Quique verzamelt het alfabet – Elly van der Linden & Greet Bosschaert

Quique verzamelt het alfabet Boek omslag Quique verzamelt het alfabet
Elly van der Linden & Greet Bosschaert
Clavis

Het verhaal:

Quique wil leren schrijven. Daarvoor heeft hij natuurlijk alle letters van het alfabet nodig. De Q van zijn eigen naam kent hij al. Quique vliegt stad en land af om nieuwe vogels én nieuwe letters te leren kennen. Zijn avontuurlijke tocht brengt hem ontzettend veel, ook de zesentwintig letters van het alfabet. Een klein, dapper vogeltje wil leren schrijven in dit prachtige alfabetboek voor iedereen vanaf 5 jaar.

Juf Sanne zegt:

Quique wil leren schrijven is een leuk boek. Het vogeltje Quique verzamelt alle letters van het alfabet door ontmoetingen met andere vogels. Zodra Quique nieuwe vrienden heeft ontmoet verschijnen de letters onderin een balk die met het omslaan van elke pagina voller en voller wordt. De aquarellen van Greet Bosschaert zijn kleurrijk en er valt veel te zien op een pagina.

26 letters in het alfabet, maar zo veel meer klanken. Kinderen leren lezen niet door middel van het alfabetprincipe maar door de klank-letterkoppeling te maken. In het boek wordt er verteld over ooievaar en aalscholver. Fonetisch klinkt dat dan als aa en oo, net zoals volwassenen het alfabet zouden opzeggen. Terwijl kleuterleerkrachten de kinderen opvoeden met a en o. Ook biedt het boek op de laatste bladzijde de hoofdletters aan.  Deze leren de kinderen pas eind groep 3. Ik vind het idee van het boek echt heel leuk en grappig bedacht maar ik blijf op zoek gaan naar een prentenboek dat fonetisch werkt met letters.

Trefwoorden: alfabet, samenwerken, vogels.