjes uit ‘Wijsjes met letters’. Je slaat het boek open, je leest het versje voor en maakt een ondersteunend klankgebaar. Je bespreekt de plaat met de kinderen en zingt het liedje. Omdat de melodie van elk letterliedje gelijk is, is het een fluitje van een cent om de volgende letterliedjes aan te leren. Daarnaast zijn het altijd maar vier regels tekst en een plaatje in het boek die de tekst ondersteunt. En zo makkelijk is het eigenlijk.

Luister naar het letterliedje van de i:

Juf Sanne zegt:

Ik heb met eigen ogen kunnen zien en ervaren dat de kinderen binnen de kortste keren de klank en de bijbehorende letter kennen dankzij het letterliedje van Wijsjes met letters. En ik heb ervan genoten! De kinderen waren bijzonder enthousiast en zingen de liedjes vaak spontaan bij het zien van een bepaalde letter. Ik vind het een goede aanvulling op de lettermuur en ik ben zeer benieuwd naar de leereffecten van deze liedjes na een jaar gebruik.

Wil je meer weten over ‘wijsjes met letters’? Kijk op de website!