Nederland – Charlotte Dematons

Nederland Boek omslag Nederland
Charlotte Dematons
Lemniscaat

Het boek:
In vogelvlucht, met een arendsoog voor detail, bestrijkt Charlotte Dematons met haar éénharig penseel iedere uithoek van ons land.

Wie Nederland openslaat wordt op de schutbladen al naar open zee gevoerd, waar de Vliegende Hollander en een walvisvaarder de wateren onveilig maken. Op een heiige zomerse ochtend gaat de kijker bij het Haringvliet aan land om de rest van het jaar zijn tocht door Nederland te vervolgen. Van hagepreek tot bokkenrijders, van Madurodam tot het Achterhuis, van Koninginnedag in Marken tot bloeiende bollenvelden – historie, verhalen en kinderliedjes, tradities, eigenaardigheden en kwinkslagen, alles is in Nederland gevangen. Maar ook wat
ons land zo eigen maakt: van pensionada’s in uniseks regenjacks op de fiets tot een oma in Friesland die met haar rollator tussen de taferelen van Avercamp, Brueghel en Bosch door zwiert. En natuurlijk is de multiculturele samenleving tot in de grappigste details weergegeven.

Op elke plaat is minstens één kinderliedje te vinden, een personage uit de kinderliteratuur én een historische gebeurtenis. En – Charlotte eigen – het zoekboek wordt gecompleteerd met zeven terugkerende figuurtjes: de tweeling Sietse en Hielke met hun Kameleon, een tuinkabouter, een reiger, een geel camperbusje, de kleine kapitein met zijn Nooitlek, Zwarte Piet én de overbekende gele ballon…

Juf Sanne zegt:

27 pagina’s of prenten puur genieten, dat vind ik nou van Nederland van Charlotte Dematons. Ik heb het boek al meerdere malen bekeken en ik ben nog niet uitgekeken. Ik heb nog lang niet alle kinderliedjes ontdekt, en de gele ballon op de vuurwerkpagina, waar zittie nou! Ik ben enorm fan van de boeken van Charlotte en heb ook de minder positieve recensies in de krant gelezen. De prenten zouden te vol zijn en zo Charlotte te veel willen op één plaat door er geschiedenis elementen aan toe te voegen. Ik merk juist dat kinderen daar heel goed doorheen kunnen kijken en daar met een beetje uitleg absoluut begrip voor op kunnen brengen. Wat mijn kinderen het allerleukste vinden, is dat er diverse bekende figuren in verwerkt zitten. De boze heks van Hanna Kraan, Pinkeltje, Pluk van de Petteflet. Ze zitten er allemaal in. Ik las in een interview met Charlotte Dematons dat ze bijzonder veel plezier beleefd heeft in het maken van dit boek. Ik merk, proef, voel, en beleef dit in elke bladzijde. 27 pagina’s puur genieten, elke keer weer.

Trefwoorden: Nederland, zoekboek