Kijk, ik kan schrijven – Natasja Meles

Kijk, ik kan schrijven Boek omslag Kijk, ik kan schrijven
Natasja Meles
Boek in Beeld

Het boek:

In de handleiding vindt u alle nodige informatie om het kind met schrijfmoeilijkheden te begeleiden bij elke schrijfles en bij de motorische oefeningen van de placemat. We geven achtergrondinformatie en nuttige tips voor het schrijfproces. We tonen aan waarom deze werkwijze succesvol is en informeren u over de aanpak, werkwijze en goede inhoudelijke feedback om de leerling te laten slagen.

Het kind gebruikt gedurende een schooljaar, één keer per week dit persoonlijk oefenboek. Zo kan het zelfstandig werken, ziet het zelf hoe het schrift evolueert en kan het zijn eigen vorderingen evalueren. Elke les bevat een bladzijde voor het overtrekken van letters, het zelf schrijven en het maken van eigen teksten en een bladzijde met een aansprekende motorische oefening of uitdagende opdracht. Zo is dit oefenboek op geen enkel moment vervelend en wordt het schrijven een fijne bezigheid. Het kind blokkeert niet meer als het moet schrijven maar werkt aan zijn schrift in een ontspannen sfeer en met resultaat.

Op de speciale placemat die bij het oefenboek hoort, staan 16 bewegingsoefeningen afgebeeld. Bij elke les van het oefenboek wordt aan één specifieke oefening aandacht besteed en moet het kind die oefening uitvoeren. Deze oefeningen voorkomen schrijfkramp en zorgen ervoor dat het kind ontspannen schrijft zodat het gemotiveerd blijft om te schrijven. De oefeningen ontwikkelen ook de fijn motorische vaardigheden.

Juf Sanne zegt:

‘Kijk, ik kan schrijven’ is een methode speciaal ontwikkeld voor kinderen die het verbonden schrift te moeilijk vinden en er niet in slagen een leesbaar handschrift te ontwikkelen. Door deze methode in te zetten kunnen kinderen toch nog leren om vloeiende, nauwkeurige bewegingen te maken die uiteindelijk tot een leesbaar en duidelijk handschrift zullen leiden.

In ‘Kijk, ik kan schrijven’ lees je als leerkracht de achtergrondinformatie en biedt het je gestructureerde lessen aan die uiteindelijk tot een verbetering van het handschrift zal leiden. Daarnaast geeft de handleiding een overzichtelijke opsomming van mogelijke schrijfproblemen en wat er aan te doen.

Het oefenboek is zeer uitgebreid en biedt, naast het schrijven van letters, diverse leuke oefeningen. Het boek wordt het gehele schooljaar gebruikt en daarnaast versterkt het kind zijn motoriek door diverse oefeningen van de placemat uit te voeren.

‘Kijk, ik kan schrijven’ is een zeer praktisch pakket dat al door vele leerkrachten, ouders en RT’ers in de praktijk is getest. De resultaten liegen er niet om. De handschriften van de kinderen verbeterden aanzienlijk. Daarnaast behouden de kinderen plezier in het schrijven en dankzij het oefenboek zien ze hun eigen voortgang. Een bijzondere uitgave van Boek in Beeld en daarnaast ook zeer betaalbaar.

Kijk voor meer informatie op de site van Boek in Beeld

De praktijkervaring van Magda Jacobs, eigenaresse van Boek in Beeld.

In mijn praktijk heb ik al vaak kinderen, meestal jongens en ook nog eens hoogbegaafd, die het schrijven verafschuwen. Soms mag je het woord schrijven niet eens meer laten vallen. Waarom zijn deze kinderen daarover zo prikkelbaar en weigeren ze ook om nog maar een pen vast te pakken?

Deze kinderen hebben meestal een te harde pendruk, de toppen van hun vingers zien wit omdat ze zodanig op hun pen drukken dat het bloed niet meer goed kan doorstromen. Hun handschrift ziet er inderdaad niet uit en ze krijgen dan ook veel commentaar van de juffen. De letters zijn niet allemaal even groot, ze zweven onder en boven de lijnen en het is soms amper leesbaar. Die leesbaarheid is natuurlijk cruciaal, want als deze kinderen thuiskomen met een aantal opdrachten in hun agenda die ze dan niet meer kunnen lezen, brengen ze ook hun ouders tot wanhoop.

Is hier dan niets aan te doen? Natuurlijk wel! Is hier dan sprake van dyspraxie? Dat is nog helemaal niet zo zeker! Wat is het dan wel? Deze kinderen hebben wellicht van in het begin wat moeite gehad met de fijne motoriek en ze zijn vaak perfectionistisch ingesteld. Als schrijven dan niet direct lukt, ook al omdat de verbindingen tussen de letters niet altijd duidelijk zijn, en ze worden daar vaak op aangesproken, dan vergaat hen de lust om te schrijven.

Mijn aanpak is om het onderwerp schrijven met rust te laten maar hen hele leuke aansprekende tekenopdrachten te geven. De kinderen mogen kiezen uit grafische tekeningen van dieren of landschappen waar we dan mee aan de slag gaan. Zo leren ze een zacht potlood hard en zacht te gebruiken zodat er mooie nuances ontstaan en ze leren met een fineliner streepjes te teken om dieren te maken. Zo’n fineliner is essentieel, want hier stroomt de inkt vanzelf en zo ontdekken de kinderen dat ze helemaal geen druk moeten uitoefenen op hun pen. Ik heb de keuze uit verschillende fineliners en de kinderen proberen de pennen uit en kiezen een pen die voor hen het fijnst schrijft.

Als we eenmaal samen hebben ontdekt hoe mooi we wel niet dieren kunnen tekenen is de link naar het schrijven mogelijk. Ik laat zien dat schrijven ook een vorm van tekenen is. En vermits we nu ontdekt hebben dat tekenen geen moeite kost proberen we datzelfde te doen met letters. En is het dan niet geweldig als ze merken dat ze het eigenlijk wel kunnen?

Wel nog even goed voordoen en uitleggen hoe de verbindingen tussen de letters het makkelijkst getekend worden en bij rare handelingen voordoen hoe het veel makkelijker kan.

Veel succes met deze aanpak.

Meer over schrijven? ‘Kijk, Ik kan schrijven’ is hiervoor speciaal ontwikkeld.