Luisterboekentips en win!

Ik maak er geen geheim van. Ik ben absoluut verzot op luisterboeken en ik bof dat ik deze passie heb weten over te brengen op mijn kinderen. Als juf ben ik eveneens enthousiast want ze zijn ook perfect te gebruiken in je klas. Vandaar dat ik je graag diverse tips geef! Daarnaast heeft Uitgeverij Rubinstein een exemplaar van De Liedjesalmanak beschikbaar gesteld die we mogen verloten onder onze bezoekers.

De liedjesalmanak: herfst & winter – Koos Meinderts & Annette Fienieg – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047615279

liedjesalmanak01

De inhoud:

De liedjesalmanak herfst & winter is een feestelijke bundel oude en nieuwe herfst- en winterliedjes, geïllustreerd door Annette Fienieg. Naast gouwe ouwe liedjes als ‘Herfst, herfst, wat heb je te koop?’, ‘Sinte, sinte Maarten’ en ‘Alles in de wind’, schreef Koos Meinderts in dezelfde traditie een aantal fonkelnieuwe liedjes, over Prinsjesdag met alleen maar prinsesjes, over een oliebol op hol en over een hotseknotse dierencarnaval. Alle liedjes zijn door Thijs Borsten op muziek gezet en worden gezongen door Peer de Graaf en singer-songwriter Leine.

Juf Sanne zegt:

Oh, wat heerlijk. Ik steek mijn enthousiasme over deze uitgave maar niet onder stoelen of banken. De liedjesalmanak staat boordevol met bekende en minder bekende liedjes volledig, afgestemd op de seizoenen herfst en winter. Natuurlijk zit er bij het boek een cd met vierentwintig bijzonder goed gecomponeerde liedjes. Ze zijn sfeervol, vrolijk en af en toe zelfs ontroerend. Koos Meinderts heeft zelf coupletten aan bestaande liedjes toegevoegd die er daardoor alleen maar beter op zijn geworden. Daarnaast heeft hij maar liefst elf nieuwe liedjes geschreven waaronder het Prinsjesdag lied of mijn favorieten, Oliebol op hol en Het oude jaar is om.

Annette Fienig maakte de illustraties, beauties, stuk voor stuk en ook met portie humor hier en daar, die je ook in de liedjes terug proeft . Elke maand wordt ingeluid met een kort vierregelig versje gevolgd door vier liedjes. In november genieten we van een blues-achtige versie van zakdoekje leggen, in januari van een dromerige Het oude jaar is om en februari van het meeslepende Dierencarnaval. Ontzettend genieten in de klas want zo bijzonder bruikbaar voor schoolgebruik. En weet je wat ik nog het allerleukste vind? De titel doet vermoeden dat er nóg een liedjesalmanak aan komt: lente en zomer. Joepie!

Lees verder voor de rest van de review …

Super Jan – Harmen van Straaten – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047606062

superjan01

De inhoud:

Jan spaart alles van Superman. Hij heeft zelfs een Supermanpak. Wanneer hij op de avond voor zijn zevende verjaardag een vallende ster ziet, wenst hij dan ook dat hij net zo sterk en dapper wordt als superman. Op de ochtend van zijn verjaardag blaast hij de kaarsjes op zijn verjaardagstaart uit. Voor hij het weet ziet de kamer eruit alsof er een tornado heeft plaatsgevonden. Heeft dit soms iets met zijn wens van de avond ervoor te maken? Jan komt erachter dat hij net zo sterk en dapper kan zijn als Superman, maar alleen als iemand in nood is. De grappige en fantasievolle avonturen die Super Jan beleeft, worden nog sprankelender door de voordracht van de best voorlezende Jan van Nederland: Jan Meng. Dieuwertje Blok, wereldberoemd van het Sinterklaasjournaal, neemt als professioneel nieuwslezer de krantenberichten voor haar rekening. Harmen van Straaten bewijst opnieuw zijn schrijf- en illustratietalent. Super Jan is een aaneenschakeling van grappige en fantasievolle avonturen over de Stromboli’s (geen vulkaan maar Jans buren), drie gruwelijke pestkoppen, twee niet zo heel slimme boeven, geheimzinnige ruimtewezens, en natuurlijk Super Jan.

Juf Sanne zegt:

In de auto op weg naar oma in de herfstvakantie hebben we Super Jan opgezet en we vonden het echt Super met een hoofdletter S. Grappig, spannend en lekker gek. Jan is echt een ventje om van te houden. Lekker onnozel maar van goede wil. Jan Meng leest weer perfect voor en met de diverse stemmen geeft  hij de personages karakter. Het luisterboek bestaat uit korte hoofdstukjes, perfect dus om even op te zetten in de klas. Echt doen, je zult er geen spijt van krijgen. Soms moet je zelfs je best doen om niet in lachten in uit te barsten. Alhoewel, lachen is gezond. Dik compliment voor Harmen van Straaten. Hij heeft een pracht geschenk geschreven deze kinderboekenweek. Het klopt echt wat er op de kaft staat. SUPER!

De tuinen van Dorr – Paul Biegel – Uitgeverij Rubinstein –  ISBN: 9789047609292
tuinenvandorr
De inhoud:

Twee kinderen, een prinses en een tuinmansjongen, spelen in de tuin van het kasteel. Ze gaan van elkaar houden, maar dat mag niet. ‘Jij bent de mijnewel’, verzucht de tuinmansjongen, ‘maar ik ben de jouweniet.’ Het prinsesje verzet zich hevig tegen de macht van de heks Sirdis die hun liefde dwarsboomt. Maar ze kan niet voorkomen dat de tuinmansjongen door Sirdis wordt veranderd in een bloem. Wanhopig van verdriet wil de prinses alles doen om haar Jouweniet terug te krijgen. Zelfs al moet ze daarvoor naar de dode stad Dorr…

Juf Sanne zegt: 
Ik heb als kind nooit de verhalen van Paul Biegel gelezen maar dankzij mijn kinderen mag ik alsnog genieten van deze prachtige verhalen. Mijn introductie met Paul Biegel begon met De rode prinses, fantastisch voorgelezen door Isa Hoes. Direct enthousiast over dit verhaal was ik nieuwsgierig naar meer verhalen van Paul Biegel. Ik werd absoluut niet teleurgesteld, de tuin van Dorr is een prachtig sprookje om bij weg te dromen. Spannend, mysterieus en Gijs Scholten van Aschat is de juiste keuze als voorlezer. En hij kan ook best zingen.

Achtste groepers huilen niet – Jacques Vriens – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047615330

achtstegroepers01
De inhoud:

In de groep van juf Ina is vaak gedoe, vooral over voetbal. Gelukkig is zij erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als haar leerling Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf Ina niets meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Gelukkig kan Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om het kamp, het schoolvoetbaltoernooi, of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen.

Juf Sanne zegt:
Jacques Vriens leest zelf voor, en het klopt gewoon. Het verhaal wordt verteld zoals hij het bedoeld heeft. Een ontroerend verhaal, het grijpt me nu nog bij de strot. Mocht je dit prachtige luisterboek in de klas aanzetten, plan dan zeker ruimte in om erover na te praten. Alle gebeurtenissen rond groep acht zijn herkenbaar maar het verhaal rond Akkie is best ingrijpend. Zet zeker een zakdoekendoos klaar, die zal je nodig hebben.

Ti-Ta-Tovenaar – Universal Music – ISBN: 9789047600404
titatovernaar01

De inhoud:
De tovenaar en zijn dochter Tika wonen in een luchtkasteel. Terwijl vader zich bezig houdt met het omtoveren van aardbeziën in kamelen, vermaakt zijn dochter zich in de gewone mensenwereld. Waar ze zich zo nu en dan met een tovertruc uit de nesten moet zien te houden.

Juf Sanne zegt:
Ok, ik geef het toe. Dit is puur jeugdsentiment. Mijn oma had vroeger de LP die ik werkelijk stuk geluisterd heb. Fantastisch vond ik het. Ik was erg benieuwd of Ti-ta tovenaar de tands des tijds kon doorstaan bij mijn kinderen. En wis en waarachtig, ze vonden het fantastisch! Toen ik een goede vriendin vertelde dat ik het luisterboek van Ti-ta tovenaar had, reageerde ze zo enthousiast dat ik de cd aan haar heb uitgeleend.

Juf Lysbeth zegt:

Zoon luistert ademloos naar prachtige zware stem van Ti-ta tovenaar. Hij hoort hoe de tovenaar, vol zelfvertrouwen, de boel weer in een vingerknip in orde maakt als ’t heertje in het theehuis nog steeds als bevroren zit terwijl alle andere mensen hun gewone weg weer gaan. ‘Die aap mama, denk je dat hij echt op de fluit kan spelen?’ Hij twijfelt, maar is gefascineerd. Ik luister met hem mee. Ademloos. Want ik ben ook weer even kind.

Narnia: De reis van het drakenschip – C.S. Lewis – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047609285

drakenschipnarnia01
Edmund en Lucy vinden het maar niets dat ze in de zomervakantie bij hun akelige neef Eustaas moeten logeren, maar het kan niet anders. Op een dag zitten ze verveeld naar een schilderij van het drakenschip te kijken, als het schilderij plotseling tot leven komt. De boeg begint te bewegen, de golven gaan schuimen en de wind steekt op. In een flits verdwijnt de lijst van het schilderij en de drie kinderen liggen in de golven. Ze grijpen de touwen die hen worden toegeworpen, en klimmen aan boord. Daar ontmoeten ze hun oude vriend Caspian – ze zijn terug in Narnia!

Juf Sanne zegt:
De schrijver C.S. Lewis was een zeer gelovig man. De symboliek in de verhalen van Narnia naar het geloof is nadrukkelijk aanwezig. Indien je werkt op een gelovige school zou je die symboliek uitstekend kunnen gebruiken voor godsdienst lessen. Zo niet, dan is het gewoon een mooi en spannend sprookje geschikt voor groep 6, 7 of 8. Woorden die de kinderen gebruikten om dit luisterboek te omschrijven: spannend, vet cool, geweldig en ook super tof kwam vaak voorbij. Ik kan dus wel constateren dat dit boek eveneens een aanrader is.

Wil jij De liedjesalmanak van Koos Meinderts winnen? Heb je de recensies goed gelezen? Beantwoord de volgende vragen:

De winnaar is: Riemke Quarré! Gefeliciteerd!

1. Hoeveel liedjes staan er op de cd van De Liedjesalmanak en hoeveel heeft Koos Meinderts er nieuw geschreven?
2. In welke recensie geef ik de schrijver “een dik compliment?”

Mail je antwoord vóór 6 november naar sanne@jufsanne.com o.v.v. prijsvraag Liedjesalmanak en vergeet daarbij niet je adres te vermelden. Succes!