Kinderen van Nederland luisterboek – Jan Paul Schutten

Kinderen van Nederland luisterboek Boek omslag Kinderen van Nederland luisterboek
Jan Paul Schutten
Luisterboek
Rubinstein

Deze 4 cd’s met wel 3,5 uur luistertijd behandelt de Nederlandse geschiedenis in grote sprongen. Maar zoals de titel al zegt, wordt de geschiedenis beschreven vanuit de kinderen uit die tijd. Zo is het eerste verhaal vanuit het veenmeisje uit Drenthe en beschrijft de tijd van de bewoners in Nederland rond de start van de jaartelling en gaat via de Romeinen en Willem van Oranje als jongen van 11 naar de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk met hier en daar wat tussenstappen. De verhalen worden goed en duidelijk verteld en voorgelezen. Er wordt een hoop informatie gegeven over hoe de dag werd doorgebracht, en wat er bijvoorbeeld werd gegeten. Kinderen krijgen hierdoor een beter beeld van hoe het was om in die tijd te leven.

Het luisterboek wordt aangeraden vanaf 10 jaar en kan een goede afwisseling of aanvulling zijn voor de geschiedenislessen. Ook de inleiding, geschreven door Aukje Holtrop, is zeer goed om de kinderen te laten horen. Het legt helder uit wat nou eigenlijk geschiedenis geschiedenis maakt, en hoe het komt dat we sommige dingen wel, en andere weer niet weten, of denken te weten.

Verder is dit luisterboek natuurlijk een uitkomst voor kinderen die niet graag lezen, of van non-fictie houden. Koppel luistervragen aan de verhalen om een  uitdagende factor voor de kinderen te creëren. Een perfecte, leuke aanvulling op de geschiedenislessen.